LOGO CAIB
Contingut
30 març 2017| <9ªL> Conselleria de Salut

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon i Recte de les Illes Balears ha diagnosticat 74 casos de càncer colorectal NNota Informativa

Foto de noticia
Demà, divendres 31 de març, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon i Recte de les Illes Balears ha diagnosticat 74 casos de càncer colorectal

Des del començament del Programa, la Direcció General de Salut Pública ha convocat 77.637 persones de les Illes Balears per fer-se la prova
Demà, divendres 31 de març, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i la Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, vol aprofitar la data per conscienciar la població de les Illes de la importància de la prevenció mitjançant hàbits de vida saludable i de la necessitat de fer els controls oportuns per al diagnòstic precoç i l’abordatge primerenc de la malaltia.

L’any 2015, segon les dades de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), es varen diagnosticar a Espanya 41.431 nous casos de càncer colorectal (24.764 homes i 16.677 dones).

A les Balears es diagnostiquen cada any prop de 424 casos de càncer de còlon i devers 205 casos de càncer de recte. El càncer colorectal suposa la tercera causa de mort per malaltia oncològica en les dones, després del càncer de mama i del de pulmó, i la segona causa per als homes, precedida pel càncer de pulmó. A les Balears, cada any moren prop de 194 persones per càncer de còlon i entorn de les 97 persones per càncer de recte.

No obstant això, el CCR és un dels càncers amb possibilitat de detecció precoç i hi ha prou evidència científica sobre l’eficàcia del cribratge en termes de reducció de taxes d’incidència i mortalitat. La detecció precoç del càncer colorectal pot reduir fins a un 33 % la mortalitat i fins a un 20 % el nombre de casos nous.

Des de gener de 2015, la Direcció General de Salut Pública i Participació du a terme el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, adreçat a dones i homes d’una edat entre 50 i 69 anys, que inclou la realització d’un test de sang oculta en la femta cada dos anys i d’una colonoscòpia preventiva i/o terapèutica a l’hospital de referència per als casos positius.

El Programa, que té per objectiu principal prevenir i reduir els casos de mortalitat per aquest tipus de càncer, es desenvolupa actualment en el sector sanitari de Tramuntana de Mallorca —que depèn de l’Hospital d’Inca— i en les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera. Progressivament s’hi aniran afegint la resta de sectors sanitaris de Mallorca per arribar així a tota la població diana de les Illes.

Des del començament del Programa, que es du a terme de manera conjunta amb el Servei de Salut i amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, s’han convocat 77.637 persones per fer-se la prova (26.353 persones del sector Tramuntana, 21.024 de Menorca, 28.455 d’Eivissa i 1.805 de Formentera). L’índex de participació ha estat del 31,39 %.

Durant 2015 i 2016, mitjançant aquest Programa, s’han fet 21.587 tests de sang oculta en la femta (9.239 en el laboratori d’anàlisis clíniques de l’Hospital Universitari Son Espases; 6.214 a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca i 6.134 a l’Hospital de Can Misses d’Eivissa). D’aquestes proves, 1.402 tests han estat positius, amb una taxa de positivitat del 6,49 %, s’han detectat 54 adenomes d’alt risc i s’han diagnosticat 74 casos de càncer colorectal.

El cribratge poblacional de càncer colorectal és una recomanació del Consell de la Unió Europea que es recull en el Codi europeu contra el càncer, i és una de les prioritats de l’Estratègia de Càncer i, per tant, inclòs en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut. L’objectiu marcat per l’Estratègia de Càncer és arribar al 100 % de la població diana l’any 2020.

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, aquest divendres 31 de març l’Associació Espanyola contra el Càncer i la Direcció General de Salut Pública i Participació han organitzat una taula rodona en el Club Diario de Mallorca que, amb el títol “Es pot prevenir el càncer de còlon”, pretén conscienciar la població sobre la importància de la prevenció i del diagnòstic precoç del càncer colorectal.

Per altra banda, el proper divendres 7 d’abril, l’Hospital Comarcal d’Inca acull la III Jornada d’Actualització sobre Càncer de Còlon, amb la participació de la Direcció General de Salut Pública amb el títol “Càncer de Còlon, la prevenció funciona” i en la qual participaran especialistes de les Illes Balears i de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Per prevenir aquest tipus de càncer es recomana:
  • Consumir fruita i verdura i aliments que proporcionen fibra, com ara els cereals integrals.
  • Reduir el consum de greixos saturats i substituir-los per greixos insaturats.
  • Evitar el consum de tabac i la ingesta excessiva d’alcohol.
  • Fer qualsevol activitat física de manera constant i evitar el sedentarisme.
  • Mantenir-se en el pes adequat.
  • Beure de 2 a 3 litres d’aigua al dia.