Torna

Portal de l'Aigua de les Illes Balears

Aigües superficials

LES MASSES DE CATEGORIA RIUS

A les Illes Balears hi podem trobar tres tipus de masses de categoria rius:

  • De muntanya: caracteritzats per tenir un pendent mitjà, valors de precipitació mitjans-alts i conques de mida petita o mitjana. Aquests es troben representats només a l’illa de Mallorca.
  • De canó: caracteritzats per tenir pendents elevats, precipitacions també elevades i una configuració en forma de canó. Aquests només estan representats a la Serra de Tramuntana de Mallorca.
  • De plana: caracteritzats per tenir baixes pendents, valors de precipitació baixos i conques de mida petita-mitjana. És el tipus més comú a les illes.

A partir dels torrents de les Illes Balears, en el Pla Hidrològic vigent s’han identificat 70 masses d’aigua de categoria rius, totes elles naturals. En la seva divisió per illes, en trobem 53 a Mallorca, 10 a Menorca i 7 a Eivissa.

Tipus de masses d’aigües superficials de la categoria riu a les Illes Balears (Font: Annex 1 de la Memòria del PHIB 2022)

A les pàgines següents es poden consultar l'estat de les masses de categoria rius i el seu programa de control i seguiment.

LES AIGÜES DE TRANSICIÓ

D’acord amb la DMA, les masses d’aigües de transició són aquelles masses d’aigua superficial que reben aportacions d’aigües continentals (torrents i aqüífers) i tenen connexió amb l’aigua de mar.

A les Illes Balears, aquestes masses d’aigües de transició corresponen en gran part a les zones humides naturals existents a l’arxipèlag. Tenen el seu origen en una franja de costa amb un cordó de dunes, topogràficament més elevat, que separa del mar una zona interior relativament deprimida. Aquesta rep aportacions d’aigua superficial en èpoques de pluges a través de torrents i d’aigua de l’aqüífer, i també tenen connexió amb l’aigua de mar.

A les illes trobem identificades un total de 36 zones humides amb categoria de masses d’aigües de transició, 6 de les quals es troben molt modificades. De les masses naturals, en la seva divisió per illes tenim: 14 a Mallorca, 13 a Menorca, 1 a Eivissa i 2 a Formentera. En funció de la salinitat es diferencien en tres tipus:

  • Euhalí, amb salinitat alta (≥30‰)
  • Mesohalí, amb salinitat mitjana (6-30‰)
  • Oligoahalí, amb salinitat baixa (≤6‰)

Tipus de masses d’aigües superficials de la categoria aigües de transició a les Illes Balears (Font: Annex 1 de la Memòria del PHIB 2022)

A les pàgines següents es poden consultar l'estat de les masses de categoria aigües de transició i el seu programa de control i seguiment.

LES AIGÜES COSTANERES

Les aigües costaneres són les aigües superficials situades des de la línia de costa fins a una milla nàutica mar endins. La morfologia de la costa balear fa que la Demarcació Hidrogràfica de les Illes Balears no s’estengui més enllà d’una milla nàutica, tret que ha fet necessari considerar l’existència de les masses d’aigües costaneres profundes.

Atenent aquests criteris, a les Illes Balears es diferencien 37 masses d’aigües costaneres naturals: 18 a Mallorca, 4 a Menorca i 14 a Eivissa i Formentera. Aquestes es poden classificar en quatre tipus segons la planificació hidrològica balear, en funció del substrat i la profunditat:

  • Aigües costaneres rocoses profundes (AC-T22)
  • Aigües costaneres sedimentàries profundes (AC-T23)
  • Aigües costaneres sedimentàries superficials (AC-T24)
  • Aigües molt profundes (AC-T30)

CODI DENOMINACIÓ PROFUNDITAT (m)* SUBSTRAT
AC-T22 Aigües costaneres rocoses profundes >40 Rocós
AC-T23 Aigües costaneres sedimentàries profundes >40 Sedimentari
AC-T24 Aigües costaneres sedimentàries superficials <40 Sedimentari
AC-T30 Aigües molt profundes >40 Rocós/sedimentari

*Profunditat detectada a 1 milla nàutica (1.852 m) de distància de la línia de costa excepte en el tipus AC-T30, aigües profundes de la demarcació.

A més d’aquestes 36 masses, s’han de sumar les 5 masses d’aigua molt modificades per la presència de ports (Port de Palma, Port d’Alcúdia, Port de Maó, Port d’Eivissa, Port de la Savina), arribant així a un total de 41 masses d’aigua costanera.

Tipus de masses d’aigües superficials costaneres a les Illes Balears (Font: Annex 1 de la Memòria del PHIB 2022)

A les pàgines següents es poden consultar l'estat de les masses de categoria aigües costaneres i el seu programa de control i seguiment.

LES MASSES DE CATEGORIA LLACS

El Pla Hidrològic vigent classifica els embassaments de Cúber i Gorg Blau com a masses de la categoria llacs molt modificades. Són les úniques masses d’aquesta categoria que trobem a la Demarcació Hidrogràfica.