LOGO CAIB
Contingut
13 maig 2022Conselleria d'Educació i Formació Professional
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears ha acollit per primera vegada les “Jornades Nodos ESERO España”

\ El programa ESERO planteja reptes a l’alumnat per preparar-lo per a les professions del futur dins l’àmbit cientificotècnic

\ Més de 20 participants de tot l’estat, del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial) i de l’agència ESA (European Space Agency) han intercanviat experiències

La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, va participar ahir a les “Jornades Nodos ESERO España”, unes jornades de dos dies de durada que per primera vegada s’han realitzat a les Balears. Amb un format híbrid, han comptat amb uns 20 participants de tot Espanya, entre representants de les comunitats autònomes, del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial) i de l’agència ESA (European Space Agency). Tots plegats han intercanviat les seves experiències dins el programa ESERO (European Space Education Resource Office).

A les jornades també hi ha participat Clara Cruz Niggebrugge, de l’oficina d’educació de l’ESERO; Cecilia Hernández, com a membre del CDTI (Ministeri de Ciència i Innovació), i que és l’organisme representant de la delegació espanyola a l’ESA; Domingo Escutia, responsable d’ESERO Spain, i representants de diverses comunitats autònomes. S’ha de remarcar que alguns dels assistents assistiren a la reunió de feina de manera telemàtica.

La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, va destacar la importància del programa ESERO, que planteja reptes a l’alumnat i el prepara per a les professions del futur dins l’àmbit cientificotècnic. Per això, des de l’IBSTEAM s’està oferint als docents la possibilitat de formar-se dins aquest programa, conèixer i implementar els seus kits i rebre assessorament per part dels nostres ESERO teacher trainers.

Amb l’objectiu de potenciar l’ensenyament de l’àmbit STEAM i les vocacions cientificotècniques

ESERO és el programa de l’ESA (Agència Espacial Europea) que ofereix formació específica per al professorat de primària i de secundària, que fa ús del context de l’espai per potenciar l’ensenyament de l’àmbit STEAM i les vocacions cientificotècniques.  A més, l'Oficina Europea de Recursos per a l'Educació Espacial a Espanya (ESERO Spain) amb el lema «de l'espai a l'aula» i aprofitant la fascinació que l'alumnat sent per l'espai, té com a objectiu principal proporcionar recursos a docents de primària i de secundària per a millorar la seva alfabetització i les competències en matèries CTIM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

A nivell espanyol, el programa s’estructura en nodes que gestionen les activitats a nivell autonòmic. A les Illes Balears, la representació de la Conselleria d’Educació i Formació Professional correspon a IBSTEAM.

Durant la reunió es varen intercanviar les experiències realitzades durant el darrer any a les diverses comunitats autònomes i es varen crear sinèrgies de col·laboració de cara al proper curs acadèmic.

D’entre els temes tractats a la reunió es poden destacar els següents:

  • Les guies de material i els desafiaments que proposa ESERO.
  • La formació del professorat per aplicar aquest material a l’aula.
  • La creació de nou material.
  • La promoció de les fases regionals del concurs CANSAT de cara al proper curs acadèmic.

Pel que fa a les Balears, aquest any s’han tornat a reactivar les formacions de la utilització dels kits de préstec i les guies d’activitats a les quatre illes. En aquest sentit, s’ha format 40 centres de les Balears.