3 març 2022 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

S’obre la nova línia de crèdits ISBA 2022 impulsada pel Govern, amb un finançament de fins a 70 milions, després de dos anys en què han ajudat a més de 3.000 empreses i autònoms NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
La consellera Rosario Sánchez destaca l’aposta de la nova línia per la inversió empresarial i la millora i diversificació del model productiu

S’obre la nova línia de crèdits ISBA 2022 impulsada pel Govern, amb un finançament de fins a 70 milions, després de dos anys en què han ajudat a més de 3.000 empreses i autònoms

El balanç de 2021 reflecteix l’augment del finançament per a noves inversions, més del doble que l’any anterior i al nivell previ a la pandèmia

La nova línia d’avals d’ISBA SGR, amb el suport del Govern de las Illes Balears, per a facilitar l’accés al finançament en condicions molt avantatjoses a empreses i treballadors autònoms de les Balears, s’obre formalment aquest dijous i permetrà mobilitzar un finançament de fins a 70 milions d’euros.

Aquesta nova convocatòria –publicada avui al BOIB- dona continuïtat al suport al teixit empresarial que han suposat els crèdits ISBA any rere any i especialment des de l’inici de la pandèmia. Els dos darrers anys, s’han aprovat operacions per a accedir a nous crèdits per import de 260 milions d’euros que han ajudat a més de 3.000 empreses i autònoms de totes les illes per fer front a l’impacte de la COVID-19.

A més, enguany es manté una altra mesura de suport que ha estat molt rellevant durant 2021 i 2020, com és la possibilitat de sol·licitar l’ajornament de devolució de préstecs anteriors. En total, durant aquests dos anys, s’ha aprovat l’ajornament de pagament d’un import global de 107 milions a 1.200 empreses i autònoms de les illes, tal com ha destacat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

La nova línia 2022 s’adapta a la major demanda empresarial per finançar noves inversions –durant 2021 el finançament per inversió s’ha més que duplicat, recuperant nivells previs a la pandèmia- i fomentarà especialment les inversions productives transformadores, aquelles que més contribueixin a diversificar i millorar el model econòmic i en actuacions associades a la sostenibilitat en diversos àmbits.

La consellera Rosario Sánchez ha presentat la nova línia i el balanç de l’activitat de 2021 juntament amb el president d’ISBA, Eduardo Soriano, i el director general de la societat de garantia recíproca, Jesús Fernández, a una roda de premsa a la qual també hi ha assistit la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Aina Galmés.

INCENTIU A LA INVERSIÓ EMPRESARIAL I MILLORA DEL MODEL PRODUCTIU

La línia 2022, la qual pot comptar amb cofinançament de fons FEDER de la Unió Europea,  permetrà aportar un finançament de fins a 70 milions i servirà tant per finançar inversions (crèdits de fins a 1 milió d’euros) com per obtenir liquiditat (fins a 300.000 euros). La convocatòria ofereix operacions avalades al 100% i bonificacions dels tipus d’interès, el cost de l’aval i el cost d’obertura i estudi.

Enguany, s’incentiven de forma especial les inversions amb capacitat transformadora, en matèria de sostenibilitat, recerca i innovació, polítiques d’inclusió i de suport a l’emprenedoria de la dona. En la convocatòria, s’entenen per inversions transformadores aquelles que tenen per objectiu, principalment, potenciar la recerca i la innovació; impulsar nous sectors emergents i vinculats a la transferència de coneixement; sectors emergents lligats a la sostenibilitat i a la digitalització; fomentar la competitivitat de les pimes a través de l’impuls de transformació ecològica i digitalització; o reduir la dependència energètica i fomentar les energies renovables, l’autoconsum i l’eficiència energètica dels edificis.

Així mateix, s’inclouen inversions a altres àmbits com els sectors lligats a la mar, en matèria de sostenibilitat, descarbonització, energies marines i reducció de la contaminació de plàstics; la gestió del cicle de l’aigua (proveïment, sanejament, qualitat sanitària, eficiència, optimització recursos hídrics i aprofitament d’aigües regenerades); l’impuls de l’economia de les cures i el reforç les polítiques d’inclusió; l’emprenedoria de la dona en el món empresarial; i l’atenció a la dependència i l’eliminació de barreres a la discapacitat.

