LOGO CAIB
Contingut
21 juliol 2021Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Yllanes fa una crida a Eivissa perquè presentin més projectes de renovables i aprofitin els fons europeus


El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha fet una crida avui a Eivissa perquè les diverses institucions, ciutadans, empreses i promotors presentin més projectes de renovables, aprofitin els fons europeus i es pugui avançar en l’objectiu d’arribar al 2030 amb un 35 % d’energies renovables.

«Eivissa necessita accelerar la implantació de renovables; per això és necessari fer una crida a tots, ja sigui el Consell, ajuntaments, ciutadans, empreses i promotors perquè presentin més projectes de renovables en les properes convocatòries per convertir l’illa en un model referent de sostenibilitat», ha afirmat Yllanes.

El foment de l’autoconsum, les comunitats energètiques o la instal·lació de plaques fotovoltaiques a cobertes, aparcaments i entorns urbans són una prioritat per al Govern, amb l’objectiu de democratitzar la generació d’energia i aconseguir una major sobirania energètica. La col·laboració entre administracions i el sector privat és vital per avançar en aquesta transició i fer front als reptes compartits que tenim al davant en els pròxims anys.

Durant la visita a l’hotel Insotel Fenicia, establiment que rebrà un ajut de 24.960 euros del programa SOLBAL 2 i que cobrirà el pàrquing amb plaques fotovoltaiques que generaran 104 kWp de potència, Yllanes ha recordat que el SOLBAL 2 compta a Balears amb una inversió pública prevista de 18,8 milions d’euros en ajuts, però que mobilitzarà més de 107 milions d’inversió total.

«La mobilització d’aquests recursos genera un nombre important de llocs de treball en nous sectors productius d’alta qualitat i valor afegit», ha dit el vicepresident, al mateix temps que ha reconegut que les empreses del sector calculen que en els pròxims anys es crearan 17.500 llocs de treball a les Illes relacionats amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «hem d’intensificar la feina conjunta entre les institucions per tal d’aprofitar els fons NextGen que arribaran molt aviat». «Vull destacar una vegada més que des de Balears som més ambiciosos en l’objectiu d’aconseguir un alt percentatge d’energia elèctrica renovable, ja que estam en condicions d’aconseguir el 25 % d’aquesta energia en dos anys. És a dir, el 2023 haurem multiplicat per deu el percentatge des dels inicis de legislatura, però necessitam la implicació de totes les Illes i tots els sectors», ha afegit.

Malagrava, finalment, ha destacat que el projecte de l’Insotel Fenicia és un exemple de com la sostenibilitat és transversal i s’ha d’introduir en tots els sectors, especialment el turístic. «Vull posar en valor aquesta iniciativa, ja que és un exemple a seguir per a la resta. Cal recordar que la Llei de canvi climàtic preveu instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els aparcaments privats de més de 1.500 m² abans de 2025, per tant, aquesta futura instal·lació de plaques fotovoltaiques també dona compliment a aquesta obligació». «El sector turístic, especialment els hotels, han de ser punta de llança en el desenvolupament de renovables, precisament per fer de motors de la resta de sectors econòmics», ha apuntat.

Ajudes SOLBAL 2 a Eivissa

El SOLBAL 2 és un programa d’ajuts gestionat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), que estarà dotat amb 18,7 milions de fons FEDER que es destinaran a reforçar l’estratègia d’electrificació de l’arxipèlag amb energies verdes, amb especial èmfasi en la fotovoltaica. El programa proporcionarà 142 MW més de potència a les Illes Balears a finals de 2022, és imprescindible per incrementar el percentatge d’energies renovables a les Illes Balears i avançar així en la descarbonització del nostre sistema econòmic i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

A Eivissa s’han presentat 4 projectes que rebran una subvenció de més de 80.000 euros i instal·laran 500 kW de potència en sòl urbà. De fet, tots els projectes presentats a l’illa s’ubiquen sobre aparcaments, cobertes d’hotels i altres establiments. La implementació del SOLBAL 2 permetrà complir amb l’objectiu que marca la Llei de canvi climàtic i transició energètica d’arribar al 2030 amb un 35 % d’energies renovables.

El SOLBAL 2 donarà continuïtat a la iniciativa plantejada en la primera edició (2019) i sumarà 38 nous projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que aportaran més de 142 MWp de nova potència renovable al conjunt de les Illes. Es tracta tant d’instal·lacions en sòl com en cobertes o marquesines. Del total de projectes admesos, 28 operaran a Mallorca (amb una potència de 111,481 MW i una ajut de 14,6 milions d’euros), 6 a Menorca (30,1 MW i un ajut de 4 milions) i els 4 restants a Eivissa (0,5 MW i un ajut de 80.000 euros). Es preveu que els 18,7 milions d’euros en ajuts de l’IDAE mobilitzin, al seu torn, unes inversions equivalents a 108 milions d’inversió.

La posada en marxa del programa SOLBAL 2 s’emmarca dins l’objectiu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) de promoure estratègies d’energia renovable en els arxipèlags balear i canari, en col·laboració amb els governs autonòmics i insulars respectius que permetin, al seu torn, reduir els corresponents sobrecostos energètics que implica la singularitat dels territoris insulars.