LOGO CAIB
Contingut
22 febrer 2021Conselleria de Salut i Consum
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut adquireix equipaments que milloren l’assistència a l’hospital als pacients amb esclerosi lateral amiotròfica


La Conselleria de Salut i Consum ha adquirit un bioimpedanciòmetre multifreqüència i un sistema de capnografia transcutània per a les unitats multidisciplinàries d’atenció a pacients amb ELA (UHMELA). Així li ho ha explicat avui el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García, a la presidenta d’ELA Balears, Cati Rigo, durant una trobada en línia.

Entre els participants a la reunió també hi havia la secretària d’ELA Balears, Carmen Sánchez-Contador; la subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària i Malalties poc Freqüents, Angélica Miguélez; la subdirectora assistencial d’Humanització, Atenció a l’Usuari i Formació, Rosa Duro, i el cap del Servei de Planificació Sanitària, Eusebi Castaño. 

Els equipaments tenen un import de 15.094 euros i estan finançats amb càrrec als fons per a les estratègies 2020 del Ministeri de Sanitat com a suport a la implementació de les estratègies enfront de les malalties neurodegeneratives, entre les quals s’emmarca l’Estratègia ELA Illes Balears 2019-2023.

A les Illes Balears 57 persones estan diagnosticades actualment d’ELA. L’Estratègia recomana el treball multidisciplinari per atendre aquest tipus de pacients i dotar les UHMELA de recursos que facilitin el treball en equip. En el cas de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, s’ha adquirit l’equipament per monitorar la capnografia transcutània, i a l’Hospital Universitari Son Espases, s’ha comprat un equipament per poder pesar els pacients en cadira de rodes i poder fer una bioimpedància multifreqüència.

Durant la reunió virtual també s’ha tractat la necessitat de seguir implementant la formació continuada en ELA per als professionals —que possiblement serà el darrer semestre de l’any—, sempre que la pandèmia de la COVID-19 ho permeti. S’ha emfasitzat en la necessitat de facilitar l’accés a l’associació ELA Balears de les persones amb ELA i de les seves famílies des de les unitats de neurologia específiques que hi ha en els hospitals, i des de les consultes d’atenció primària.

La Conselleria de Salut i Consum reconeix la labor que du a terme l’entitat a escala social i la intervenció de suport i assessorament als usuaris amb ELA i les seves famílies. L’abordatge de l’ELA està inclòs dins l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives a les Illes Balears.

Des de la Direcció General de Prestacions i Farmàcia es treballa en una nova jornada de l’Estratègia de Malalties neurodegeneratives, i s’aprofitarà per difondre i oferir formació específica sobre l’ELA i d’altres malalties neurodegeneratives.

Per la seva banda, ELA Balears ha informat de l’inici avui i fins al 26 de febrer de la II Jornada sobre Comunicació en ELA, trobada dirigida a persones afectades, familiars, cuidadors i professionals del sector sociosanitari implicats en l’ELA o una altra malaltia neurodegenerativa. En aquests moments, ELA Balears té 32 persones amb ELA associades.