LOGO CAIB
Contingut
28 octubre 2016| <9ªL> Conselleria de Salut

Els centres d’atenció a les drogodependències varen atendre 132 persones amb addicció al joc en 2015 NNota Informativa

Foto de noticia

Els centres d’atenció a les drogodependències varen atendre 132 persones amb addicció al joc en 2015

Demà és el Dia sense Jocs d’Atzar i la Direcció General de Salut Pública i Participació adverteix del perill de fer-ne un ús poc responsable
Els centres d’atenció a les drogodependències de les Illes Balears varen atendre l’any 2015 un total de 212 persones per addiccions comportamentals relacionades principalment amb la ludopatia, Internet, el mòbil i el sexe. Un 62,26 % d’aquests usuaris (132 persones) patien problemes d’addicció al joc.
 
Així ho han explicat responsables del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que aprofiten la commemoració del Dia sense Jocs d’Atzar (29 d’octubre) per conscienciar sobre els riscs que tenen les addiccions ‘no químiques’, és a dir, les del comportament, i citen de manera específica la ludopatia; l’abús dels videojocs, d’Internet (jocs en línia, cibersexe, xarxes socials...) i del telèfon mòbil, i també la dependència emocional i l’obsessió pel culte al cos, entre d’altres.
 
En aquest sentit, per prevenir l’abús d’Internet, de les xarxes socials i dels jocs per part dels menors, el PADIB —organisme dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació— recorda la importància del paper de la família per propiciar un ús responsable de les activitats, fomentar la comunicació familiar, establir regles –limitacions— i horaris de realització o dedicació d’aquestes activitats o compartir espais d’esbarjo són algunes mesures per poder prevenir l’abús i, per tant, la possible presència de problemes personals, socials i familiars.
 
Addicció al joc
 
En relació amb la ludopatia, adverteixen del perill de l’ús poc responsable dels jocs d’atzar. El joc s’ha d’entendre com una activitat d’oci en la qual, entre d’altres, es té el control sobre el temps i els doblers que es volen gastar, en què no se sent una obligatorietat o desig irrefrenable de jugar, i que no interfereix en qüestions personals, familiars, professionals o socials.
 
 
Segons indica  l’Estudi sobre prevalença dels jocs d’atzar a Espanya 2015, els jocs d’atzar formen part de la vida quotidiana de les persones i s’estima un índex de prevalença en la població espanyola de l’1,9 % en persones considerades jugadores amb problemes i les que poden haver desenvolupat una patologia.
Aquest estudi se centra en persones que han jugat alguna vegada en la vida.
 
La forma presencial de participar en jocs d’atzar és la modalitat més emprada, tot i que s’ha produït un repunt en els jocs d’atzar en línia. Tret de la loteria nacional, la primitiva i els cupons de l’ONCE —jocs més populars entre les persones que han participat en jocs d’atzar—, en la resta de jocs la participació de les persones amb problemes o patologia és més alta.
 
Així mateix, els jocs en què més persones amb patologia reconeixen haver participat són els jocs en cases o sales d’apostes, les màquines de joc/escurabutxaques, els jocs en casinos, els concursos, les apostes hípiques i els jocs de cartes amb aposta econòmica.
 
Segons l’estudi esmentat, l’edat d’inici al joc és relativament primerenca i en cap cas supera els 25 anys de mitjana, encara que és rellevant el cas de persones amb problemes o joc patològic, ja que comencen a participar en jocs d’atzar amb apostes econòmiques devers l’edat de 19 anys de mitjana.
 
A les Illes Balears, la Comissió del Joc, liderada per la Direcció General d’Ordenació del Joc, reuneix representants de diverses institucions, empreses del sector del joc i entitats comunitàries, per tal de tractar sobre els aspectes reguladors de les diverses modalitats de joc. Així mateix, en la Comissió es valora la necessitat de preveure la protecció del menor en cadascuna de les normatives.
 
Les persones interessades a saber els recursos comunitaris que hi ha a les Illes Balears en prevenció, tractament i inserció d’addiccions poden consultar la Guia de recursos en drogodependències i addiccions que hi ha a la web de la Conselleria de Salut <http://www.infodrogues.caib.es>. Així mateix, per rebre informació i orientació, es poden posar en contacte amb el PADIB a través del telèfon 902 075 727 o l’adreça electrònica pladrogues@dgsanita.caib.es.
 
A més, la Direcció General de l’Ordenació del Joc de l’Estat espanyol té activa una pàgina web <www.jugarbien.es> en què es facilita informació sobre què s’entén per joc responsable, parla dels riscs de presentar problemes amb el joc i fins i tot de patir una dependència o addicció al joc, i guia sobre aspectes preventius que s’han de tenir en compte.