LOGO CAIB
Contingut
10 juny 2021Presidenta
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern aportarà 3,5 milions d'euros per a la construcció d'una nova seu del COB-IEO al Moll Vell de Palma

El projecte té un pressupost total de 7 M€ i serà finançat al 50 % pel CSIC i per la CAIB amb càrrec al fons FEDER

La construcció dels 6.500 m2 començarà el 2022 amb l’objectiu que la nova seu estigui enllestida a final de 2024  

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, han visitat avui el director del Centre Oceanogràfic de les Balears - Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO), Antoni Quetglas, a l’actual seu del centre ubicada al Moll de Ponent, per anunciar-li l’aportació de 3,5 M€ que aprovarà el Consell de Govern el proper dilluns per a la construcció de la seva nova seu. També hi han estat presents la secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret; el director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons, i el president de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears, Francesc Antich.

La nova seu del COB-IEO se situarà al Moll Vell de Palma i es construirà entre 2022 i 2024, amb un pressupost inicial de 7 milions d’euros que finançaran al 50 % el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb càrrec al Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2021-2027.

L’edifici, que es construirà en una parcel·la d’1,868 m² cedida per l’Autoritat Portuària de Balears, serà el segon del futur Pol Marí: un hub que vol reunir els principals actors en l’àmbit de la recerca en ciències i tecnologies marines de les Illes Balears. El passat 13 de maig es va presentar el projecte de nova seu per al SOCIB, que també s’ubicarà al Moll Vell.

La presidenta ha agraït durant la visita la feina que es realitza des del COB-IEO i ha destacat que des de la legislatura passada el Govern «treballa en reforçar d’una manera molt clara l’aposta per a la innovació i la recerca i, de manera específica, en temes de recerca marina». En aquest sentit, ha subratllat que l’aposta per «l’economia del coneixement» té una branca important en la recerca oceanogràfica. També ha assegurat que es «comença a consolidar el Pol Marí, tan reivindicat per moltíssims investigadors d’aquesta terra» i que permet que les Illes Balears siguin «referents en investigació marina».

D’altra banda, el conseller Miquel Company ha volgut subratllar, en referència a la importància estratègica del Pol Marí com a motor de transformació de l’economia balear cap a un model amb més protagonisme de l’economia del coneixement, la necessitat de mantenir l’actual línia de col·laboració entre institucions i d’aquestes amb el sector privat. «És un objectiu comú promoure la transferència de resultats de recerca cap al món productiu i, d’aquesta manera, millorar la competitivitat de les empreses del sector marí i facilitar la creació de noves empreses», ha dit.

D’altra banda, el director del COB-IEO ha explicat que «després de 48 anys fent feina a l’actual seu del Moll de Ponent, necessitam un nou espai que doni resposta al creixement considerable registrat els darrers quinze anys, tant en personal com en programes de seguiment científic, de recerca, de difusió i de transferència», ha afegit.

Amb més d’un segle d’història, el COB-IEO ha estat capdavanter en la investigació marina a la Mediterrània i actualment és un dels centres més actius en aquest camp.

Quant a l’execució dels treballs de construcció, es preveu que s’iniciïn el 2022 i que la subvenció pluriennal atorgada pel Govern es faci efectiva a raó de 500,000 € el primer any; 1,5 milions d’euros el 2023, i 1,5 milions d’euros més el 2024. L’aportació de 3,5 milions d’euros del CSIC tindrà almenys la mateixa quantia i la mateixa programació temporal.

Sector estratègic

Malgrat que a les Illes Balears actualment no hi ha una oferta formativa d’estudis de grau en ciències de la mar, la comunitat té un elenc important d’institucions dedicades a la investigació del medi marí (l’IMEDEA, l’IEO, el SOCIB, la UIB i, en certa mesura, l’IFISC). De fet, segons la classificació general del Rànquing acadèmic d’universitats del món, més conegut com a Rànquing de Xangai, la Universitat de les Illes Balears destaca en l’àmbit científic de l’oceanografia, ja que se situa entre les 75 millors universitats a escala mundial en aquesta àrea.

Entre les prioritats de desenvolupament científic marcades pel Govern, hi figuren els programes de divulgació científica en el marc del Pol Marí destinats a traslladar la importància de la ciència a l’ampliació de coneixements i a la creació de vocacions científiques.

Aquesta acció de foment s’inclou en l’àmbit de l’estratègia d’especialització intel·ligent en recerca i innovació de les Illes Balears (RIS3), una agenda de transformació econòmica territorial. El disseny d’aquest projecte de nova seu s’inicia amb el desenvolupament d’aspectes integrats en aquesta estratègia, a més de complir els objectius i els resultats esperats de l’objectiu temàtic d’inversió 1 del fons FEDER (potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació), la prioritat d’inversió 1A (millora de les infraestructures de recerca i innovació i de la capacitat per desenvolupar excel·lència en matèria d’R+D i foment de centres de competència, especialment els d’interès europeu), i l’objectiu específic 1.1.2 (enfortiment de les institucions d’R+D i creació, consolidació i millora de les infraestructures científiques i tecnològiques).