18 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

1.200 persones grans estan menys soles gràcies a la casella solidària de l'IRPF que gestiona Afers Socials AAltres vídeos

1.200 persones grans estan menys soles gràcies a la casella solidària de l'IRPF que gestiona Afers Socials

De cada dia augmenta més la soledat a les llars de les Illes Balears. L'Institut Nacional d'Estadística xifra en 108.300 les persones que viuen soles a l'arxipèlag i 43.600 són majors de 65 anys. Una d'elles és n'Esperança, una dona de 85 anys que té artrosi i que fa anys que no pot sortir de casa seva si no és acompanyada. Explica que “vaig haver de deixar d'anar al Club i d'anar d'excursió perquè ja no hi podia anar tota sola i si hi anava sempre era la senyora de la crossa. I ho passava malament, sentia que molestava”. Fa dos anys, i animada per la infermera que l'atén, va sol·licitar formar part del programa de la Creu Roja d'Atenció Integral a persones grans en situació de vulnerabilitat que rep el finançament del fons de la casella solidària de l'IRPF que gestiona la Conselleria d'Afers Socials i Esports. En Miguel, el voluntari que l'acompanya, la visita una vegada a la setmana i si n'Esperança es troba bé surten a passejar pel barri. És l'únic moment que n'Esperança surt de casa “cada punt ens hem d'aturar perquè no puc respirar però almanco veig un poc la gent i el trui del carrer” diu n'Esperança.

En Miguel, el voluntari que l'acompanya explica que “vaig tenir un accident al 2010 i me vaig veure immers en un període molt llarg de baixa i al final m'han donat una invalidesa. Fer aquest voluntariat m'omple el meu buit i fa que no estigui tant de temps a casa”.

Com ell, 238 voluntaris de les Illes Balears destinen part del seu temps a atendre persones majors vulnerables i donar-los suport emocional presencial, a domicili i telefònic. Només al 2020 varen atendre 1.200 persones majors vulnerables. Moltes d'elles visitant-les a casa seva i d'altres a través de cridades telefòniques. “Quan estàs dins t'adones que fas falta a molta gent perquè hi ha molta gent que està molt sola i no té ningú”. Els sis primers mesos de 2021, els 83 voluntaris i les 155 dones voluntàries del programa de la Creu Roja hi varen destinar més de 4.000 hores. Una acció altruista que de cada vegada va en augment. Segons Creu Roja, aquests darrers anys s'ha observat un increment de les persones interessades en fer voluntariat. Pel que fa al perfil, l'entitat diu que és canviant però que de cada vegada hi ha més voluntaris joves i amb un nivell d'estudis més alt.

Darrera els voluntaris hi ha un equip tècnic de professionals (psicòlegs, infermers, treballadors socials...) que dissenyen les seves intervencions i alhora donen suport a tots els voluntaris en el desenvolupament d’aquesta feina.

Des dels anys 90, Creu Roja duu endavant projectes dirigits a pal·liar la soledat i donar suport al col·lectiu de persones majors. Des de l'any 1991 rep finançament dels fons socials de l'IRPF i des del 2017 és la Conselleria d'Afers Socials i Esports la que gestiona l'ajuda. Un programa molt valorat pels usuaris i que és un gran exemple de la lluita contra la solitud de les persones majors.