24 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Impost de Turisme Sostenible finança el control i eradicació de l’espècie vegetal invasora Pennisetum a Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible finança el control i eradicació de l’espècie vegetal invasora Pennisetum a Eivissa

Les tasques de retirada, iniciades enguany, ja han permès actuar sobre una superfície de 350 m2 a quatre municipis de l’illa

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el conseller insular de Presidència i Gestió Ambiental, Vicente Roig, han visitat, aquest dijous, les tasques de control i eradicació a l’illa d’Eivissa de l’espècie vegetal gramínia Pennisetum, amb una alta capacitat invasiva i que afecta bona part de l’illa.

Aquestes tasques formen part del projecte «Control d’espècies invasores a les illes Pitiüses», que compta amb un pressupost de 853.461 € provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) i que es va començar a executar l’abril de l’any passat, durant la campanya de control d’ofidis invasors. Durant els mesos de desembre a març, els esforços es centren en el control i eradicació del Penissetum, aprofitant el període d’hibernació de les serps.

Mir ha posat en valor «l’enorme esforç tècnic i humà que hi ha darrer aquest projecte, un dels més importants que actualment s’està executant a l’Estat en matèria de control i eradicació d’espècies invasores». En aquest sentit, ha insistit que «les espècies invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat, circumstància que s’agreuja a hàbitats i ecosistemes especialment vulnerables com són els territoris insulars, on s’hi concentren un gran nombre d’endemismes de gran valor ambiental com ara la sargantana pitiüsa a l’illa d’Eivissa».

Actualment, ja s’ha retirat una superfície de 350 m2 de Pennisetum setaceum i Pennisetum villosum, principalment al municipi de Santa Eulària (225 m2) tot i que també s’ha actuat a Sant Josep (74 m2), Sant Antoni (26 m2) i Eivissa (25 m2). El mètode d’extracció és manual. En primer lloc, es tallen acuradament les tiges amb les florescències, perquè contenen les llavors i es guarden en bosses tancades. Després s’arrenca la resta de la planta d’arrel ajudats per una aixada. Les restes de les plantes s’incineren.

El conseller ha explicat que «la feina de retirada d’aquesta invasora és lenta per evitar la dispersió de les llavors a zones properes i, a més, s’ha de revisar anualment per comprovar la total eliminació dels nuclis». En aquest sentit, Mir ha demanat a la ciutadania i les empreses «major sensibilitat amb aquesta problemàtica i evitar així utilitzar aquestes espècies en jardins».

Un altre dels objectius del projecte és actualitzar la cartografia de la distribució actual d’aquesta espècie a l’illa. Així, durant 2021 es van georreferenciar un total de 123 punts per part del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), amb la col·laboració dels Agents de Medi Ambient i de particulars, a través de l’aplicació COFIB-Línia Verda. Es preveu seguir actualitzant la cartografia al llarg de l’any.