9 maig 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Reactivació econòmica: Els clústers balears posen en marxa més de 60 iniciatives innovadores per fer front a la crisi NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Els clústers balears posen en marxa més de 60 iniciatives innovadores per fer front a la crisi

\ Les solucions abarquen des de projectes enfocats a la detecció, tractament i prevenció de la COVID-19, fins a projectes de suport a les empreses, en especial les del sector turístic

Les empreses que formen part dels clústers innovadors de les Illes Balears estan treballant en una seixantena d’iniciatives per fer front a l’emergència provocada per la Covid-19, des dels seus respectius sectors: el turisme, la tecnologia, la química i la biotecnologia.

Així, des de fa gairebé un mes, el Govern i els quatre clústers (Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears - CLIQIB, Turistec, Innovació en Turisme – Balears.t  i el clúster de Biotecnologia -BIOIB), així com l'Associació de Productors de Programari -GSBIT, estan treballant de manera més directe i periòdica per treure endavant solucions per a la diversificació de l'economia balear, a partir del coneixement i la innovació.

Els àmbits en què estan treballant les més de 200 empreses que formen part d'aquestes cinc agrupacions empresarials inclouen solucions dirigides, per un costat, a assessorar i acompanyar les empreses i minimitzar els impactes negatius de la crisi i, per altre costat, projectes d’R+D+I per a l’administració pública, enfocats a la recerca de la vacuna i altres mesures de detecció i prevenció del virus.

Així, a mode d’exemple, hi ha projectes empresarials per a la fabricació de productes biocides i altre material de protecció i desinfecció del virus, fins a solucions més tecnològiques dirigides a les petites empreses o als establiments hotelers.

A banda de les iniciatives particulars de les empreses sòcies de cada agrupació, alguns clústers han posat en marxa també campanyes, tal com #ProducteQuimicMillorLocal del clúster químic CLIQIB, per a la distribució de productes de neteja a domicili i que compta amb l’ajuda de l'IDI.

Des de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius es considera indispensable continuar avançant en aquesta direcció i contribuir al desenvolupament dels projectes en que es troben treballant les empreses innovadores balears ja que podran revertir en la productivitat de les empreses industrials i del sector comercial.

La directora general d’Innovació, Nuria Riera, ha destacat que «qualsevol d’aquestes iniciatives és un clar exemple de que la utilització del coneixement del sector de la innovació és una palanca de transformació i competitivitat per a tots els sectors econòmics».

INICIATIVES TURISTEC:

Turistec és un clúster, de caràcter internacional, dedicat a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació aplicades al Turisme. Entre un dels seus objectius està el de fomentar iniciatives de digitalització i innovació que facilitin el creixement dels seus membres en particular, i del sector turístic i de les TIC en general.

En el cas de les seves 59 empreses associades, les diferents iniciatives destinades a combatre els efectes de la pandèmia també inclouen donacions, cessió de coneixement i formació online per assessorar i acompanyar els seus clients i minimitzar els impactes negatius de la crisi.

Els seus projectes més rellevants per fer front la crisi són:

Ángel24: ha creat la plataforma a24market per al comerç tradicional de les Balears i com a canal de venda online 24/7.

AT4: ha dissenyat l'aplicació mòbil Can Jaume Artesans per a aquesta empresa de carnisseria ecològica, xarcuteria artesana i d’alimentació.

Atos: donen suport a la investigació de COVID-19 amb dos superordinadors d'Atos a la República Txeca. També la delegació espanyola de l'empresa ha posat a disposició les seves impressores 3D per fabricar accessoris mèdics de protecció.

AnySolution: ha desenvolupat l'aplicació Nadia Smart Logistics que crea rutes intel·ligents i eficients per al lliurament de compres a domicili.

Binary Menorca: ha creat la plataforma Binary web Express per a la creació de webs de venda online en menys de 24 hores, a punt per comercialitzar productes i serveis.

Dingus: el proveïdor de tecnologia per a la distribució turística comparteix setmanalment amb els seus clients l'evolució de les vendes i reserves en 25 països i 52 destinacions. Aquesta informació estratègica basada en Big Data vol ajudar l'hotel a prendre decisions durant i després de la crisi. També reforça la formació online dels seus clients amb webinars centrats en les solucions tecnològiques més necessàries d’ara.

FUEIB/UIB: la Universitat de les Illes Balears, amb el suport de l'OTRI (Oficina de Transferència de Resultats d'Investigació) està col·laborant en la recerca de la vacuna contra la COVID19 posant a disposició dels grups de recerca en tecnologia desenvolupada pel grup de Nutrigenòmica.

