Volem REBre el que toca

Detall Notícies

Nova passa endavant en les negociacions del nou Règim Especial de les Illes Balears

Cladera valora els “avanços” en les mesures fiscals i reclama treballar “amb el mateix ritme” en els altres blocs de la proposta

13/02/2018

Nova passa endavant en les negociacions del nou Règim Especial de les Illes Balears (REIB). El Govern ha avançat en la definició d’un règim fiscal propi per a la Comunitat Autònoma i altres mesures per compensar els desavantatges de la insularitat durant una nova reunió a Madrid mantinguda per una delegació encapçalada per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, amb el secretari d’Estat d’Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, i altres representants del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.

Cladera ha participat juntament amb el director de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, i la directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears, Maria Antònia Truyols, a aquesta nova trobada que forma part del procés de negociacions encetat l’any passat entre el Govern de l’Estat i el Govern de les Illes Balears per avançar cap a l’aprovació del nou REIB en 2018. Tots dos governs continuaran les negociacions en les properes setmanes i mantenen el compromís de concretar un acord per tal d’aprovar l’Avantprojecte de llei del nou Règim Especial de les Illes Balears a una comissió mixta bilateral dins el primer trimestre de 2018.

“Donam passes en sentit positiu i continuam avançant cap a un acord per disposar d’un nou règim especial amb mesures en diversos àmbits que sigui veritablement just per a les illes i serveixi per donar resposta a una reivindicació històrica de Balears, la qual genera consens polític i social”, ha declarat la consellera Catalina Cladera després de la reunió.

Durant la trobada, s’ha avançat en qüestions relatives a les mesures fiscals del nou REIB, com l’establiment de noves deduccions adreçades a diferents sectors productius, i els incentius per fomentar les reinversions de les deduccions sobre beneficis per a empreses i autònoms a través de bonificacions a l’IRPF i l’impost de Societats, de manera que es pugui reduir la pèrdua de competitivitat derivada de la insularitat.

“Hem avançat en les mesures fiscals, s’està fent una feina seriosa, però encara queda feina per endavant”, ha manifestat la consellera. Cladera considera que cal “accelerar” el treball en les properes setmanes també de cara a definir "amb el mateix ritme" altres apartats del REIB. Un altre dels pilars de la proposta és la creació d’un Fons d’Insularitat que garanteixi inversions addicionals de l’Estat a les Illes Balears.

Aquest fons ha d’assegurar una inversió mínima garantida cada any, al marge del sistema de finançament autonòmic. El nou REIB que negocia el Govern de les Illes Balears a Madrid inclou un paquet de mesures adreçades a particulars, empreses i administracions de Balears per a compensar els sobrecostos de la insularitat, així com per abaratir el preu del transport de passatgers i mercaderies.

Compensació del deute generat per l’infrafinançament

La consellera Cladera també ha aprofitat la reunió a Madrid per mantenir la reclamació de negociar una compensació del deute de les comunitats infrafinançades, com han demanat diversos governs autonòmics dins del procés obert per a la negociació d’un nou sistema de finançament autonòmic.

Balears, ha recordat Cladera, arrossega una manca de finançament acumulada amb els diferents models de finançament que ha generat uns 5.000 milions d’euros dels gairebé 9.000 milions del deute de la Comunitat Autònoma, segons els estudis de la Direcció general de Pressuposts i Finançament del Govern de les Illes Balears.

“Per això demanam una compensació del deute que tenim en mans de l’Estat. Cal diferenciar el deute per infrafinançament del deute per despesa excessiva. En el cas de Balears, hem patit durant molts anys sistemes de finançament que ens situaven per sota de la mitjana estatal. Compensar aquest infrafinançament és un acte de justícia”, ha defensat la consellera.

Cladera també ha recordat que Balears compleix els objectius de dèficit i deute i que preveu reduir el deute en termes absoluts en 2018, per primera vegada, el que suposa un “punt d’inflexió” en la història de la Comunitat Autònoma. La consellera ha destacat la “línia de control i estabilització” del deute públic mantinguda per l’actual Govern des de l’inici de la legislatura.

Informació Addicional