27 juny 2022 <10aL>Presidenta

Un total de 377 alumnes d’FP de 56 centres de les Balears han participat aquest curs en programes Erasmus+ a l’estranger NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de 377 alumnes d’FP de 56 centres de les Balears han participat aquest curs en programes Erasmus+ a l’estranger

La presidenta Armengol i el conseller March participan en un acte de reconeixement als alumnes i professors d’FP de Mallorca

Un total de 110 professors s’han desplaçat a l’estranger amb els alumnes i 56 han fet mobilitats formatives

 

Els alumnes i professors de formació professional de Mallorca que han participat aquest curs 2021-2022 en programes de mobilitat europeus han rebut avui un diploma de reconeixement. L’acte ha comptat amb la participació de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i del conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, a més d’altres autoritats, alumnes i professors dels centres educatius. Es preveuen actes similars a Menorca i a les Pitiüses.

La presidenta del Govern ha definit la formació professional com «el present per tenir futur» i ha assegurat que aquests tipus d'intercanvis «no només ens fan millors a tots i a totes, sinó que són una oportunitat per construir Europa fent que persones que potser sense les beques no s'ho podrien haver permès o imaginat puguin conèixer altres realitats, enriquir-se i enriquir-nos a tots i totes».

Armengol també ha agraït a les famílies que «creguin que la formació i l'educació és la millor palanca social» i al personal educatiu «que s'engresca en projectes innovadors que donen un plus».

El conseller Martí March ha destacat la bona feina que es fa a les Balears en matèria de projectes europeus i ha explicat que «el nostre objectiu és la internacionalització de la major part dels centres públics i concertats de les Balears que imparteixen cicles d’FP, a més d’incrementar el percentatge de mobilitat d’estudiants». A més, ha anunciat que el nou programa Erasmus+ 2021-2027 permet organitzar mobilitats fora de la Unió Europea, a pràcticament qualsevol país del món, i per això a partir del curs 2022-2023 la Conselleria d’Educació i Formació Professional oferirà beques Erasmus+ a estudiants i professors d’FPB i CFGM per poder fer mobilitats no només a Europa, sinó a qualsevol continent.

En el decurs de la celebració també han intervingut representants d’alumnes i professors dels diferents cicles d’FP que han viscut la seva experiència de mobilitat europea i l’han compartida amb els assistents. A més, dos estudiants del Conservatori Superior de les Illes Balears han amenitzat l’acte amb un duet de veu i piano.

El curs 2021-2022 s’han atorgat 582 beques Erasmus+ a estudiants i professors de formació professional i ensenyaments artístics professionals d’arts plàstiques i disseny de 56 centres de les Balears. Aquestes beques formen part del projecte Erasmus+ EuroFP Balears V, que va ser presentat per la Conselleria en la convocatòria de propostes Erasmus+ KA102 de 2019 i que ha finalitzat enguany. Va obtenir la setena millor qualificació d’un total de 542 projectes presentats a Espanya i ha rebut un finançament de 1.153.946 €, el quart import més alt de tot l’Estat. El projecte ha permès sol·licitar una beca Erasmus+ a estudiants i professors per dur a terme una estada formativa a un país participant els cursos 2019-2020, 2020-2021 i 2021-2022.

Els estudiants seleccionats fan pràctiques en empreses, extracurriculars o convalidables per hores del mòdul Formació en Centres de Treball, d’una durada d’entre dues setmanes i dotze mesos, bé durant el seu cicle formatiu o bé durant l’any després de titular. A més, els centres també reben ajuts perquè els professors dels alumnes seleccionats es desplacin a la destinació per preparar o supervisar les pràctiques, i perquè personal formador d’empreses europees col·labori en la docència als centres de les Balears durant un període d’una setmana.

D’altra banda, els professors fan estades formatives en empreses d’una o dues setmanes de durada, i períodes d’observació o docència en centres d’FP o empreses d’entre dos i seixanta dies de durada.

Totes les beques Erasmus+ ofertes per la Conselleria i pels centres educatius són finançades íntegrament pel programa Erasmus+ de la Unió Europea.

Dades del programa Erasmus+ del curs 2021-2022

Durant el curs que ara acaba, 377 alumnes de les Balears han participat en aquest programa. Per illes: 278 a Mallorca, 31 a Menorca, 36 a Eivissa i dos a Formentera. Un total de 38 alumnes són d’FP bàsica, 266 de grau mitjà i 73 de grau superior.

D’altra banda, 110 professors s’han desplaçat a l’estranger a preparar les pràctiques dels alumnes o a acompanyar-los: 80 professors a Mallorca, 21 a Menorca, 8 a Eivissa i 1 a Formentera. Són 27 docents d’FP bàsica, 79 de grau mitjà i quatre de grau superior. Els professors també han duit a terme mobilitats formatives: en total, han estat 56 docents,79 dels quals a Mallorca, 8 a Menorca i 2 a Eivissa. Per nivells: 5 de formació bàsica i 38 de grau superior.

En total, 56 centres de les Balears han participat en projectes de mobilitat europea el curs 2021-2022: 39 a Mallorca, 7 a Menorca, 9 a Eivissa i 1 a Formentera.

Cal destacar que a les Illes Balears hi ha una desena més de centres que participen en el programa Erasmus+ per a FP amb projectes propis.