22 d’abril 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal a les Pitiüses comptarà amb 85 efectius NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal a les Pitiüses comptarà amb 85 efectius

Enguany, la campanya estarà marcada per la manca de precipitacions

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, han presentat, aquest dijous, l’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal a Eivissa i Formentera, que s’inicia el pròxim primer de maig fins al 15 d’octubre.

Així, tal com ha explicat Mir, 85 efectius especialitzats de l’IBANAT, Agents de Medi Ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals treballaran en la campanya d’enguany a les Pitiüses. A més dels mitjans terrestres, es comptarà amb dos d’aeris, un helicòpter i un avió amfibi que es troben a l’heliport de sa Coma i a l’aeroport, respectivament.

D’altra banda, Ramon ha explicat que s’està tramitant la direcció d’obres per posar en marxa el projecte de millora de les instal·lacions de sa Coma, una passa més «per complir amb una reivindicació històrica i tenir unes instal·lacions que garanteixin el rendiment òptim de l’equip».

El gerent de l’IBANAT ha recordat que, a partir del pròxim primer de maig, i fins dia 15 d’octubre, estaran en vigor les prohibicions que s’estableixen en època d’alt risc d’incendi forestal, és a dir, la prohibició de fer foc en terreny forestal i la necessitat de demanar autorització administrativa per fer-ne a menys de 500 metres de terreny forestal. Cal tenir en compte que, per a distàncies superiors als 500 m de massa forestal, no hi ha restriccions si bé s’insisteix a prendre totes les mesures de precaució.

En qualsevol cas, ha afegit, en episodis meteorològics adversos per fort vent o temperatures extremes, la Conselleria manté la potestat d’activar el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en zona forestal, per tal de minimitzar les situacions de risc per l’ús de foc en l’època de perill.

La campanya d’enguany ve marcada per la manca de precipitacions al mes de febrer i els seus efectes damunt el sòl. Si bé és cert que març va ser un mes en què va ploure bastant a les Pitiüses, el cert és que el percentatge interanual de precipitació, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) segueix sent deficitari, amb un 24% menys de precipitacions de mitjana.

En aquest sentit, el conseller ha apuntat la necessitat «no només d’extremar les precaucions, sinó de realitzar tasques d’autoprotecció, com les faixes de defensa contra incendis». «En el moment d’emergència climàtica que vivim, els incendis que es preveuen són més intensos i amb major capacitat de propagació. Estam preparats per procurar extingir-los, però l’objectiu principal és que no s’arribin a produir, i per això necessitam la col·laboració i precaució de tothom», ha afegit Mir.

El conseller ha aprofitat per remarcar la col·laboració i coordinació plena entre els efectius de la Conselleria i els bombers d’Eivissa i Formentera, els mitjans de protecció civil i emergències, a més de la resta d’organisme implicats en la gestió d’incendis forestals, a qui també els hi agraït «la tasca ingent que fan, no només durant l’època d’alt risc sinó durant tot l’any».

Pel que fa a la gestió forestal activa, les accions de prevenció que s’han dut a terme des de la Conselleria a Eivissa i a Formentera ha estat l’execució de faixes de defensa, tal com marca el Pla comarcal de defensa contra incendis forestals a les Pitiüses, a 116,5 hectàrees entre 2020 i 2021. A més, seguint el Pla, també s’ha executat el manteniment de camins, la revisió de dipòsits i la instal·lació d’un de nou a Formentera, finançat a través de l’Impost de Turisme Sostenible. D’altra banda, s’ ha treballat en la restauració postincendi de Sa Talaia de Sant Antoni.

Enguany, a Eivissa hi ha hagut fins el moment un incendi i sis connats que han afectat a 1,97 hectàrees, mentre que a Formentera no s’ha produït cap incident. L’any passat, per al mateix període hi va haver cinc connats a l’illa d’Eivissa.

Per a qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d’Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (forestal.caib@gmail.com).