LOGO CAIB
Contingut
18 juliol 2022Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Sumem les nostres veus per la llengua: les Illes Balears ensenyaran català als dispositius electrònics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Sumem les nostres veus per la llengua: les Illes Balears ensenyaran català als dispositius electrònics

L’executiu llança una campanya per fomentar el català també en la tecnologia i aconseguir entre tots que els aparells de reconeixement de veu puguin entendre la llengua pròpia en tota la seva diversitat

Demanar informació en català a aparells electrònics com el mòbil o un rellotge intel·ligent no és fàcil quan es té en compte tota la diversitat lingüística i els accents del català oral. Aquesta és la situació en què es troben els protagonistes de la campanya que la Direcció General de Comunicació i la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears han produït per demanar a la ciutadania que ajudi a «ensenyar» la llengua catalana a aquests dispositius dins l’anomenat Projecte AINA.

Amb un to desenfadat i proper, la campanya demana als ciutadans de les Illes Balears que sumin les seves veus perquè la tecnologia pugui reconèixer tota la seva riquesa. Així, al llarg de cinc situacions es pot veure com els protagonistes tenen un seguit de dificultats perquè els dispositius entenguin els accents, les paraules i, fins i tot, els topònims.

Per tal de revertir aquesta situació, que les màquines entenguin el català en tota la seva diversitat lingüística i amb l’objectiu d’evitar la discriminació digital de la llengua catalana, el Govern llança aquesta campanya i anima la societat illenca a implicar-se en l’enregistrament de les seves veus. Aquesta crida de participació es fa en el marc del Projecte AINA, una estratègia iniciada per la Generalitat de Catalunya a la qual s’ha adherit el Govern de les Illes Balears. L’objectiu és sumar les veus i els accents de les variants que es parlen en diferents territoris per poder generar un corpus de veu que tengui en compte tota la diversitat lingüística del català oral. Tothom que vulgui cedir la seva veu pot fer-ho a la web www.projecteaina.cat.

El Projecte AINA facilitarà aquesta base de dades de veus a les empreses tecnològiques perquè puguin desenvolupar solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de texts, etc.) en llengua catalana.

La campanya del Govern de les Illes Balears consta d’una sèrie de vídeos, falques i gràfiques que es distribuiran a les xarxes socials i els mitjans de comunicació. El pressupost destinat a la difusió de la campanya serà de 120.000 euros, IVA inclòs.

Les píndoles i l’espot es poden veure en aquests enllaços:

Espot Projecte Aina 

Píndola Mariachi

Píndola Demodé Fest

Píndola Black Dandy

Píndola Oh Daddies

Píndola Zipi y Zape