LOGO CAIB
Contingut
10 juny 2021Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Cultura ofereix la quarta sessió d’I-CorDes sobre la subversió dels cossos en Es Baluard Museu


La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Cultura, i Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenten «I s'estremeix en mi el món», la quarta sessió del projecte I-CorDes. Institut de Corpologies Deslocalitzades, amb un programa que convida a la ciutadania a reflexionar sobre les subversions als cossos disciplinats, administrats i empobrits de la vida contemporània.

L'activitat tindrà lloc aquest dissabte 12 de juny a Es Baluard Museu i comptarà, a partir de les 11.00 hores, amb una part teòrica, una pràctica i una sonora, conduïdes respectivament per Victoria Pérez Royo, Societat Doctor Alonso i Zinkman.

La sessió teòrica «Moment 1», a càrrec de Victoria Pérez Royo, permet atendre l’estudi de{C}{C}{C}{C} certes subversions dels cossos disciplinats, articular una nova base per repensar el projecte democràtic més enllà del subjecte sobirà i autònom i abordar alguns desplaçaments en l'escena contemporània, més enllà de les performativitats de la presència i la representació.

"En aquesta sessió compartirem textos i reflexions per pensar sobre corporalitats descentrades, perifèriques, fora de si, cossos en un esdevenir amb l'entorn, embarcats en múltiples processos de figuració, prefiguració i desfiguració. Es tracta de corporalitats que no anticipen el seu límit abans del contacte i que despleguen una escolta i atenció afectades", afirma Pérez Royo.

D'altra banda, la sessió pràctica «Moment 2», amb Societat Doctor Alonso, encadena quatre pràctiques encaminades a facilitar espais en els quals es pugui produir una inflexió en la nostra forma de percebre l'espai, el cos i el nostre discurs. "Un torçar alguna cosa que estava recta o plana o un punt de corba en què canvia de sentit la seva curvatura, i també, l'alteració d'algunes veus", expliquen des de la companyia.

Finalment, la sessió sonora «Moment 3» de Zinkman té per objectiu profunditzar en el nostre cos com a emissor i receptor de freqüències amb l'habilitat de descodificar informació a través de les emocions. En aquest sentit, el compositor musical afirma que "la música és capaç d'envair el nostre cos i provocar un canvi en el nostre estat d'ànim, sembla una simple oscil·lació invisible, però alguna cosa ens uneix inevitablement al seu poder transformador".

"Aquest programa respon a una sèrie de necessitats i demandes del sector de les arts escèniques i disciplines com la dansa contemporània o la performance. Creiem que era necessari un espai de reflexió dedicat a la recerca i el pensament en la línia de les accions dels grans museus i en un temps, com l'actual, que es presta especialment a aquest propòsit", ha explicat la directora general de Cultura, Catalina Solivellas.

"Continuem recolzant un dels projectes que més acceptació i interès ha despertat en el context balear. Agraïm la fidelitat de moltes de les persones que han participat, així com el fet, i això és el més important, que més enllà de la sessió presencial continuïn en contacte amb nosaltres compartint per escrit les seves experiències i reflexions", segons la directora d'Es Baluard Museu, Imma Prieto.

"Recordem que al final del programa durem a terme una publicació que, a manera de memòria i investigació, inclourà textos dels ponents, converses entre diferents creadors, imatges de les sessions i aquelles aportacions que els participants ens han ofert. Ara que som al meridià d'I-CorDes, podem afirmar que el projecte està essent un èxit que ha cristal·litzat en un moment clau de la nostra història en què la ciutadania necessita pensar què vol dir ser conscients d'allò que sempre ens acompanya, és a dir, el cos", afegeix.

La jornada és de pagament (5 €), amb places limitades i inscripció prèvia a través de la web del Museu. Totes les dinàmiques que es desenvolupen durant la jornada compleixen amb les recomanacions sanitàries establertes.

I-CorDes. Institut de Corpologies Deslocalitzades

I-CorDes és un projecte pioner i innovador a les Illes Balears que respon una sèrie de necessitats i demandes del sector de les arts escèniques i disciplines com la dansa contemporània o la performance. De manera anual i al llarg d'una jornada intensiva, presentarà diferents formats de propostes escèniques, teòriques i sonores.

L'objectiu és dur a terme una reflexió sobre la relació entre el cos, el text i el so. En aquest sentit, el motor de recerca se centra en aquells treballs relacionats amb les arts escèniques que activen el concepte «exposició» a partir de la presència física dels cossos en l'espai. Així, l'Institut de Corpologies Deslocalitzades pretén retornar els cossos al centre, reafirmar la seva naturalesa en l'espai, en l'entorn.

Amb aquest programa, Es Baluard Museu defensa la necessitat de recuperar el vincle amb el cos, no només des de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, sinó també respecte de les tendències que s'han anat generant en els darrers temps i que han augmentat, d’una banda, la sensació d'aïllament i, de l'altra, el grau d'individualisme.