LOGO CAIB
Contingut
25 agost 2015| <9ªL> Conselleria de Salut

La consellera de Salut, Patricia Gómez, anuncia el seu compromís ferm per aconseguir l’acreditació de l’IdISPa com a institut d’investigació sanitària NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La consellera de Salut, Patricia Gómez, anuncia el seu compromís ferm per aconseguir l’acreditació de l’IdISPa com a institut d’investigació sanitària

El proper mes de setembre s’iniciarà la creació d’un grup de treball per a l’elaboració del Pla Estratègic 2016-2019
La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat avui l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma (IdISPa), acompanyada per la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera; pel director científic de l’Institut, Miquel Fiol; pel president de la Comissió d’Investigació de Son Espases, Antonio Oliver; pel president de la Comissió d’Investigació d’Atenció Primària, Joan Llobera; pel director mèdic de Son Espases, David Ginard, i pel director del IUNICS, Félix Grasses.
 
La consellera ha volgut conèixer de primera mà la feina que desenvolupen els més de 500 investigadors que actualment participen en els 55 grups de recerca de les 7 àrees científiques que té l’IdISPa. 
La consellera Gómez ha destacat la voluntat de desenvolupar un projecte “integrador, participatiu i, per damunt de tot, centrat en els investigadors”, i ha agraït el compromís i l’esforç de tot el personal d’aquest centre “que ha donat continuïtat a projectes de recerca sanitària malgrat les nombroses dificultats amb que s’han trobat aquests darrers anys per desenvolupar la seva activitat científica”.
 
La consellera ha lamentat la disminució progressiva de finançament envers la recerca sanitària que s’ha produït en els pressupost dels darrers anys. El pressupost provinent de la CAIB previst per a aquesta activitat per a l’any 2015 és de 700.000 euros, un 54 % menys que el que hi havia en el 2011 (1.281.213,18 euros). Aquesta inversió en R+D suposa només el 0,06 % del pressupost global de la Conselleria de Salut.

A aquesta baixada de finançament per part de la Conselleria de Salut en els darrers anys s’ha d’afegir també un descens del finançament extern. Per exemple, a partir de 2013 les plataformes Unitat d’Investigació Clínica i Assaigs i Biobanc de l’IdISPa varen deixar de rebre suport econòmic de l’Institut de Salut Carlos III, suport que no es va poder renovar perquè no es disposava d’un institut acreditat. Aquestes ajudes es materialitzaven principalment en forma de contractes per a personal de suport associat a aquestes plataformes.
 
Com a resultat del descens en el finançament de la recerca sanitària a les Illes Balears d’aquests darrers anys, el nombre de personal investigador només a l’Hospital Universitari Son Espases ha davallat un 27,5 % des d’any 2010 a l’any 2014.

“Els pilars de l’IdISPa per als pròxims anys han de ser promoure l’excel·lència i la captació i retenció de talent des de la transparència en les decisions. Per a això, serà necessari augmentar el finançament institucional i cercar altres fonts de finançament”, ha manifestat la consellera.
 
Per la seva banda, la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, ha explicat que el principal objectiu de l’IdISPa a curt termini és aconseguir l’acreditació com a institut d’investigació sanitària per part de l’Institut de Salut Carlos III.

Aquesta acreditació -pendent des de la creació de l’Institut el desembre de 2013- permetrà a l’IdISPa concórrer a convocatòries de finançament exclusives per a instituts acreditats i augmentar la captació d’ajuts econòmics per a projectes d’investigació.

Procés d’acreditació com a institut d’investigació sanitària

És per això que els principals esforços de l’Institut d’Investigació s’han de centrar a aconseguir acomplir els requisits necessaris per obtenir l’acreditació com a institut d’investigació sanitària per part de l’Institut de Salut Carlos III.

A hores d’ara es disposa d’un espai físic propi (amb 4.000 m²), s’ha nomenat un director científic, un òrgan de direcció i un comitè científic extern, i s’ha elaborat un pla de formació en recerca.

El proper mes de setembre està prevista la creació d’un grup de treball per a l’elaboració del Pla Estratègic 2016-2019, així com la redacció del Pla Estratègic en Recursos Humans en Investigació 2016-2019.

Entre setembre i desembre es desenvoluparà la Guia de bones pràctiques, i el mes de gener de 2016 es preveu iniciar la implementació dels plans estratègics i definir el sistema d’organització de l’Institut.

La Conselleria de Salut espera obtenir l’acreditació de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears abans que acabi l’any 2016.