28 d’abril 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

COVID-19:March demana un acord per a l’educació als grups parlamentaris per superar els efectes del coronavirus NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19:March demana un acord per a l’educació als grups parlamentaris per superar els efectes del coronavirus

El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha comparegut avui al Parlament de les Illes Balears per explicar com s’ha organitzat el curs escolar per atendre a la situació generada pel CORONAVID-19.

March ha fet un repàs de les mesures que s’han dut a terme en matèria educativa a Balears per respondre als efectes de la pandèmia i ha fet un especial esment en la necessitat d’arribar a un acord a l’àmbit educatiu afirmant que “en el moment que vivim ara en que o ens posam d’acord en uns mínims o tots ho passarem malament. És el moment del diàleg franc, deixar les desqualificacions i apostar per unes polítiques prioritàries que hem de dur a terme. Tenim una necessitat de col·laboració per aconseguir una educació de qualitat i amb equitat”.

El conseller ha començat la seva intervenció expressant el seu “agraïment infinit i la meva enhorabona a tota la comunitat educativa: als docents, als equips directius, al personal d’ atenció a la diversitat, a les famílies, als inspectors, al personal d’ administració i serveis, al personal de neteja, però sobre tot a tots els estudiants, des d´infantil fins a la universitat, passant per tots els nivells educatius, per l’ esforç, per la seva feina, per la seva capacitat d’adaptació a una situació no prevista, per la seva paciència, i per tots els moments bons, regulars o dolents que hagin pogut passar”.

March ha destacat el fet que aquesta situació que estam vivint no només ha posat de manifest l’ encletxa digital i social que tenim, sinó també la necessitat de fer un salt qualitatiu i equitatiu en tot el que fa referència a la digitalització educativa, i la necessitat i la urgència de dur a terme les reformes educatives i curriculars necessaris per una educació en competències.

“Malgrat la situació actual de confinament”, ha afegit el conseller, “hem intentat prendre les diverses mesures dialogant i amb el màxim consens possible amb els diversos agents de la comunitat educativa, als que vull agrair la seva disposició a dialogar en aquest temps impossibles del corona virus”.

Per acabar, el conseller ha destacat que actualment hi ha un grup de treball que està elaborant diferents opcions sobre el procés de desconfinament escolar, de manera que en aclarir-se la situació sanitària es puguin afrontar en condicions.

A més, ha afegit que a l’estiu es preveuen cursos de reforç educatiu el mes de juliol durant 4 setmanes sempre que les condicions sanitàries ho facin possible i de la mateixa manera s’han mantingut contactes amb ajuntaments i consells per tal de preveure un paquet d’activitats lúdiques i de temps lliure. “Però tot això està encara en procés de treball i pendent de que la situació sanitària ho permeti”.

Algunes de les mesures que s’han pres en temps de pandèmia

Primeres mesures i instruccions del confinament i de la suspensió presencial de l’ activitat educativa.

  • S’han elaborat una desena d’instruccions específiques per al funcionament i gestió de les situacions generades per la suspensió de l’ensenyament presencial.
  • S’ha posat en marxa un sistema de targetes prepagament per al 6.152 alumnes de Balears amb ajuts de menjador des del 30 de març. Ja s’hi han destinat més d’1 milió d’euros.
  • Ampliada la dotació dels ajuts per a la xarxa d’escoles infantils públiques fins a 6.000 euros per unitat i s’ha creat una convocatòria extraordinària per a la xarxa complementària d’escoletes infantils amb 3.000 euros per unitat. En total es preveu una inversió de més de 4 milions d’euros.
  • Adquisició de gairebé 3.000 chromebooks i organització d’iniciatives per garantir la connectivitat amb una inversió de 850 mil euros. A més, s’ha coordinat a través de l’equip d’impuls de l’aprenentatge digital formació on-Line i recursos de l’IBSTEAM i l’IEDIB per als docents.
  • Mesures específiques d’ atenció a la diversitat, als menors en risc i de col·laboració amb el policia tutor.
  • Mesures de suport emocional als infants i a les famílies a través del Convivèxit
  • Ajornament de les oposicions per a l’any 2021 i reserva de les places previstes per a 2020.
  • Replantejament de les proves d’ accés a la Universitat 
  • Mesures de manteniment dels concerts educatius.
  • Organització de les obres en infraestructures educatives per a l'estiu.