LOGO CAIB
Contingut
21 juliol 2021Conselleria de Salut i Consum
Foto noticia

Consells sobre les reaccions adverses lleus provocades per la vaccinació contra la COVID-19

La Conselleria de Salut i Consum recorda que les reaccions generals provocades per la vaccinació contra la COVID-19 (febre, malestar, mal de cap, dolor al punt de la injecció, dolors musculars) són lleus i es resolen totes soles en un termini de 24 a 48 hores. Val a dir que es pot prendre un antitèrmic o un analgèsic si cal.

S’ha constatat que les reaccions adverses són més freqüents després de la segona dosi amb els vaccins de Moderna i de Pfizer. En canvi, amb el d’AstraZeneca són més lleus i menys freqüents amb la segona dosi que després de la primera. També se sap que, en general, són més lleus en persones de cinquanta-cinc anys o més.

Si la persona que ha estat vaccinada té mal al punt de la injecció, el pot alleujar aplicant-hi fred amb una compresa freda i movent el braç. Si té febre, és important que begui molta d’aigua i que eviti posar-se massa roba, per tal d’afavorir la pèrdua de calor. I si té malestar general o dolors musculars o a les articulacions, pot prendre un analgèsic o un antitèrmic, com ara el paracetamol, sempre que no el tengui contraindicat.

En algunes ocasions la vaccinació provoca nàusees o vòmits: cal beure molta d’aigua, seguir una dieta blana i evitar consumir begudes alcohòliques i amb gas.

 

Evitar exposar les persones vulnerables a la malaltia

Fins que una proporció important de la població estigui vaccinada és molt important que totes les persones, tant les vaccinades com les no vaccinades, mantenguin les mesures de prevenció: quantes més persones estiguin immunitzades, més baixa serà la probabilitat que les altres —particularment les més vulnerables a patir malalties greus— s’exposin al virus, o almenys a grans quantitats de virus.

La Vaccinació protegeix contra la COVID-19 i, sobretot, contra les formes greus de la malaltia.