18 febrer 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Impost de Turisme Sostenible permet la contractació de 25 informadors ambientals per als espais naturals protegits NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible permet la contractació de 25 informadors ambientals per als espais naturals protegits

L’objectiu del projecte és transmetre als visitants la normativa de cada indret

Un total de 25 informadors ambientals faran feina als espais naturals protegits i llocs d’importància comunitària (LIC) de les Illes Balears durant l’any 2021. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la directora general de Turisme, Rosana Morillo, han visitat, aquest dijous, un dels indrets, al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana on ja s’està executant el projecte ‘Campanya d’informació i vigilància en espais de rellevància ambiental’, finançat amb 394.570,27 euros provinents del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

La tasca principal dels informadors és transmetre a la ciutadania que visiti els espais naturals protegits no només la normativa d’ús públic de cadascun, sinó recomanacions per al seu gaudi de forma responsable, així com les responsabilitats que tenen a l’hora de fer ús d’aquest espai.

Mir ha agraït la feina que realitza el personal contractat i n’ha destacat la importància «en un moment de crisi sanitària com el que vivim, on gaudir del medi natural es fa més indispensable que mai, ja que els espais naturals protegits són dels indrets que més utilitzam i moltes vegades ens pot faltar informació per fer-ne un ús amb seny».

El conseller ha explicat que tenir informadors ambientals a localitzacions com la Serra de Tramuntana, que en els darrers mesos ha patit un augment d’afluència de gent, permetrà «equilibrar-ne l’ús públic amb el dret a l’accés al medi perquè la ciutadania que hi vagi es trobarà amb informació de primera mà que li permetrà gaudir de l’espai amb les responsabilitats clares».

Per la seva banda, Sansó ha destacat l’èxit del programa anterior, que es va dur a terme al llarg de 2020, fet que ha propiciat que es repeteixi enguany. «L’educació ambiental és una peça fonamental per crear consciència social i poder avançar cap a un model de vida més sostenible, on la petjada que deixem sobre la natura sigui mínima».

La directora general de Turisme, Rosana Morillo, ha afirmat que aquest projecte «exemplifica la doble vessant de l’Impost de Turisme Sostenible. La social, permetent la contractació de 25 persones; i la mediambiental, aportant a la conservació dels espais naturals protegits».

El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana és un dels espais naturals protegits on s’executa el projecte, i l’únic on s’hi realitza tot l’any. De maig a setembre es durà a terme a quatre indrets més: el Parc Natural de s’Albufera i la Reserva Natural de s’Albufereta; el Parc Natural de s’Albufera des Grau, el Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera; el Parc Natural de Mondragó i el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. En total, hi treballaran 12 informadors.

Pel que fa als LIC, s’hi destinaran 13 persones repartides en diversos itineraris.

Cal recordar que aquest projecte ja va funcionar l’any passat als mateixos espais. Durant el 2020, es van informar gairebé 11.000 persones als cinc espais naturals protegits. Per zones, foren 3.000 a s’Albufera des Grau; 2.900 a ses Salines d’Eivissa i Formentera; 2.500 a s’Albufera i s’Albufereta; 2.000 a Mondragó i 510 a la Serra de Tramuntana. Pel que fa al balanç als LIC, la campanya va acabar amb 17.762 persones informades.