Aquest enfocament s’emmarca en les actuacions del Govern per afavorir una millora del model econòmic i social de les Illes Balears i contribuir a fer-lo més resilient, diversificat i innovador, més competitiu i digital, més sostenible i equilibrat territorialment, i més inclusiu i cohesionat. Per fer efectiu un canvi, cal impulsar transformacions que permetin el creixements en determinats sectors estratègics alternatius, però també que els sectors ara predominats millorin la seva contribució en termes de generació de valor afegit.

2020 I 2021: MÉS CREDITS I SUPORT QUE MAI PER FER FRONT A LA COVID

Durant la roda de premsa, la consellera Rosario Sánchez i els responsables d’ISBA han presentat les dades de l’activitat de 2021 i el balanç dels dos darrers anys, marcats per l’impacte de la pandèmia. En aquest període, el Govern ha destinat de mitjana un ajut de més de 6.500 euros per empresa a les operacions de finançament.

Entre 2021 i 2020, tal com han destacat, s’han aprovat més operacions que mai, tant pel que fa a l’accés a nous crèdits ­–per un import de 260 milions a més de 3.000 empreses i autònoms- com als ajornaments de devolució de préstecs anteriors a través d’ISBA –un total de 1.200 ajornaments aprovats per valor de 107 milions-.

Durant 2021, un dels fets rellevants és l’augment de les operacions per finançar noves inversions de les empreses: el seu finançament s’ha més que duplicat, de 13,3 milions fins a 29,8 milions, al nivell de 2019, l’any previ a la pandèmia. Els crèdits per inversió han representat un 44% del total de les operacions formalitzades abans de finalitzar l’any, molt superior al 8% de 2020.

En conjunt, el 2021 s’han aprovat operacions que beneficien 1.731 empreses i autònoms, per un valor de 152,2 milions: per accedir a nous crèdits, s’han aprovat 972 noves per 79,8 milions (de les quals s’havien formalitzat 67,6 milions abans d’acabar l’any); i per ajornar la devolució de préstecs, s’han aprovat 759 operacions, per 72,4 milions.

A més, ISBA ha continuat donant suport als emprenedors, per al finançament de nous projectes empresarials, un total de 230 per valor de 18,1 milions, un nivell superior al de 2019. L’acció d’ISBA, amb el suport del Govern, contribueix al manteniment de l’ocupació a les Illes Balears. Les operacions actualment en vigor de la societat de garantia recíproca ajuden a mantenir 36.227 llocs de feina, a un total de 3.561 empreses i autònoms.

SUPORT A LES EMPRESES A TOTES LES ILLES I SECTORS

Els ajuts al teixit empresarial han arribat a totes les illes i els principals sectors econòmics.

Per nombre d’avals formalitzats durant 2021, el sector serveis, amb un 20% del total, i del comerç, amb un 18%, entre comerç al detall i a l’engròs, són els més destacats, juntament amb la construcció (17%) i els bars i restaurants (13%), seguits dels sectors del transport (9%) i dels allotjaments turístics (7%).

En la distribució per illes, Mallorca representa el gruix de les operacions de 2021, per un valor de 130,4 milions en el seu conjunt: per a nous crèdits s’han aprovat 813 operacions per 69,2 milions i, per ajornar la devolució de préstecs, 637 operacions per 61,2 milions.

A Menorca, amb un impacte total de 10,3 milions, s’han aprovat 87 operacions per 5,9 milions per accedir a crèdits i altres 47 per ajornar pagaments de 4,3 milions. A Eivissa i Formentera, aquestes mesures sumen 11,6 milions: 4,8 milions en 72 operacions per a crèdits i 75 operacions d’ajornament de devolució de 6,9 milions de préstecs anteriors.

La convocatòria de la nova línia de finançament d’ISBA impulsada pel Govern ha estat publicada aquest dijous al Butlletí Oficial de les Illes Balears i permetrà l’atorgament d’ajuts a emprenedors i empreses de les Illes Balears que hagin formalitzat operacions financeres avalades o coavalades per la societat de garantia recíproca entre l’1 de desembre de 2021 i el 30 de novembre de 2022.