12 març 2021 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Balears rebrà prop de 1.000 milions d’euros en ajuts directes destinats a empreses i autònoms per fer front als efectes econòmics de la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Balears rebrà prop de 1.000 milions d’euros en ajuts directes destinats a empreses i autònoms per fer front als efectes econòmics de la COVID-19

La presidenta Armengol i la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’empresa s’han reunit amb la Mesa de Diàleg Social per anunciar el paquet d’ajuts aprovat avui pel Consell de Ministres

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha aplaudit aquest divendres els nous mecanismes que el Consell de Ministres ha aprovat a través d’un Reial Decret Llei per aportar ajuts a les empreses i autònoms més afectats per la crisi de la COVID-19. Es tracta, en concret, d’un paquet d’ajudes d’11.000 milions d’euros repartits en tres fons, dels quals les Illes Balears rebran prop de 1.000 milions en ajuts directes.

Així ho ha explicat Armengol, acompanyada de la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’empresa, Ana de la Cueva, en roda de premsa després de la reunió que ambdues han mantingut amb els agents socials i econòmics de les Illes -CCOO, UGT, CAEB i PIMEB-, en el marc de la Mesa de Diàleg Social. També hi ha participat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, així com per part del Govern el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago.

“Es tracta d’una aposta fonamental i una aposta més dins les que ja ha fet el Govern de l’Estat durant aquest any d’enormes dificultats. Es tracta de l’aportació extraordinària històrica més alta de recursos que s’ha donat en aquesta Comunitat Autònoma”, ha assegurat Armengol. “Ens dona un impuls molt potent per poder reactivar bé la nostra economia i fa justícia a la realitat que tenen les Illes Balears”, ha destacat.

El paquet d’ajudes d’11.000 milions d’euros es divideix en tres fons. En primer lloc, un de 3.000 milions d’euros per a reestructuració dels crèdits avalats per l’ICO. Per altre costat, un fons de recapitalitzacions d’empreses mitjanes, a través de Cofides, amb 1.000 milions d’euros. Finalment, la gran part d’aquests ajuts provindran d’un fons de 7.000 milions directes per a PIMES i autònoms, que podran gestionar directament les autonomies.

D’aquests 7.000 milions en ajuts directes, 2.000 milions d’euros aniran destinats a les Illes Balears i a les Illes Canàries, a causa de la seva especial afectació davant de la crisi que ha generat la pandèmia i, sobretot, en els sectors lligats als serveis i a la mobilitat, els més castigats arreu del món i que són els principals motors de l’economia de les Illes Balears. D’aquesta manera, es destina gairebé un 30% dels fons d’ajudes directes a les illes, un suport sense precedents que deixa patent que “el Govern espanyol entén molt la singularitat que tenen les Illes”.

En aquest sentit, ha subratllat també la feina que s’ha fet des de les Balears per traslladar al Govern central les necessitats del teixit econòmic de les Illes, fent arribar totes les propostes de protecció i reactivació treballades en el marc de la Mesa de Diàleg social i amb la resta d’institucions, així com a través del Pacte de Reactivació i Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears.

En la mateixa línia, la secretaria d’Estat ha explicat que aquestes mesures donen sortida al treball conjunt que s’ha realitzat durant tota la legislatura i que s’ha intensificat els darrers mesos amb el sorgiment de la pandèmia i la seva crisis. “Ampliam el conjunt de mesures que donen resposta a la crisis de la COVID-19 i ens anticipam als problemes de solvència que poden posar en perill a les empreses”.

A demés, dels fons per a la reestructuració dels crèdits avalats per l’ICO, s’ha calculat que arribaran a les Illes Balears uns 162 milions d’euros.

Accés als ajuts

El nombre d’empreses de les Illes Balears que es podran beneficiar de les ajudes directes del fons de solvència del Govern és d’unes 40.160, de les quals 38.200 són de menys de 10 treballadors. Per illes, la distribució és d’un 73,97% a Mallorca; d’un 8,57% a Menorca; d’un 16,08% a Eivissa, i d’un 1,38% a Formentera. De fet, els sectors afectats per les ajudes, com són el comerç, la restauració i l’hostaleria, l’artesania i la indústria manufacturera, l’allotjament, el transport i els seus sectors auxiliars, així com activitats lligades al a cultura i a l’esport, entre d’altres, sostenen 255.000 treballadors i autònoms de les Illes.

Els recursos es distribuiran als autònoms i empreses que hagin patit una caiguda d’ingressos major al 30% respecte a 2019, que s’ha donat a la major part de les empreses i sectors de les Illes Balears. Així, s’evitaran danys estructurals irreversibles a l’economia de la comunitat, protegint a les empreses i a l’ocupació que generen. Els ajuts podran arribar al 40% de la caiguda dels ingressos per a micropimes i autònoms i al 20% per a la resta d’empreses, amb una quantitat fixa de 3.000 € per als autònoms que tributin en règim d’estimació objectiva i entre 4.000 i 200.000 euros per a la resta d’empreses.

Armengol ha recordat que aquestes ajudes se sumen als esforços realitzats fins ara per l’Estat i també pel Govern de les Illes Balears en relació als ERTO, les prestacions a fixes-discontinus, les línies de liquiditat per a les empreses, el suport fiscal, les injeccions directes de recursos o les bonificacions del 50% de la seguretat social que, durant tota la temporada, permetran la incorporació de treballadors i treballadores al sector turístic.