Volem REBre el que toca

Detall Notícies

El Govern reclama el suport del sector hoteler de Mallorca de cara a la negociació del nou Règim Especial de les Illes Balears.

El vicepresident Biel Barceló, i la consellera Catalina Cladera intervenen a l'Assemblea General Extraordinària de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca.

24/07/2017

El vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques han reclamat el suport del sector hoteler de Mallorca per a sumar adhesions per la negociació del nou Règim Especial de les Illes Balears. I ho han fet durant la celebració de l’Assemblea General Extraordinària de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM).

Barceló ha compartit el fet de “l’augment de competitivitat” que ha de comportar la millora del Règim Especial de les Illes Balears pel sector turístic, que vindrà acompanyada d’una “major qualitat del producte turístic”. En aquest mateix sentit, el vicepresident del Govern ha mostrat la importància de poder “combatre el turisme incívic, que encara hi ha empresaris, cada cop menys, que el fomenten”. Per Barceló el termòmetre que marca l’augment de la qualitat ha de ser la millora de les condicions en el mercat laboral en el sector, dirigit a la “millora dels salaris i l’ampliació de la temporada turística”.

De la seva banda, la consellera Catalina Cladera ha insistit en la importància de “la finestra que s’obre” per a la negociació d’una millora del Règim Especial de les Illes Balears. La consellera s’ha referit a la reunió que mantindrà aquest mateix dimecres a Madrid amb el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en la qual presentarà el plec de mesures incloses dins del document base del nou REIB, que s’ha elaborat a partir de la feina que ha fet el Govern, els partits polítics i la societat civil a través de la Plataforma per la millora del finançament que vehicula el Cercle d’Economia.

A partir del consens polític i social que s’ha congriat al voltant de la proposta de nou REIB, Cladera ha comminat el sector hoteler de Mallorca a “fer pedagogia sobre la idoneïtat de les mesures del nou REIB”, dins dels àmbits d’interlocució en què participin. “Tots hem d’empènyer” ha afirmat Cladera als més de 50 membres de junta de la FEHM, encapçalats per la presidenta de la Federació Inmaculada Benito, que han assistit a l’acte.El document que aplega les mesures d’un nou REIB ha sorgit d’una feina realitzada conjuntament pel Govern i el Grup de Seguiment del REIB, format el maig de l’any passat.

Així les 23 mesures bàsiques emanen de les conclusions dels dos informes sobre els costos de la insularitat (2014) i sobre mesures que compensin aquests costos (2016), així com de les propostes que diferents membres del Grup de seguiment, institucions, partits polítics, organitzacions empresarials i sindicals, hi han aportat, especialment des del passat 19 de juny.Aquest consens general descansa sobre la idea de que les Illes Balears han de veure compensada la mancança que suposen els costos diferencials de la insularitat.

La realitat del dia a dia indica que a Balears són més cars els costos de producció i inversió en béns d’equip de les empreses, els productes energètics, el funcionament de les administracions en la provisió de béns públics, el cost de la vida per als ciutadans. La insularitat provoca menys rendiment en l’aprofitament de les economies d’escala, i a més, la dependència absoluta de ports i aeroports, per a transport de persones i mercaderies genera un factor afegit de vulnerabilitat.

En aquest sentit, la correcció de les vulnerabilitats de les Illes Balears és exigible a través de mecanismes com el REIB, i és imprescindible l’acció de l’Estat, per aconseguir un major equilibri econòmic interterritorial i el fet real de que s’iguali el tracte que rep un ciutada de les Illes Balears amb el de qualsevol altre ciutadà espanyol.