LOGO CAIB
Contingut
14 gener 2022Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica
Foto noticia

Balears, exemple de lluita contra la pobresa energètica


El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha presentat aquest divendres les diverses accions que el Govern de les Illes Balears, a través de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica duu a terme per tal de combatre la pobresa energètica, com l’augment dels ajuts destinats a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, la posada en marxa de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) o la creació d’una mesa de pobresa energètica amb tots els agents socials.

Així ho ha explicat Malagrava als alumnes del Màster Erasmus Mundus en Comunitats i Ciutats Intel·ligents (SMACCs) de la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea: Escola d’Enginyeria de Bilbao; Heriot-Watt University (Regne Unit); Universitat Hellénica International (Grècia), i l’Université de Mons (Bèlgica).

En aquest sentit, Malagrava ha explicat que el Govern augmentà el 2021 un 48 % els ajuts destinats a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica que no es podien fer càrrec de les factures de llum i gas, destinant 400 mil euros (200.000 a través de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i els altres 200.000 a través de la Conselleria d’Afers Socials i Esports) a Càritas Mallorca, Càritas Menorca, Creu Roja i l’Associació Pa i Mel. Malagrava ha recordat que són 130 mil euros més que el que es va destinar durant els anys 2019 i 2020, el que va permetre atendre un total de 821 famílies i donar un total de 2.063 ajuts econòmics.

D’altra banda, el director general ha explicat l’experiència de la posada en marxa de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), empresa pública d’energia del Govern de les Illes Balears que té, entre d’altres objectius, impulsar i gestionar autoconsums compartits, una eina que permetrà produir energia neta i que es vendrà a veïns i veïnes afavorint, a més, una baixada de la factura de la llum.

Malagrava ha presentat l'Institut Balear de l'Energia com a braç executor de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per aconseguir una transició energètica, i ha explicat en aquest sentit que l’IBE «és una eina clau per augmentar les energies renovables, atès que es fomenta la democratització de l’energia en reduir la factura de la llum a les persones més vulnerables i corregir les desigualtats energètiques en el territori».

El director general, en la seva intervenció, ha posat èmfasi en que els autoconsums compartits o els projectes de comunitats energètiques que s’estan promovent són algunes de les principals actuacions de l’IBE que permeten l’arribada de l’energia renovable a barris i pobles, repercutint directament en reduccions de la factura de les persones que hi viuen al voltant.

Malagrava, a més, ha explicat que l’IBE «és una aposta perquè particulars i empreses puguin accedir a energia neta —perquè prové de plaques solars—, barata —perquè els usuaris pagaran l’electricitat generada a preu de cost, molt inferior al cost de mercat— i de quilòmetre zero, perquè es produeix en un radi de 500 metres del seu domicili. L’objectiu no és un altre que el d’abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica», ha dit.

A més, els fons europeus que han d’arribar a les Illes amb 230 milions d’euros en matèria de transició energètica hauran de servir per millorar la cohesió social i abordar la inversió en renovables en edificis o barris vulnerables per reduir la factura de la llum.