31 maig 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Prop de 800 persones varen acabar el tractament per deixar de fumar durant 2021 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El risc de patir càncer a causa del tabac disminueix proporcionalment quan es deixa de fumar, sobretot després dels cinc primers anys

Prop de 800 persones varen acabar el tractament per deixar de fumar durant 2021

El 31 de maig es commemora el Dia Mundial sense Tabac. Enguany l’Oms recorda que “el tabac enverina el nostre planeta”

Prop de 800 persones varen acabar el tractament per deixar de fumar durant l’any 2021, d’acord amb les dades que ha fet públiques la Direcció General de Salut Pública i Participació amb motiu de la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac, una jornada durant la qual es duen a terme diferents activitats al carrer com la instal·lació d’un envelat a la plaça de Santa Pagesa, a Palma, on s’expliquen els beneficis de deixar el tabac, on s’ofereixen consells per deixar de fumar i on es fan carboximetries i espirometries.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat avui l'envelat acompanyada per la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i de la coordinadora del Pla d'Addiccions de les Illes Balears (PADIB), Elena Tejera.

Cal indicar que el tabac és la segona droga amb més prevalença de consum entre la població Balear i que el tabaquisme suposa un repte important per al sistema sanitari i té conseqüències econòmiques i socials importants, atès que genera costs directes elevats (alta mortalitat i morbiditat) i costs indirectes (pèrdua de productivitat i patiment de les víctimes i familiars, entre d’altres).

També s'ha de recordar que el risc de patir càncer a causa del tabac disminueix proporcionalment quan es deixa de fumar, sobretot després dels cinc primers anys, i si és abans dels trenta anys evita el 90 % de la mortalitat per càncer pulmó.

Per aquest motiu, la Conselleria de Salut i Consum té entre els objectius prioritaris lluitar contra el tabaquisme i reactivar i reforçar la tasca preventiva i de tractament integral des de diversos àmbits, no únicament el sanitari, així com recuperar i difondre l’oferta de recursos per deixar de fumar que ofereixen els centres de salut.

Per assolir els objectius és important que tota la societat i les institucions s’impliquin en la lluita contra el tabac i, en aquest sentit, el Ministeri de Sanitat, conjuntament amb les comunitats autònomes, ha elaborat el Pla Integral de Tabaquisme (PIT, pendent d’aprovació), en què es detallen les estratègies, metes i accions que es duran a terme els pròxims anys.

Pel que fa als recursos de tipus assistencial, l’1 de gener del 2020 es va produir una fita important, ja que va entrar en vigor el finançament de dos fàrmacs per deixar de fumar: la vareniclina (Champix) i el bupropió (Zyntabac). Durant el 2021, de les 3.807 persones fumadores que van començar el tractament, el van completar un total de 783. En total se’n van prescriure 6.556 envasos.

A més, durant el darrer any, els centres de salut han fet seguiment i tractament per via telefònica o per altres mitjans tecnològics, en substitució de les visites presencials. Es va detectar i diagnosticar tabaquisme a un 46,20 % de les persones que havien fet almenys una visita o consulta als centres de salut de les Illes i, d’aquestes, a un 24,28 % se’ls va fer algun tipus d’intervenció per deixar de fumar.

Un altre instrument a l’abast de la població que vol deixar de fumar és EinaSalut, un portal de promoció de la salut dissenyat per millorar la salut individual i col·lectiva, en què l’usuari disposa de guies i pautes concretes programades en el temps per deixar de fumar pel seu compte i on també pot trobar recursos assistencials per deixar de fumar.

El tabaquisme causa malalties greus malalties cròniques

A Espanya moren cada any al voltant de 50.000 persones per causes atribuïbles al tabac. A les Illes Balears el tabaquisme és responsable del 38 % de les morts en els homes i del 25 % en les dones, principalment per malalties cardiovasculars, per diferents tipus de càncer, així com per altres patologies greus, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la qual perjudica notablement i durant molts anys la qualitat de vida de les persones que en pateixen.

L’exposició al fum ambiental del tabac o tabaquisme passiu és també causa de malalties similars a les dels fumadors: càncers, cardiopatia isquèmica i empitjorament de les malalties pulmonars cròniques. L’exposició de dones embarassades al fum del tabac pot causar complicacions al nadó. Els infants exposats poden presentar amb més freqüència mort sobtada, infeccions d’oïda, pneumònia, bronquitis i asma.

Consum de tabac entre la població juvenil

Pel que fa als joves, durant 2021 s'ha realitzat una nova edició de l'enquesta ESTUDES, que s'emmarca en la sèrie de enquestes que tenen com a objectiu conèixer la situació i les tendències del consum de drogues i altres addiccions entre els estudiants de 14 a 18 anys que cursen Ensenyaments secundaris.

Les dades de l’enquesta informen del percentatge de joves que han consumi tabac:

Alguna vegada en la vida: 35,8 % dels enquestats

Darrers 12 mesos: 27 %

Darrers 30 dies: 15,17 %

Cada dia en els darrers 30 dies:  6,7 %

L'enquesta ESTUDES també dóna dades sobre el consum de cigarretes electròniques, i mostra que el 39,3% dels joves els ha provat almenys una vegada. Del total dels que han fumat alguna vegada, 8 de cada 10 han utilitzat cigarretes electròniques, i entre els que no havien fumat tabac tant sols 2 de cada 10 havien fet servir cigarretes electròniques.

Una dada important d'aquesta enquesta: El percentatge d’estudiants que viuen a llars on es fuma diàriament es del 36 %.

Iniciatives de prevenció de la Direcció General de Salut Pública

La Direcció General de Salut Pública i Participació actua en diferents àmbits i du a terme diverses activitats. La prevenció en l’àmbit educatiu es fa a través dels programes «Bon dia, salut», en el qual es treballa la promoció dels hàbits saludables; «Respir@ire», programa digital especialitzat en la prevenció del consum de tabac; «Decideix», que s’orienta a treballar les habilitats socials i la presa de decisions davant una oferta, i «THC - Supera el repte», que és un programa de prevenció selectiva del consum de cànnabis, que aborda els coneixements sobre cànnabis i els riscs associats. Cal remarcar que amb el jovent és molt important treballar la relació que hi ha entre el consum de tabac i el de cànnabis.

Durant el curs escolar 2020-2021 aquests programes han estat sol·licitats per diferents centres educatius de totes les Balears, amb un total de 3.168 alumnes. S’han avaluat en 1.360. Com cada any, també s’ha ofert formació en línia per al professorat.

A més, cada any es convoca el Concurs de Pòsters i Clipmetratges de prevenció del consum de tabac en joves. Enguany hi han participat 21 centres educatius, amb 57 treballs presentats entre les diverses categories del concurs. Els guanyadors d’aquesta edició han estat el col·legi S’hort des Fassers (Alcúdia), el col·legi La Salle d’Inca i l’IES Sineu.

Una altra iniciativa és Platges sense Fum», un programa que té per finalitat sensibilitzar sobre la importància de mantenir un ambient saludable al litoral de les Illes.

La Direcció General de Salut Pública i Participació també posa a disposició de la ciutadania la web sobre tabaquisme www.tabaquisme.caib.es