Uruguay
Centro Balear de Uruguay
Más Países
Argentina
Chile
Cuba
Puerto Rico
Uruguay
España
|
Historia del Centro Balear de Uruguay contada por sus protagonistas
La historia del Centro Balear de Uruguay refleja el legado de la colectividad balear en Montevideo , desde los inicios en el siglo xix hasta que se consolidó en el siglo xx y se refundó en la década de 1990. A continuación, se presenta un recorrido por los hitos más relevantes:
Primeros años y fundación
-
1804: registres històrics esmenten la presència d’un regiment de Miquelets mallorquins, al servei de la Corona espanyola, que varen participar en la reconquesta de Buenos Aires durant les invasions angleses.
-
1906: fundació de la Roqueta, la primera institució social i recreativa balear a l’Uruguai. El seu president, Cristòfol Torrens, va liderar una directiva els noms de la qual varen ser reportats en publicacions de l’època com La Almudaina. Aquesta etapa marca l’inici de les activitats organitzades per la col·lectivitat balear a Montevideo.
-
1919: es constitueix el Centre Balear, que inclou emigrants de tot l’arxipèlag. Aquest Centre va tenir la primera seu al carrer Buenos Aires, 632, prop del Teatre Solís, i simultàniament al carrer Colonia, 856. El Centre destacava per matinals ballables, grup teatral i festivals artístics, i es convertí en una institució clau per a la comunitat.
Consolidación y actividades
-
1923: es crea la revista Baleares, dirigida per Jaume Monserrat Porcel, que servia com a mitjà de difusió per a les notícies locals i de les Illes Balears.
-
1944: s’aconsegueix mudar la seu a l’avinguda 18 de Julio,1318, un immoble amb una distingida façana d’estil palatí. Aquest període va consolidar el Centre com un espai cultural i recreatiu de rellevància.
-
1947: la institució es trasllada al carrer Colonia, 1326, a una casa de dues plantes que albergava una sala de festes, sala de jocs, oficines i una cantina. L’any 1955, la seu va ser escenari d’un acte cultural històric amb l’actuació de l’actriu catalana Margarita Xirgú.
-
1956: es beneeix i s’entronitza una talla de la Verge de Lluc, patrona de les Illes Balears, obra de l’escultor Francisco Salvá Pizà, a la parròquia del Reducto. Més de 700 persones varen assistir a la cerimònia.
Decadencia y refundación
-
1970: la institució enfronta dificultats serioses a causa de la disminució de socis, ja que molts varen tornar a les Illes Balears. El 1973, el propietari de l’immoble n’exigeix la devolució i el Centre Balear es veu obligat a tancar.
-
1991: el senyor Dante Iocco organitza una paella que reuneix antics socis. Aquesta reunió marca l’inici dels esforços per reactivar l’activitat del Centre.
-
1993: el 29 de novembre es du a terme la refundació oficial del Centre Balear en el Club Español de Montevideo. L’any 1994, obté personalitat jurídica i les primeres reunions es fan a cases dels directius o a locals prestats.
La nueva etapa
-
1997: es lloga una seu al carrer Canelones y Magallanes, i s’inicia una etapa de major estabilitat institucional.
-
2005: el Centre Balear es muda a un pis a l’avinguda 18 de Julio, 1006, en un edifici històric declarat patrimoni nacional. La inauguració oficial va tenir lloc el 2 de setembre de 2005, amb la presència d’autoritats balears i locals.
-
2010: gràcies al Govern de les Illes Balears, s’adquireix una nova seu al carrer Cuareim,1567, que es converteix en la llar actual del Centre.
Contribución cultural y social
El Centro Balear fue un espacio clave para actividades culturales, como por ejemplo representaciones teatrales y festivales artísticos, y un lugar de reunión para mantener vivas las tradiciones baleares. Su legado incluye aportaciones significativas de figuras destacadas de la colectividad en ámbitos como la educación, la medicina, la arquitectura, las artes y la música.
Hoy el Centro Balear continúa siendo un vínculo entre los descendentes de baleares y su cultura, y perpetúa un legado que ha marcado profundamente la historia de la colectividad en Uruguay.
Junta Directiva
President: Gerardo Cladera Delgado
Vicepresident: Juan Josep Cladera
Secretari: Federico Rivas Franco
Informació de contacte
Cuareim 1567, 11100 Montevideo, Uruguai
addedbylanguagedetectorcbalear@addedbylanguagedetectoradinet.addedbylanguagedetectorcom.addedbylanguagedetectoruy | 29011666 / 29028650
Facebook | Instagram | X
|