20 juny 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Palma incorpora l’arenal del Molinar al programa «Platges sense fum» NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Palma incorpora l’arenal del Molinar al programa «Platges sense fum»

La Direcció General de Salut Pública i Participació promou aquesta iniciativa amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i dels ajuntaments de les Illes

L’Ajuntament de Palma ha incorporat enguany l’arenal des Molinar al programa «Platges sense fum», el qual té per objectiu sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir un ambient saludable i reduir la generació de residus en el litoral. La Direcció General de Salut Pública i Participació promou aquesta iniciativa amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i dels ajuntaments de les Illes.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el director general de Residus i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, Sebastià Sansó, han visitat la platja acompanyats de la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font; la coordinadora del Pla d’Addiccions de les Illes Balears, Elena Tejera, i la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Palma, Elena Navarro. També hi han participat el president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, José Reyes, i diversos voluntaris de l’entitat.

Gómez ha felicitat l’Ajuntament de Palma per aquesta adhesió, que se suma a la de Cala Estància en 2019. La consellera ha insistit que la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut mitjançant l’adopció d’estils de vida saludables són pilars fonamentals per afavorir la bona salut i la qualitat de vida de la població; d’aquí la importància d’ampliar els espais sense fum.

Així mateix, ha recordat que el tabac és la segona droga amb més prevalença de consum entre la població balear després de l’alcohol, i que el tabaquisme suposa un repte important per al sistema sanitari atès que té conseqüències econòmiques i socials considerables. Per aquest motiu,ha recalcat, la lluita contra el tabac ha de ser una lluita de totes les institucions i del conjunt de la societat.

En aquest sentit, ha destacat que el programa «Platges sense fum» n’és una oportunitat, ja que apel·la a la col·laboració ciutadana, a la responsabilitat i al civisme individual, de manera que les persones que accedeixen a aquests arenals accepten, voluntàriament, no fumar.

Aquesta iniciativa, ha remarcat, també vol millorar la salut de l’entorn reduint la quantitat de residus contaminants.

En aquest sentit, el director general de Medi Ambient i Territori, Sebastià Sansó, ha manifestat que el tabaquisme no només suposa un problema gravíssim de salut pública sinó també ambiental i ha afegit que es calcula que a les Illes Balears, l’any 2019, es van vendre 86 milions de paquets de tabac, la qual cosa suposa 1.720 milions de burilles, “una barbaritat” en termes de gestió de residus. Per això s’ha mostrat molt satisfet perquè la iniciativa es vagi ampliant a més platges de les Illes Balears.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Palma ha recordat que fa tres anys l’Ajuntament va convertir Cala Estància en una platja sense fum i ara s’amplia aquesta iniciativa al Molinar, platja amb molta presència de famílies i infants. És una passa més, ha dit, en la creació d’espais sense fum.

Navarro ha recordat que Palma és una Ciutat Amiga de la Infància i el fet que tengui platges sense fum permet avançar en la prevenció de les addiccions, especialment orientada als joves. És una iniciativa que va en la línia del Pla Estratègic Municipal de Prevenció de les Addiccions que ha aprovat l’Ajuntament i que es du a terme amb el suport d’entitats i associacions. Navarro ha destacat la importància d’avançar de la mà de la Conselleria de Salut i Consum, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, els establiments propers a la platja i altres entitats per consolidar espais sense fum a la ciutat.

Aquesta és la quarta platja de Mallorca que s’afegeix enguany al programa, juntament amb els arenals de Santa Ponça, la Romana-Peguera, es Carregador-Palmanova, tots a Calvià.