Grupo Piñero: manté activa una campanya de donacions d'aliments i material sanitari per a col·lectius vulnerables a Mèxic, República Dominicana, Jamaica i Espanya #proyectodonaciones.

Mirai: ofereix als seus clients la utilització gratuïta de The Hotels Network fins al juliol. Comparteix informes amb dades de reserves (venda per web) en el seu catàleg d'hotels per analitzar impacte i tendències. En el seu bloc aborda qüestions sobre temes d'actualitat en la crisi, com si és o no recomanable per als hotels reprendre campanyes de Google Ads i metes.

Sampol: la multinacional participa en la posada en marxa de l'hospital de campanya habilitat al Palau de Congressos de Palma.

Vodafone: empleats de la companyia ajuden organitzacions locals en la seva tasca contra la crisi, amb una recollida de fons. També obren durant la situació extraordinària canals de VodafoneTV gratis per als seus clients, proporciona 30.000 SIM a hospitals, centres d'atenció de gent gran i alumnes sense accés a internet, per garantir la seva connectivitat i manté col·laboracions humanitàries amb diverses entitats.

ClarkeModet: assessora amb webinars en qüestions com l'efecte de COVID-19 a la propietat intel·lectual i en la privacitat.

DSKonsulting: celebra conferències solidàries online com la centrada en "la nova era dels perfils professionals".

Oracle: cedeix la seva tecnologia cloud per ajudar a descobrir la vacuna contra la COVID-19. A través d'Oracle University ofereix hores de formació en línia i exàmens certificatius gratuïts sobre Oracle Cloud Infrastructure i Oracle Autonomous Database. A més, organitza 6 webinars relacionats amb la seguretat a l'empresa i com garantir-la.

Customia: organitza el webinar enfocat en com modificar contractes amb clients i proveïdors durant la pandèmia.

Abast: oferta solucions APM (Application Performance Management) Micro Focus per supervisar el rendiment d'aplicacions crítiques. També llança un nou servei de neteja tècnica de centres de dades amb una desinfecció eficaç.

INICIATIVES CLIQIB:

El Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliQIB) pretén la col·laboració de les seves empreses per aportar solució de problemes higiènics en turisme, tant per a empreses turístiques com per a centres de coneixement i entitats de suport a la innovació.

Actualment té 39 empreses sòcies i alguns dels seus consultors de salut pública associats estan treballant amb la cadena de valor del turisme i han publicat manuals i guies amb els protocols de vigilància i actuació, per estar preparats per a la reobertura dels establiments en condicions de màxima seguretat. Podeu veure algunes aportacions a https://cliqib.org/covid-19/

Els seus projectes més rellevants per fer front la crisi són:

Biolinea: el Dr. Sebastià Crespí de Biolinea ha participat en el redactat del document de prevenció de l’OMS per a la gestió de COVID-19 en el sector hoteler. Així mateix, ha participat en la redacció de la guia Covid per a la CAEB i la guia de Legionella a hotels medicalitzats.

Saniconsult: la Dra. Berrocal de Saniconsult ha preparat manuals per a l’hosteleria i la restauració, així com serveis com perruqueries, fisioteràpia, cinemes, etc. Així mateix ha dissenyat una bateria de programes de formació i auditoria.

Sinergies: ha publicat una guia resumida de les recomanacions de seguretat als hotels. També, en col·laboració amb l’empresa GENOSALUT, realitzen proves PCR en superfícies per garantir-les com a “COVID-Free”.

Preverisk: la consultora ha publicat també un seguit de recomanacions de prevenció i ha establert una línia d’atenció telefònica. 

• Quatre empreses del CLIQIB estan produint a nivell local, solucions hidroalcohòliques desinfectants i un grup nombrós disposen de gels, mascaretes i guants per a distribució, tant a particulars com a empreses.

• Diverses empreses del CLIQIB s’han incorporat a la plataforma “Espai Covid” de l’IDI per posar en contacte oferta i demanda de materials per a la protecció i desinfecció del virus.

INICIATIVES GSBIT:

L’Associació Balear de Programari, Internet i Noves Tecnologies (GSBIT) és una xarxa de 68 empreses de base tecnològica que treballa per donar visibilitat la indústria tecnològica davant administracions públiques, per liderar la innovació i fomentar vocacions cientifico-tècniques.

Els seus projectes més rellevants per fer front la crisi són:

APSL: han adaptat el seu xatbot (Botibot covid-19) per desenvolupar un bot que contribueixi a minvar la càrrega de serveis d’atenció primària. El robot aplica machine learning i agafen les dades de les dades oficials.

