16 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

S’Albufera restableix una hectàrea ocupada per una planta invasora NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

S’Albufera restableix una hectàrea ocupada per una planta invasora

Medi Ambient inverteix 272.620 € en el control d’aquestes espècies en zones humides

El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha constatat l’èxit de l’eradicació de la cotula, una planta invasora, a més d’una hectàrea d’extensió del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Les actuacions es remunten a l’any 2020, quan en el marc del projecte ‘Prats Nets d’Invasores’, es començà a fer feina en l’eliminació d’aquesta espècie.

Així, dos anys enrere es procedí al cobriment d’una superfície de 1450 m2 amb un plàstic negre a la zona d’Es Ras de s’Albufera. D’aquesta manera, i durant un període de temps de dos anys, que és el temps de viabilitat de les llavors, s’inhibí el creixement de la planta i amb la calor moriren tant les restes de plantes com de llavors. Una vegada transcorregut aquest temps, s’ha retirat el plàstic constatant el que els tècnics qualifiquen de resultats molt bons, ja que la planta no ha tornat a germinar a les zones que han quedat cobertes.

Actualment, el projecte continua gràcies als 272.620 € que aporta la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat per dur a terme tasques de control d’invasores a zones humides pel període 2021-2024, i en la qual s’inclouen, entre d’altres, actuacions a la zona envaïda per cotula a s’Albufera. Les feines se centraran en la crema de la planta en els nuclis on ha tornat a sortir i a les zones que no varen quedar cobertes. S’aprofitaran les hores de més calor per afavorir una combustió més efectiva i quan hi hagi flors, ja que el contingut d'aigua de les fulles és un poc més baix.

L’espècie Cotula coronopifolia és una planta originària de Sud-àfrica, concretament de la regió del Cap, on habita els marges d’aiguamolls i llacunes temporals des dels 0 fins als 900 metres per sobre del nivell del mar. Actualment té una distribució cosmopolita a causa de l’activitat humana, emprada com a planta ornamental, i de manera accidental: ús de barreges de llavors contaminades amb aquesta espècie, transport de mercaderies, transport de les llavors a través del pèl del bestiar o les plomes de les aus i a través de la femta de les aus.

Al Parc Natural de S’Albufera de Mallorca, la cotula no s’ha estès de manera invasiva. Es troba als marges de canals i de llacunes que s’eixuguen parcialment a l’estiu, sobre substrats molt humits i associada a comunitats vegetals de joncars i tamarells.

A causa del seu potencial colonitzador i de constituir una amenaça greu per a les espècies autòctones, els hàbitats o els ecosistemes, aquesta espècie ha estat inclosa al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, regulat pel Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, i està prohibida a Balears la seva introducció al medi natural, possessió, transport, trànsit i comerç.