25 d’octubre 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: Balears s’acull a l’estat d’alarma que restringeix la mobilitat nocturna de les 23 a les 6 hores per reduir la incidència dels contagis per la Covid-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Balears s’acull a l’estat d’alarma que restringeix la mobilitat nocturna de les 23 a les 6 hores per reduir la incidència dels contagis per la Covid-19

El Govern reclamarà que es recuperin els controls a ports i aeroports de la comunitat, després que el govern espanyol hagi declarat un nou estat d’alarma

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que les Illes Balears s’acolliran a l’estat d’alarma que restringeix la mobilitat nocturna des de les 23 a les 6 hores per reduir la incidència acumulada dels contagis provocats per la Covid-19. Així ho ha explicat en roda de premsa, després que el Consell de Ministres hagi declarat aquest diumenge el nou estat d’alarma amb restriccions específiques que inclouen la de la mobilitat durant la nit. La decisió s’ha pres també després de reunir-se durant aquest matí amb el comitè per al seguiment de la pandèmia de la Covid-19 i amb els consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma.

La mesura entrarà en vigor des d’avui diumenge i tindrà una durada de 15 dies, quan s’avaluarà de nou la situació en què es troben les Illes Balears. Ningú no podrà sortir al carrer durant aquestes hores, exceptuant la mobilitat per causes justificades, així com la del personal essencial.

“Malgrat que la situació de les xifres sanitàries és de les millors de tots els territoris de l’Estat, juntament amb les Illes Canàries, afrontam un moment delicat”, ha explicat la presidenta, qui ha recordat que durant els darrers dies els contagis estan augmentant “amb molta velocitat” per tot Europa, un fet que exigeix reforçar les precaucions per avançar-se a situacions més complicades. En aquest sentit, ha exposat que la incidència acumulada dels darrers 14 dies ha passat de 128 casos per cada 100.000 habitants el dia 10 d’octubre a 179 a dia d’avui. L’objectiu del Govern de les Illes Balears és reduir-la fins a 25 casos per cada 100.000 habitants. “Significarà que salves contagis i vides, garantint poder tenir una recuperació econòmica”, ha detallat.

Armengol ha valorat que la declaració de l’estat d’alarma dóna “més eines per combatre l’expansió de la malaltia”, gràcies a què els governs autonòmics, amb la figura d’autoritat delegada, poden modular la restricció de la mobilitat nocturna  i establir altres mesures per frenar els contagis. De fet, ha avançat que tornarà a plantejar la necessitat de fer controls als ports i aeroports de les Illes Balears, així com controlar les arribades i fixar-hi més mesures de seguretat.

La presidenta ha recordat que les Illes Balears “ens vàrem avançar amb mesures més restrictives” per tenir una incidència més baixa, per establir els ritmes que marquen les autoritats sanitàries a nivell europeu. En aquesta direcció, ha recordat que es mantenen les mesures aprovades en la darrera resolució de la Conselleria de Salut i Consum, que prorroga les limitacions aplicades el 28 d’agost, estableix mesures més restrictives a Mallorca i Eivissa, i flexibilitza d’altres a Formentera.

El principal objectiu, després de garantir la seguretat sanitària, és “reactivar la nostra economia el més aviat possible”, ha explicat la presidenta, ja que es “posa en perill la continuïtat dels llocs de feina de molts treballadors i treballadores de les Illes Balears”, així com de les empreses. “Seguirem prioritzant l’estratègia sanitària” per fer-ho possible, ha incidit, amb “més test, més i millors rastrejos i més i millors aïllaments”. També se seguiran reclamant l’allargament de les mesures protecció per a empreses i treballadors i treballadores, així com la CAIB tendrà els pressupostos més alts de la seva història per a 2021 per fer front a les conseqüències derivades de la malaltia.

Treball conjunt amb les institucions

En la reunió que s’ha mantingut amb les institucions locals de les Illes Balears s’ha plantejat la necessitat de treballar de manera conjunta per “anticipar-nos” amb totes les entitats ciutadanes, serveis socials, centres de salut i plataformes comunitàries  per plantejar estratègies a cada un dels municipis en el cas que s’hagin de fer més accions comunitàries. 

Armengol també ha recordat la importància de mantenir “la màxima ventilació possible” en espais tancats, ja que és un dels principals focus de contagi. Per aquest motiu ha recordat que s’instal·len mesuradors de la qualitat de l’aire als centres educatius i que es treballarà amb el sector públic i privat per assolir les ventilacions adients, així com garantir el màxim possible d’activitats a l’aire lliure.

“Tenim unes dades millors, però això no serveix de consol, la situació està empitjorant”, ha insistit Armengol, demanant el compliment de les normes i agraint la feina de tota la ciutadania per fer front a la malaltia.