LOGO CAIB
Contingut
10 octubre 2016| <9ªL> Conselleria de Salut

Son Espases inaugura l’exposició “Ment i emocions”, amb pintures fetes per joves que assisteixen a l’Hospital de Dia de l’IBSMIA NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Avui, 10 d’octubre, és el Dia Mundial de la Salut Mental

Son Espases inaugura l’exposició “Ment i emocions”, amb pintures fetes per joves que assisteixen a l’Hospital de Dia de l’IBSMIA

Segons l’OMS, un de cada cinc joves menor d’edat experimentarà algun trastorn de salut mental
L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat avui matí l’exposició “Ment i emocions”, amb pintures fetes per joves que assisteixen a l’Hospital de Dia de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA). A partir d’una mateixa silueta, cada jove va fer un autoretrat dels seus sentiments. L’exposició també compta amb un quadre que els joves de l’Hospital de Dia varen pintar conjuntament amb el pintor mallorquí Rafa Forteza.
 
Avui matí, la directora gerent de Son Espases, Maria Dolores Acón; la directora mèdica, Yolanda Montenegro; el director d’Infermeria, Luis Mariano López; el subdirector mèdic, Javier Murillas; el coordinador de l’IBSMIA, Jaume Morey, i el professor Jaume Mateu, han inaugurat l’exposició, que està situada al vestíbul de Rehabilitació (a la primera planta, devora la cafeteria) fins al pròxim 23 d’octubre.
 
Els trastorns mentals com les alteracions de comportament o els problemes psicològics interfereixen el pensament, els sentiments, l’humor, les habilitats per relacionar-se amb els altres i el funcionament diari de les persones. La salut mental afecta tots els àmbits de la persona: personal, familiar, educatiu, amistats, laboral i econòmic.
 
Els trastorns de salut mental, sobretot la depressió, les autolesions i l’ansietat, són els que més discapacitat provoquen entre els adolescents en l’àmbit mundial.
 
Un de cada cinc joves menor de 18 anys experimentarà algun trastorn de salut mental
 
Segons un estudi de l’OMS, es calcula que un de cada cinc joves menor d’edat patirà algun trastorn de salut mental, la qual cosa suposa prop de 40.000 joves a les Illes Balears. A més, es calcula que un 70 % de les problemàtiques de salut mental en joves adults comencen durant la infància i l’adolescència, i que aproximadament un 50 % dels estudiants majors de 14 anys que pateixen un trastorn mental abandonen els estudis.
 
 
 
Un total de 4.000 nous pacients varen ser atesos a l’IBSMIA durant el 2015
 
L’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) és l’organisme responsable de l’avaluació, el diagnòstic i el tractament de tots els infants i joves de les Illes Balears que tenen un trastorn mental greu. Disposa de cinc unitats comunitàries de consultes externes (tres unitats a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa), un hospital de dia i una unitat d’hospitalització breu, per a pacients que presenten trastorns de salut mental de gravetat elevada i/o amb risc alt.
 
Els professionals de l’IBSMIA varen atendre 4.000 nous pacients l’any passat. En total, es varen fer 38.000 consultes.
 
L’Hospital de Dia va atendre 117 pacients, amb una estada mitjana de 9 dies i, per la seva part, la Unitat d’Hospitalització Breu va tenir 126 ingressos, amb una estada mitjana de 14 dies.