LOGO CAIB
Contingut
10 juny 2021Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern cataloga els establiments emblemàtics d’Eivissa per protegir i fer visible el teixit comercial tradicional


Deu comerços d’Eivissa formen part del total de 102 establiments comercials de 14 municipis de les Illes Balears que ja estan catalogats dins el projecte Emblemàtics Illes Balears. Aquest matí, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat la web www.emblematicsbalears.es, la qual recull tota la informació dels comerços catalogats i que serà l’eina a través de la qual es farà visible i es promocionarà el teixit comercial tradicional.

L’acte, que s’ha celebrat en el Centre de Cultura Can Jeroni de Sant Josep de sa Talaia, ha comptat amb la presència del director general de Comerç, Miquel Piñol; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luís; la consellera de Comerç del Consell d'Eivissa, María Fajarnés; el 1er Tinent d' Alcalde Santa Eulàlia, Miquel Tur Rubio; la regidora de Turisme i Comerç Vila, Dessiré Ruiz i representants dels ajuntaments dels municipis d’Eivissa; i comerciants.

El projecte Emblemàtics Illes Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. El vicepresident Yllanes ha manifestat que «l’objectiu és reconèixer, fomentar i impulsar els petits establiments comercials de tota la vida: aquells petits comerços amb història, les botigues arrelades als nostres barris i pobles. En general, tots els comerços amb elements singulars i d’un alt valor afegit».

Yllanes ha declarat que «la història d’un poble es pot explicar també a través dels seus comerços i, sobretot, a partir de les persones que hi estan al capdavant, com les famílies que han mantingut el negoci fins a l’actualitat. Per això, aquest projecte és un reconeixement a aquests establiments tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i, en definitiva, dels municipis i de la societat». El vicepresident ha afegit que «la identificació i visibilitat d’aquests establiments també té un impacte sobre el conjunt del teixit comercial de la zona, i afavoreix el conjunt del comerç de proximitat dels municipis».

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte, juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 50 anys de vida), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics Illes Balears és un projecte viu, que creixerà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços. De moment, els municipis d’Eivissa que ja compten amb establiments catalogats són Santa Eulària des Riu (5) i Sant Josep de sa Talaia (5).
La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com tenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial del municipi. Per tal d’identificar els comerços catalogats, l’IDI entregarà un distintiu per posar a un lloc visible perquè el públic reconegui els establiments emblemàtics de les Illes Balears.