26 gener 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un total de 640 habitatges i 74 empreses de Menorca es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de 640 habitatges i 74 empreses de Menorca es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia

Yllanes ha presentat deu projectes nous que l’IBE posarà en marxa a Menorca durant aquest 2022, entre els que hi trobam nou autoconsums compartits i una comunitat energètica

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, junt amb la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, han presentat aquest dimecres els deu projectes d’energies renovables que l’IBE ja està desenvolupant sobre cobertes i aparcaments de titularitat pública de Menorca, que beneficiaran a 640 habitatges i 74 empreses de l’illa i generaran una potència de 740 kW.

En aquest sentit, Yllanes ha indicat que «amb aquests projectes farem una passa més per tal d’assolir els objectius marcats per la Llei de canvi climàtic i l’Estratègia Menorca 2030 quant a la implantació de renovables i reducció de la petjada de carboni. A més, és important destacar el caire social d’aquestes instal·lacions, ja que beneficiaran a uns 640 habitatges de tota l’illa». «Des d’aquí faig una crida perquè les institucions posin a disposició de l’IBE les seves instal·lacions i cedeixin les cobertes o els aparcaments disponibles per tal que l’IBE pugui fer autoconsums compartits», ha afegit.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha declarat que «el nostre compromís amb l’Estratègia Menorca 2030 segueix intacte, i continuarem col·laborant i donant suport a totes les accions que sumin esforços per assolir el nostre objectiu d’esdevenir un exemple en la implantació d’energies renovables. Vull agrair una vegada més el suport del Govern balear en la nostra missió per descarbonitzar la nostra illa». A l’acte també hi ha assistit el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda; la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ciutadella, Maria Jesús Bagur Benejam; la batlessa de Sant Lluís, M. Carolina Marquès Portella, i la segona Tinent de Batlia, Débora Marquès Fluxà.

Dels 14 projectes d’instal·lacions fotovoltaiques, quatre són sobre cobertes municipals, quatre sobre habitatges de l’IBAVI i sis en aparcaments.

Per municipis, a Ciutadella es desenvoluparan tres instal·lacions suplementàries als 40 kW que ja s’estan construint sobre el CEIP Mare de Déu del Toro. Es tracta dels habitatges de promoció pública del carrer Oristano (amb una potència de 60 kW), del carrer Sant Agustí de la Florida (amb 40 kW) i de la Sala multifuncional de l’Ajuntament al carrer Sant Antoni Maria Claret (amb 100 kW). La potència total instal·lada a Ciutadella serà de 240 kW (200 kW provindran dels nous projectes), que beneficiaran 252 habitatges, 24 empreses i el mateix Ajuntament.

En el cas de Ferreries, s’impulsarà un projecte de 20 kW sobre la coberta dels habitatges de promoció pública del carrer de Son Morera, 5, que beneficiarà 28 habitatges i dues empreses. Quant a es Mercadal, el projecte sobre la coberta de l’edifici de l’IBAVI de la ronda de ses Costes, 20, generarà fins a 80 kW, dels quals es podran beneficiar fins a 112 habitatges i vuit empreses.

A es Castell, es desenvoluparà un projecte sobre la coberta del poliesportiu que generarà fins a 100 kW de potència amb el corresponent benefici per a 80 habitatges, deu empreses i l’Ajuntament. Sant Lluís, per part seva, acollirà un projecte sobre el CEIP sa Garriga de fins a 100 kW, que beneficiarà 80 habitatges, deu empreses i el consistori.

Finalment, Maó comptarà amb dos projectes aquest 2022, un situat a l’aparcament Borja Moll i l’altre a l’aparcament Dalt es Cós, que generaran 100 kW cada un. Aquests 200 kW de potència beneficiaran 160 habitatges, 20 empreses i l’Ajuntament.

A més dels projectes d’autoconsum compartit, es té previst desenvolupar un projecte sobre la coberta de la nau municipal al Polígon de Sant Lluís per abastir la comunitat energètica del Polígon, que es troba en fase de constitució. Amb aquest projecte s’esperen poder desenvolupar 80 kW.

Addicionalment a aquests projectes, es comptarà amb els projectes redactats de quatre aparcaments municipals més, que s’espera poder executar amb l’aterratge de fons europeus. Es tracta dels aparcaments del Polígon de Ciutadella, de Cala en Bosc, de Cala Galdana i del Poliesportiu de Maó.

La redacció d’aquests 14 projectes es troba en fase de licitació, i s’espera poder impulsar les obres de construcció progressivament del mes d’abril fins el mes d’agost, de manera que puguin estar executats tots els projectes abans de finals de 2022.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «una empresa pública d’energia que es dedica a vendre l’energia renovable que produeix i que no ha de donar compte a accionistes sempre podrà abaratir el preu de la llum que estam patint en aquests temps. Per això són tan importants aquestes actuacions, ja que a més de reduir emissions de CO2 i augmentar la penetració d’energies renovables, ens ajuden a abaratir la factura de la llum de la ciutadania i les empreses, donant preferència a famílies vulnerables, atacant també la pobresa energètica».

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que amb l’execució d’aquests projectes «l’IBE té una previsió d’inversió total d’1,1 milions d’euros. En aquest sentit, preveiem una inversió de 360.000 euros a Ciutadella, 30.000 a Ferreries, 120.000 a es Mercadal, 150.000 a es Castell i a Sant Lluís, i 300.000 euros a Maó». Així mateix, Rosa ha informat de l’estat del projecte de l’Hospital Mateu Orfila: «aquest projecte té 976 kW en fase d’obres i un cop acabat, gràcies a aquesta instal·lació, es podrà generar el 20 % de l’energia de tot l’Hospital, fet que suposarà un gran estalvi en la factura de la llum».