16 juny 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Reactivació econòmica: La Comissió de Fons Europeus del Pacte de Reactivació inicia el procés participatiu per aprovar el Pla d’Inversions Estratègiques de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: La Comissió de Fons Europeus del Pacte de Reactivació inicia el procés participatiu per aprovar el Pla d’Inversions Estratègiques de les Illes Balears

/ Més de 30 entitats, organismes i institucions formen part d’aquest grup de treball / La proposta per al futur pla es basa en 4 eixos estratègics: diversificació econòmica, sostenibilitat, competitivitat i cohesió social

La Comissió de Treball en matèria de Fons Europeus del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears s’ha reunit avui per primera vegada per iniciar el procés participatiu que haurà de conduir a l’aprovació d’un Pla d’Inversions Estratègiques a curt, mig i llarg termini que defineixi què volen ser les Illes Balears en l’horitzó 2030-2050.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presidit aquesta primera reunió, a la qual han assistit, de manera presencial i també en línia, representants de més 30 institucions, departaments, organismes, entitats, organitzacions sindicals i patronals, societat civil i partits polítics.

Company ha agraït la bona disposició de totes les entitats participants i ha subratllat la transcendència d’un procés que ha de servir per identificar i impulsar aquells projectes que siguin tractors de la transformació necessària del model productiu per a garantir un futur de prosperitat per a la societat balear. A més, ha recordat que ja hi ha molta feina avançada, ja que el Govern disposa de més de 600 propostes per valor de més de 5.000 milions d’euros, tant del propi Executiu com d’altres institucions i també d’iniciativa privada.

“L’objectiu que perseguim és passar d’un model basat en el monocultiu turístic amb elevades taxes d’abandonament escolar, nivells insostenibles d’emissió de CO2, una acusada estacionalitat i una baixa productivitat a un model més competitiu i resilient, raonablement diversificat, basat en alts nivells de formació, que s’acosti a la neutralitat climàtica i que possibiliti una estabilitat laboral i una activitat econòmica al llarg de tot l’any”, ha afegit el conseller.

Per la seva part, el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, ha exposat els 4 eixos prioritaris i 24 àmbits d’actuació que plantegen com a base del futur Pla d’Inversions Estratègiques. Una proposta fruit de l’anàlisi de tots els documents diagnòstics i plans sectorials existents, tant previs com posteriors a l’inici de la pandèmia de COVID-19: les mesures del propi Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social, el Pla de Ciència, el H2030 del Consell Econòmic i Social, el Pla d’Industria, l’Estratègia RIS3, el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació, el Pla de Cultura i l’Agenda Balear 2030, entre d’altres.

“Des del passat mes d’agost, s’està duent a terme una tasca de recopilació, anàlisi i millora de propostes. El repte que tenim ara per davant és el de triar aquells projectes que estiguin suficientment madurs i, per tant, amb capacitat d’iniciar la seva execució a curt termini, sense oblidar el seu encaix no sols amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, sinó amb altres fonts de recursos disponibles, com el propi Marc Pluriennal 2021-27 de la UE (FEDER, FSE...), possibles convenis amb el Govern de l’Estat, l’Impost de Turisme Sostenible, recursos propis de la Comunitat...”, ha explicat Carrió.

 

4 eixos prioritaris i 24 àmbits d’actuació

 

E1 - Diversificació Econòmica: una economia més resilient i un model productiu més diversificat i innovador.

A1. Formació

A2. Economia del coneixement

A3. Innovació i emprenedoria

A4. Modernització de la indústria i sectors tradicionals

A5. Indústries culturals

A6. Economia social

 

E2 - Sostenibilitat: una transició ecològica cap a un model de creixement més sostenible i equilibrat territorialment.

A7. Cicle de l’aigua

A8. Economia circular i consum de proximitat

A9. Economia blava i biodiversitat

A10. Mobilitat sostenible

A11. Transició energètica

A12. Regeneració urbana

A13. Entorn rural i espais naturals

 

E3 - Competitivitat: una economia més digital, més productiva i generadora de valor afegit.

A14. Redefinició i modernització del sector turístic

A15. Digitalització del teixit empresarial

A16. Administració electrònica

A17. Infraestructures digitals

A18. Creixement intel·ligent

 

E4 - Cohesió Social: una transició justa i un creixement inclusiu que no deixi a ningú enrere.

A19. Igualtat

A20. Cohesió social

A21. Economia de les cures

A22. Educació

A23. Ocupació

A24. Habitatge

Els 4 eixos estratègics plantejats són, segons paraules del conseller Company, "un punt de partida per començar a rebre aportacions que duguin a un document de consens que inclogui, a més de la definició estratègica, els projectes concrets que es considerin essencials i per als quals es cercaran diferents fonts de finançament que garanteixin la seva execució".

 

Convocatòries obertes

Durant la reunió, el director general de Fons Europeus, Félix Pablo, ha compartit amb els assistents la informació disponible sobre convocatòries actualment obertes pel Govern d’Espanya a les quals es poden presentar projectes per part d’institucions, entitats o altres agents:

  • Ajudes per a equipament científicotècnic 2021. Presentació de sol·licituds fins dia 6 de juliol.
  • Ajudes destinades a la realització de projectes d'innovació i investigació aplicades i transferència del coneixement en Formació Professional. Presentació de sol·licituds fins al 3 d'agost.
  • Convocatòria per a les noves Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) per finançar la construcció, desenvolupament, instrumentació, equipament i millora de les capacitats de les ICTS. Presentació de sol·licituds fins al 22 de juny.
  • Convocatòria 2021 d'ajudes a nous projectes empresarials d'empreses innovadores (programa NEOTEC). Presentació de sol·licituds fins al 8 de juliol.

Participen en aquesta comissió institucions, agents socials i partits integrants de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears: Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica; Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat; Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors; Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball; Conseller de Medi Ambient i Territori; Consell de Mallorca; Consell de Menorca; Consell d'Eivissa; Consell de Formentera; FELIB; Ajuntament de Palma; CCOO; UGT; CAEB; PIMEB; PSIB-PSOE; Unides Podem; Mes per Mallorca; El Pi, Ciutadans). A més han acceptat formar part d’aquest grup de treball entitats i organismes que, tot i no ser part de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, han volgut sumar-se a aquest procés participatiu (Cambra de Comerç de Mallorca; Cambra de Comerç de Menorca; Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera; Cercle d’Economia de Mallorca; Cercle d’Economia de Menorca; Fòrum de la Societat Civil; Mesa del Tercer Sector; Universitat de les Illes Balears; Col·legi d’Economistes de les Illes Balears; Fundació BIT; Institut d'Indústries Culturals).