Comunitats Balears a l'Exterior

Argentina

Casa Balear de Buenos Aires
La Protectora Menorquina - Casa Balear Cba
Casa Balear de Rosario
Casa Balear de Mar del Plata
Casa Balear Villa María
Centro Balear San Juan
Agrupación Mallorca San Pedro
Centro Balear Santa Fe
Casa Balear de Bolívar
Casa Balear de Mendoza

Més Països

Uruguai

Xile

Cuba

Puerto Rico

República Dominicana

Espanya

Història de la Casa Balear de Buenos Aires contada pels seus protagonistes

La idea de crear una societat mutual pròpia va sorgir entre molts de balears a la fi del segle xix, encara que no es va concretar fins passats uns quants anys. Aquesta història va començar el 13 d’agost de 1905, quan 84 persones es van reunir a cal senyor Joan Caubet, convocats a través del periòdic El Mallorquín, fundat pel senyor Josep Garcias Moll i editat setmanalment.

El 27 d’agost de 1905 es va designar la primera Comissió Directiva, presidida per Rafel Oliver, amb Mateu Albertí com a vicepresident, Gabriel Reus com a secretari, M. Caimari com a tresorer, P. Vaquer com a vicetresorer, P. J. Fullana com a vicesecretari, i els vocals J. Enseñat, J. Caubet, M. Vives, F. Font, A. Alomar, J. Orell, B. Font i G. Rubí.

La primera seu va estar situada al carrer de Sarandí, 821. El maig de 1906, l’associació va començar a publicar el seu propi periòdic, El Balear. En el transcurs d’aquest primer any, es van inaugurar un modern consultori medicoquirúrgic, una biblioteca, una escola, un cor i un quadre dramàtic. El mes de novembre de 1906, l’entitat va nomenar el doctor Manuel Sabinet metge responsable i, l’any 1908, va ampliar l’equip mèdic amb la incorporació del metge mallorquí Ignasi Blanes, entre d’altres.

No obstant això, des dels inicis la institució va haver d’afrontar desafiaments a l’hora d’integrar diferents ideologies en un context de canvis socials i polítics importants a l’Argentina. Part de la història de l’entitat es va perdre durant la crisi de 1931, que va provocar la dissolució de la seva personalitat jurídica i el lliurament temporal de béns a l’Hospital Espanyol, encara que aquests van ser restituïts posteriorment.

L’any 1907, la seu social es va traslladar al carrer de Loria, 656, i, el 1922, a la avinguda de San Juan, 2309. Aleshores la institució tenia aproximadament 700 socis. Durant els anys vint, van sorgir altres associacions fundades per membres de la Casa Balear, com el Centre Eivissenc, La Unió Balear i el Cercle Mallorquí, la qual cosa va afeblir l’entitat. També en aquest període es va crear La Protectora Balear, que va arribar a tenir nombrosos associats i va establir la seva primera seu al carrer de San Ignacio, 3666, d’on després es va traslladar a l’avinguda de Boedo, 737.

Malgrat les dificultats, l’esforç d’un grup compromès va permetre adquirir una seu pròpia al carrer de Colombres, 841, inaugurada els dies 24 i 25 de maig de 1929 sota la presidència d’Antoni Massanet.

La Guerra Civil espanyola va aprofundir les divisions entre els emigrants balears, que es van polaritzar entre el Centre Balear i La Protectora Balear. No obstant això, el 13 de juliol de 1940 es va aconseguir la fusió de totes dues entitats, que va donar origen a l’actual Associació de Socors Mutus Casa Balear i unificava la comunitat en una única institució.

L’any 1943, l’entitat va adquirir el terreny del carrer de Castro Barros, 956, on es va consolidar la seu actual. A la fi dels anys seixanta, gràcies a un bo patrimonial subscrit pels socis, la seu va prendre la seva forma definitiva.

Durant diverses dècades, la Casa Balear va viure una etapa d’estabilitat i desenvolupament, en què es va destacar per la seva tasca mutualista en benefici dels més necessitats i, a més, per una activitat cultural, social i esportiva intensa que la va convertir en un referent del barri de Boedo.

No obstant això, en la dècada de 1970 la institució va sofrir un afebliment significatiu a causa de la pèrdua de socis. Els canvis en les estructures socials van afectar les activitats mutualistes tradicionals, amb la desaparició progressiva de serveis com l’assistència sanitària, que va passar a ser coberta per obres socials sindicals i empreses de medicina prepagament.

Amb l’aprovació de la Llei 3/1992 del Parlament de les Illes Balears, la creació del Consell de Comunitats Balears a l’Exterior i el suport del Govern de les Illes Balears a les cases i centres balears a l’estranger, va començar un període de recuperació que va permetre el retorn d’antics socis i la integració de nous membres. Tot plegat va contribuir a revitalitzar les activitats de la Casa Balear.

Avui en dia la institució orienta la seva actuació a crear espais per al desenvolupament de noves generacions que puguin preservar la cultura balear i experimentar orgull per les seves arrels mediterrànies en el marc de la seva identitat com a argentins.

Junta Directiva

Presidenta: Alejandra Noemí Riera Folgueiras

Secretària: María Belén Bertetta Riera

Informació de contacte

Colombres, 841, C1218ABI Buenos Aires, Argentina

cbalearbaires@gmail.com | +54 1149311112

Facebook | Instagram

VEURE GALERIA DE FOTOS

GOVERN DE LES ILLES BALEARS

Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

Passeig Sagrera, 2 - 07012 - Palma

https://www.caib.es