LOGO CAIB
Contingut
19 maig 2016| <9ªL> Conselleria de Salut

La Direcció General de Salut Pública i Participació reuneix el comitè de seguiment del Zika NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Direcció General de Salut Pública i Participació reuneix el comitè de seguiment del Zika

La Direcció General de Salut Pública i Participació ha reunit el comitè de seguiment i control de malalties transmeses per vectors, com ara el virus del Zika. A la reunió han assistit la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos i representants de epidemiologia, salut ambiental, Servei de Salut, Medi Ambient i consell Insulars.
 
Durant la reunió s’han presentat les novetats del Pla nacional definitiu de preparació de resposta enfront de malalties transmeses per vectors.

Així mateix, s’ha establer el protocol de comunicació entre el Servei de Salut i els ajuntaments per a les actuacions degudes a casos virèmics. Cal recordar que les malalties transmeses per vectors, com ara el moscard tigre, s’han de combatre des dels ajuntaments amb els plans de control de plagues.

El comitè ha destacat que el risc d’introducció i transmissió autòctona del virus del Zika a les Illes Balears és molt baix i, per tant, la situació no és preocupant. El principal risc d’introducció a Espanya està associat amb l’arribada de viatgers infectats procedents d’àrees endèmiques a les comunitats autònomes on és present el moscard. Fins ara a les Illes Balears s’han detectat a les darrer dies 3 casos positius per virus del Zika, dues dones de 30 i 49 anys que viatjaren a la República Dominicana i Colòmbia, respectivament i un home de 30 anys que viatjà a la República Dominicana.

El virus del Zika produeix, en general, una malaltia lleu en l’ésser humà, si bé recentment s’han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus. Les embarassades constitueixen el grup de més risc al qual han d’anar adreçades les recomanacions i accions de promoció i prevenció, sobre la base de l’evidència disponible que relaciona la infecció pel virus del Zika amb l’aparició d’anomalies congènites.

La malaltia pel virus del Zika presenta una simptomatologia en general lleu. Els símptomes principals són febre, inflamació d’articulacions, mal de cap i cansament. El període d’incubació oscil·la entre 3 i 12 dies i la durada de la simptomatologia, entre 2 i 7 dies.