5 abril 2022 Consejería de Transición Energética, Sectores Productivos y Memoria Democrática

El Govern presenta als veïns i les veïnes de Ciutadella el primer autoconsum compartit de Menorca que permetrà abaratir la factura de la llum NNota Informativa

Foto de noticia
Descarga de imágenes en alta calidad

El Govern presenta als veïns i les veïnes de Ciutadella el primer autoconsum compartit de Menorca que permetrà abaratir la factura de la llum

El procediment públic d’inscripció estarà obert entre el 10 d’abril i el 15 de maig i permetrà seleccionar els particulars i les empreses que podran consumir l’electricitat de la instal·lació fotovoltaica del centre educatiu Mare de Déu del Toro per un període d’un any prorrogable fins a quatre

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, han presentat aquest dimarts als veïns i les veïnes de Ciutadella (Menorca) i a la seva batlessa, Joana Maria Gomila Lluch, la convocatòria d’adhesió al primer projecte d’autoconsum compartit del municipi i de l’illa de Menorca.

El projecte d’energia fotovoltaica, de 40 kW de potència, s’instal·larà damunt la coberta del centre educatiu Mare de Déu del Toro, en una superfície de 600 m2. Es tracta d’un dels projectes d’autoconsum compartit que impulsa l’IBE i oferirà electricitat neta i a preu de cost a diferents espais municipals, entre els quals: el mateix col·legi; entre setze i trenta-dues famílies, i fins a sis petites i mitjanes empreses, ubicades en un radi de 500 metres d’aquesta instal·lació.

La inversió de l’IBE en el projecte de Ciutadella és de 94.300 €. La instal·lació fotovoltaica produirà 90.000 kW h/any, amb la qual cosa es deixaran d’emetre 67.000 kg de CO2 l’any. Cal destacar que el pressupost de licitació de les obres d’aquesta instal·lació va ser de 67.402,65 euros i finalment es va proposar l’adjudicació a l’empresa IMS 2020 Soluciones de Energía, per un import de 43.032,32 euros més IVA, és a dir, un total de 52.069,11 euros. Aquesta instal·lació serà finançada a càrrec de l’impost de turisme sostenible.

Aquest procediment públic d’inscripció estarà obert entre el 10 d’abril i el 15 de maig i permetrà seleccionar els particulars i les empreses que podran consumir l’electricitat de la instal·lació fotovoltaica per un període d’un any prorrogable fins a quatre, moment en què s’obriria una nova convocatòria. A més, es treballarà amb l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament perquè famílies de col·lectius vulnerables es puguin beneficiar dels avantatges socials d’aquest projecte. Al acto también ha asistido la Regidora de Medio Ambiente del Ayuntamiento de Ciutadella, Maria Jesus Bagur Benejam.

En paraules del Director General d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, gràcies a aquest tipus d’instal·lació «avançam cap a un accés més igualitari a l’energia, cap a la seva democratització. En uns moments on l’emergència energètica està a l’ordre del dia, es fa més necessari que mai que Menorca avanci cap a la seva sobirania energètica, i des del Govern posarem totes les facilitats per tal d’aconseguir l’objectiu de dependre menys de l’exterior». «El passat dimecres, en Consell de Govern ves van aprovar una sèrie de mesures per tal d’agilitzar tots els tràmits i l’accés a l’autoconsum. De fet, des de fa menys d’una setmana els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears disposen d’un nou dret, el dret a l’autoconsum, que els permetrà accedir i produir energia neta a través de l’autoconsum».

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha destacat els beneficis socials d’aquests projectes d’autoconsum compartit «perquè la gent podrà accedir a energia neta, produïda per plaques solars; barata, perquè els usuaris pagaran el kilowatt a preu de cost, i de quilòmetre zero, perquè aquesta energia està produïda en un radi de 500 metres de ca seva». A més, ha dit, «tindran prioritat les persones que es trobin en una situació de vulnerabilitat. Per això, vull animar ajuntaments i consells a cedir espais a l’IBE per a projectes d’aquest tipus, perquè aquest és un programa que es vol expandir en els pròxims anys i arribar al màxim de municipis possibles».

Documentos adjuntos: