27 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Reactivació econòmica: El Govern presenta al Col·legi d’Arquitectes la finestreta única de l’Oficina d’Inversions Estratègiques NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Govern presenta al Col·legi d’Arquitectes la finestreta única de l’Oficina d’Inversions Estratègiques

El conseller Miquel Company ha explicat que Balears ja té preassignats més de 66 milions d’euros del programa Next Generation per actuacions de rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat avui a prop de mig centenar de professionals de l’arquitectura la finestreta única que el Govern de les Illes Balears ha habilitat al lloc web de l'Oficina d'Inversions Estratègiques (http:oie.caib.es) per canalitzar propostes que puguin optar a rebre finançament del programa Next Generation-EU.

Ho ha fet durant la jornada sobre fons europeus organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) en la qual representants del Govern han donat a conèixer tant la previsió de les partides de fons europeus assignats a la Comunitat Autònoma com l'oportunitat que representen aquests recursos extraordinaris.

Durant la seva intervenció, el conseller Company ha animat a aprofitar aquesta «oportunitat única» per a les Illes Balears, i en concret per al col·lectiu professional d’arquitectes. En aquest sentit, ha recordat que algunes de les línies d’actuació plantejades per la Unió Europea i pel Govern d’Espanya com a prioritàries, necessiten de la participació d’aquest sector, com ara el Programa d'ajudes per a la rehabilitació energètica d’edificis (PREE).

Dels recursos procedents del Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat amb el programa Next Generation EU, les Illes Balears tenen ja preassignats per part dels ministeris 763,2 milions d’euros que es destinaran a projectes, convocatòries i iniciatives en diferents àmbits, però sempre orientats al canvi de model econòmic cap la diversificació, la sostenibilitat, la cohesió territorial i social i l’augment de la competitivitat.

«El pla estatal té una línia estratègica dedicada íntegrament a rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana, amb un compromís per a Balears de 66,01 milions d’euros. A més, com a part de les inversions per a la modernització del sector turístic, hi ha una línia orientada a finançar ‘projectes sostenibles de manteniment i rehabilitació del patrimoni històric amb ús turístic’ que podria incrementar la quantitat que Balears rebrà de la UE. «Estem pendents que el Govern central concreti aquesta altra línia de feina que podria resultar especialment interessant per a les Balears i per als professionals de l’arquitectura», ha aclarit el conseller.

La jornada ha estat inaugurada per la degana del COAIB, Marta Vall-Llosera, i pel president del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, Lluís Comerón, i ha comptat també amb les intervencions del director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques del Govern, Joan Carrió; i del director general d'Habitatge i Arquitectura, Eduardo Robsy.

Malagrava ha explicat la importància del programa de Rehabilitació Energètica d'Edificis (PREE) que possibilita l'ús d'energies renovables en les instal·lacions o la millora de l'eficiència en els processos. Aquestes ajudes van destinades a millorar l'envoltant tèrmica dels edificis, com el canvi de finestres o del material d'aïllament, a potenciar l'ús de les energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització o ventilació i a millorar l'eficiència de les instal·lacions de lluminàries.

«Es tracta d’una línia que ja estava dotada amb quasi 6 milions d'euros i que és complementària amb altres línies d'eficiència energètica dirigides més cap al sector industrial i per a municipis de menys de 5.000 habitants", ha dit Malagrava al mateix temps que ha declarat que "els pròxims anys, esperem augmentar la quantia dirigida a aquestes actuacions amb els nous recursos provinents dels fons europeus ja que la importància de l'eficiència en la transició energètica i en l'estalvi energètic i econòmic és clau".

Cicle de jornades informatives

Aquesta sessió dirigida al sector d’arquitectes ha format part del cicle de trobades informatives impulsat des del Govern amb la intenció d’apropar a diferents col·lectius els detalls dels fons europeus i de facilitar al màxim la participació en el procés d’elaboració de Pla d’Inversions Estratègiques en què el Govern està treballant amb l’objectiu d’assolir la transformació cap a un nou model econòmic i social.

El Pla d’Inversions Estratègiques estarà conformat per les principals línies d’actuació i pels projectes considerats estratègics des del punt de vista de la seva capacitat de transformació, de generació de feina i d’augment de la productivitat, siguin d’iniciativa pública, privada o publicoprivada. Cal recordar que la inclusió d’un projecte en el Pla d’Inversions Estratègiques implicarà, en tot cas, la tramitació urgent i el despatx prioritari d’aquests. Conseqüentment, a més de la reducció de terminis, s’hauran de tramitar amb celeritat per part dels ens i òrgans que hagin d’intervenir en el procediment i amb preferència sobre tots els altres.

Aquesta és la setena sessió informativa impulsada des de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en relació al programa Next Generation-EU, després de les organitzades de la mà de FELIB, CAEB, Fòrum de la Societat Civil, Tercer Sector Social de les Illes Balears, UCTAIB i el Col·legi d’Economistes de les Illes Balears. Les properes sessions del cicle es dirigiran a altres sectors també afectats pel finançament extraordinari de la Unió Europea, com ara el sector tecnològic o les associacions de petites i mitjanes empreses.