Presentació

La nostra societat ha situat la salut en el centre de les seves aspiracions. La salut és un bé en si mateixa, i el valor més preuat. Les demandes creixents de la nostra societat en matèria de salut, i les profundíssimes transformacions socials viscudes en els darrers anys, ens obliguen a multiplicar els esforços per conèixer l’estat de salut de la població de les Illes Balears, però també i sobretot, les causes que la determinen, i la utilització dels serveis que demanda.

És la primera vegada que a la nostra comunitat autònoma es fa un diagnòstic de salut amb aquesta visió integral. Un diagnòstic que a més d’analitzar de què emmalaltim i quin ús feim dels serveis sanitaris, estén l’anàlisi a la situació dels principals determinants de salut.

Aquest primer Diagnòstic de Salut de les Illes Balears, que completa la informació recollida mitjançant l’encara curta trajectòria de les enquestes de salut, detecta mancances i identifica prioritats. Per tant, és un pas imprescindible per elaborar les línies estratègiques de les polítiques de salut, que ens han de servir per donar respostes equitatives i sostenibles a les necessitats de salut de la població.

Del present informe es desprèn que la nostra societat té un bon nivell de salut, però aquesta no està repartida equitativament; la nostra societat manifesta desigualtats socials en salut. Les actuals estructures familiars són distintes i també els mecanismes de relació. La nostra societat ha acollit en pocs anys noves cultures. S’incrementa el nombre de parelles sexuals, millora lleument els estils de vida respecte de l’hàbit tabàquic, però haurem de tenir esment en el consum d’alcohol, sobretot entre els més joves. La nostra societat es fa sedentària. Les condicions de vida i treball, l’exigència de procurar més seguretat alimentària, la qualitat de l’aigua, el món globalitzat i el canvi climàtic ens obliguen a reformular les polítiques de salut pública.

El patró de morbiditat i mortalitat observat respon a les característiques d’una societat moderna, d’una societat que envelleix, i així les necessitats d’atenció a les malalties cròniques i a la pluripatologia esdevenen una prioritat pels sistemes de salut. La necessitat de racionalitzar la despesa sanitària i la insistència que els ciutadans han de ser també responsables de la seva salut, han d’estar ben presents en la definició d’objectius. Malgrat que no podem oblidar que, sovint, la responsabilitat que els ciutadans poden assumir envers la seva salut està condicionafda per l’entorn que l’envolta. Per tant, també haurem de treballar per inserir el concepte de salut en totes les polítiques, en tots els medis.

En la tasca de fer sostenible el sistema sanitari i, sobretot, en la tasca de procurar més salut i major benestar als homes i dones d’aquesta comunitat, hi haurem de ser tots. És una tasca de la societat en el seu conjunt.

Sabem molt de la salut de la població, però les fonts d’informació estan massa repartides i no sempre són homogènies ni accessibles. L’era tecnològica ens ofereix oportunitats per facilitar-nos el coneixement sobre la salut de la població, la seva aptitud cap a la salut, la malaltia i els sistemes sanitaris. La inversió en sistemes d’informació integrats i també l’orientació per a la comunicació, la col·laboració i la participació de les persones i les entitats, són oportunitats de futur.

Estic convençut que aquest document serà de gran interès per a ciutadans, professionals, gestors, institucions i polítics que tenim responsabilitat en l’àmbit de la salut, i de gran utilitat no només per a l’orientació de les polítiques de salut, sinó també d’aquelles que cerquen crear les millors condicions socials i econòmiques per procurar progrés i benestar a la ciutadania.

Finalment, vull agrair l’extraordinari esforç i el treball continuat dels professionals que han participat i aportat la seva experiència per fer possible aquest document.

Vicenç Thomàs Mulet

Conseller de Salut i Consum