LOGO CAIB
Contingut
13 gener 2021Conselleria de Medi Ambient i Territori
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Servei de Sanitat Forestal inicia l’eliminació de bosses de processionària del pi a Eivissa i Formentera


El servei de Sanitat Forestal inicia, la setmana vinent, la campanya d’eliminació de bosses de processionària (Thaumetopoea pityocampa Den & Schiff.) a Eivissa i Formentera. La previsió és que les tasques, per a les quals es compta amb la col·laboració de l’IBANAT i el Consell de Formentera, s’allarguin fins a mitjans de febrer.

La responsabilitat de mantenir el bon estat de les finques és dels propietaris. Tot i així, donat l’interès públic de la contenció de la processionària del pi, la conselleria de Medi Ambient i Territori demana a la ciutadania que comuniqui la ubicació de totes les bosses que coneguin als telèfons següents:

  • Eivissa: Oficines IBANAT 971 176068

  • Formentera: Consell Insular de Formentera, Àrea de Medi Ambient, 971 321210, ext 1.

Entre novembre i febrer es realitza l’eliminació de bosses que les erugues teixeixen per protegir-se del fred, bé mitjançant tirs d’escopeta, bé mitjançant la tala i crema d’aquestes.

L’eliminació de bosses amb tirs d’escopeta està regulada a les ordres anuals de veda de cada illa i publicades al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). En aquest sentit, es recalca que cal seguir les instruccions i demanar les autoritzacions pertinents i en els terminis prevists.

La processionària del pi, és un insecte defoliador que s’alimenta de fulles del pi autòcton balear (Pinus halepensis); per si mateixa no provoca la mort dels arbres als quals defolia, però sí els deixa més sensibles a altres agents com la sequera o l’atac d’insectes escolítids que poden finalment matar els pins.

Per una altra banda, la processionària del pi pot provocar danys dermatològics i al·lèrgics a persones i animals a conseqüència dels pèls urticants que posseeix a la part dorsal del seu abdomen.

La situació de la processionària del pi a Eivissa ha estat controlada des del principi de la seva detecció, l’any 1975, perquè s’han executat actuacions sobre els focus incipients de plaga i s’ha evitat així, l’expansió de la processionària del pi per tota l’illa. Encara no està declarada com a plaga.

A Formentera es va detectar per primera vegada l’any 2007 i al llarg de l’any 2008 es constata la presència de l’insecte per tota l’illa; actualment s’estan realitzant tota mena d’actuacions de lluita integrada per evitar la propagació de la plaga.