Brújula amb CMC Company: han desenvolupat un conjunt de solucions globals de gestió de la COVID-19 aplicables a qualsevol negoci i que permeten: detectar increments de temperatura corporal als punts d’accés a les instal·lacion, optimitzar la gestió d’aforaments i el fluxe de persones, minimitzar el contacte interpersonal, assegurar el cumpliment dels protocols establerts i garantir la formació de les noves formes d’actuació a clients i partners.

CUT&GO: des de Cut&Go han desenvolupat i produeixen Pantalles protectores homologades per AENOR. També estan desenvolupant una estació de desinfecció per ozó que també pugui prendre la temperatura, desinfectar mascaretes i permetre rentar-se les mans. Tenen un prototip fet i hi estan fent feina.

Cuiner: cuiner està fent webminars diaris on toca diferents aspectes del nou escenari per a restauradors. Ja n’han fet més de 40 i segueixen programant-ne a diari.

Refinería Web: va publicar webminars a Facebook Live aportant coneixement des de tots els departaments. Compten amb un calendari de les activitats.

SM2 by Plexus: han creat Espacio Saludable Garantizado, una solució basada en diferents tecnologies que permet als establiments optimitzar l’eficiència de les organitzacions i el confort i seguretat del client. La solució permet fer la gestió de l’aforament, traçabilitat de les persones per gestionar distàncies de seguretat i zones lliures, informar de torns, tecnologia Contact Less per prendre la temperatura corporal, l’accés a diferents zones, pagaments, factures digitals, etc.

INICIATIVES BIOIB:

BIOIB és el Cluster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears compost per 19 empreses i que treballa per incrementar i reforçar la competitivitat de l’economia de les illes a llarg termini, potenciant el sector de la biotecnologia perquè contribueixi al desenvolupament econòmic de les Illes Balears.

Al llarg de la crisi, algunes empreses han pogut redirigir el seus esforços al desenvolupament de nous projectes de recerca i innovació enfocats a la detecció, el tractament i la prevenció de la COVID-19. Els seus projectes més rellevants són:

Labolife: ha presentat projectes d'investigació a la convocatòria específica de COVID-19 en els àmbits de la tècnica PCR LAMP, variant de l'PCR, portable i en 30 minuts.

CIRCE: també ha presentat un projecte d’R+D+I basat en la identificació de compostos naturals pel tractament i prevenció de COVID-19 i la millora de les seves propietats fisicoquímiques mitjançant enginyeria cristal·lina per a l’optimització dels seus efectes.

Genosalut: col·labora amb el laboratori Sinèrgies del clúster CLIQIB per la prova de PCR en superfícies per garantir-les com a COVID-Free. A més, ha presentat un projecte a l’IdisBa amb l’objectiu de desenvolupar i implementar una tècnica diagnòstica econòmica, ràpida i molt versàtil per la detecció de COVID-19, tant en persones com en superfícies i aigües residuals. S’espera que els resultats d’aquest projecte permetin poder abaratir costos de diagnòstic i predir potencials nous brots a partir del control en les aigües residuals.

UIB:ha transferit a Agilent Technologies, Inc (Califòrnia, EUA) una tecnologia basada en l'ADN del virus, desenvolupat pels investigadors del grup de Nutrigenòmica de la UIB que dirigeix el Dr. Andreu Palou i que podria contribuir a accelerar l’obtenció de vacunes per combatre el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la malaltia COVID-19.  Aquest mateix grup de recerca, amb l’IDISBA (Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears), ha plantejat un estudi per identificar fàrmacs nous i condicions d'interès terapèutic per fer front a la COVID-19

BIOIB en col·laboració amb FIGroup (soci corporatiu) ha organitzat una sèrie de webinars sobre els mecanismes i ajudes a l’ R+D+I existents amb l’objectiu de contribuir a millorar l’afectació econòmica amb què es troben les empreses del sector.

INICIATIVES BALEARS.T:

El clúster Balears.t és una agrupació de 29 empreses innovadores que pretén catalitzar la transformació turística a través de la innovació i la tecnologia.

Les iniciatives més recents del clúster en turisme Balears.t se centren en:

• La valorització dels residus en àrees portuàries. Iniciativa conjunta Autoritat Portuària de Balears - TIRME.

• La valorització del patrimoni material i immaterial propi de "Les Possessions". Iniciativa conjunta Itinerem - Passionality.

• Sostenibilitat energètica en l'entorn rural. Iniciativa conjunta Endesa - Garau Enginyers - Itinerem.

• Valorització de residus agrícoles i gestió del medi ambient en l'entorn rural. Iniciativa conjunta Joamar-TIRME.