LOGO CAIB
Contingut
17 març 2020Presidenta
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol anuncia el tancament dels ports i aeroports de Balears amb les excepcions imprescindibles

La presidenta Francina Armengol ha anunciat el tancament dels ports i aeroports de les Illes Balears com a mesura per fer front a la crisi sanitària provocada pel virus Covid-19. Es tracta d’una mesura reclamada pel Govern de les Illes Balears, que s’ha anat aplicant de manera progressiva des de la setmana passada, i que ara es completarà amb un ordre de l'Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que establirà el tancament dels ports i aeroports amb una sèrie d’excepcions imprescindibles.

Armengol ha agraït al Ministeri encapçalat per José Luis Ábalos que hagi atès les peticions fetes per establir mesures molt restrictives a Balears, “que ens han de permetre concentrar-nos en els casos de coronavirus que hi ha al nostre territori” , i que d’aquesta manera ajudaran a “l'esforç i sacrifici, sanitari, personal i econòmic que està fent el conjunt de la societat Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera”.

Respecte de l’ordre ministerial, la presidenta ha detallat que, amb caràcter general, queda prohibit qualsevol tipus de vol, comercial o privat, amb les Illes Balears des de qualsevol aeroport nacional. També queden prohibits tots el vols privats, sigui quina sigui la seva procedència, nacional o internacional.

De la mateixa manera, es prohibeix el desembarcament de passatgers dels vaixells de línia regular que connecten amb les illes, amb excepció dels conductors de camions de mercaderies. També queden prohibides les entrades a tots els ports de les illes d'embarcacions d'esbarjo, siguin particulars o de lloguer i des de qualsevol punt de procedència.

A partir d’això, l'ordre inclou també les excepcions imprescindibles plantejades pel Govern de les Illes Balears perquè es garanteixi que els residents que estan fora puguin tornar i s’asseguri la mobilitat aèria per causes de força major en situacions molt excepcionals, com el cas de tractaments mèdics inajornables o treballs essencials, i sobretot per a les connexions marítimes, que es “garanteixi en tot moment el proveïment de les illes”.

Per garantir aquestes excepcions, s’estableix que les aerolínies podran operar un màxim d'un vol diari a Palma des de Madrid, Barcelona i València. En aquest vol especial s'ha de garantir a més la separació sanitària de seguretat entre passatgers, amb la reducció d'aforament que impliqui en cada cas. De la mateixa manera, s'autoritzarà a les aerolínies que operen des de Barcelona i Madrid amb Eivissa i Menorca la realització únicament d'un d'aquests vols especials.

I en el cas de les connexions entre illes, només haurà un vol diari per companyia en cada sentit, sempre amb les restriccions de aforament que garanteixin la seguretat sanitària. En el cas de les companyies navilieres, només podran operar amb passatgers la línia regular entre Eivissa i Formentera, amb tres connexions a el dia en cada sentit.

Controls sanitaris

En tots els casos, els passatgers d'aquests vols especials hauran de justificar la necessitat inajornable de realitzar el viatge o la seva residència a les illes. I addicionalment, el Ministeri habilita el Govern de les Illes Balears a fer controls sanitaris a tots els passatgers que arribin. En aquest línia, la presidenta ha manifestat que “el Govern realitzarà mesures de control sanitàries a tots els passatgers i viatgers que entrin a l’arxipèlag amb l’objectiu d’evitar nous contagis procedents de fora i assegurar la quarantena de totes les persones que arribin a les Illes”.

En paral·lel, la titular de l’Executiu ha explicat que s’està treballant en la sortida immediata dels 25.000 turistes que encara hi ha a les nostres illes. “Es permetran vols de sortida des de les Illes balears perquè els turistes puguin retornar a la península o al seu país. Com menys gent hi hagi a les Illes, menys risc de contagi i més protegits estarem totes i tots”, ha afegit Armengol.

En aquest sentit, la presidenta ha recordat que ahir el conseller Negueruela va reclamar a la ministra que autoritzés el tancament de tots els hotels i allotjaments vacacionals, i ha apuntat, que el Govern treballa en contacte permanent amb els hoteleres i que s’espera el tancament efectiu del turisme en els pròxims dies.

“Som conscients que aquest tancament és també un gran sacrifici per a l’economia i l’ocupació –ha afegit la titular del Govern-, però ho consideram necessari per frenar l’expansió del virus. Aquest és l’objectiu que ara mateix ha d’ocupar a tothom”.

Per últim, ha agraït a tots el ciutadans, empreses i serveis públics “que fan possible que tot allò que és essencial segueixi operatiu” i ha apel·lat a la responsabilitat de totes i tots: “l’esforç i sacrifici que fem és més efectiu si ens comprometem tots. Quedar-se a casa i seguir les instruccions sanitàries és per això la millor aportació individual que es pot fer en aquesta lluita contra l’expansió del coronavirus”.