4 juny 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les Illes Balears contribueixen en la recuperació de les poblacions d’hortolà de canyet i milana a la península NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Illes Balears contribueixen en la recuperació de les poblacions d’hortolà de canyet i milana a la península

Medi Ambient ha enviat 18 exemplars d’aquestes espècies protegides a Andalusia i al País Valencià

El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca col·labora en el primer programa estatal de cria en captivitat de l’hortolà de canyet i ha donat dues parelles d’aquesta espècie protegida a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, que s’encarrega d’impulsar un programa pilot amb l’objectiu de reintroduir l’ocell a zones humides que formen part de la Xarxa Natura 2000 valenciana.

Segons el darrer cens nacional d’hortolà de canyet, l’Albufera de Mallorca és la segona zona humida de l’Estat que compta amb més parelles d’aquesta espècie. Així, el 2015 se’n comptabilitzaren 21 parelles reproductores segures i una estima poblacional que podria arribar a un màxim de 35.

Després de comprovar la compatibilitat genètica se n’extragueren quatre exemplars que, passats els primers mesos de la seva arribada, s’han adaptat correctament a les noves instal·lacions. L’ època de reproducció de l’hortolà de canyet és ara i per tant s’haurà d’esperar per saber si es podrà comptar amb nous exemplars de cara a la seva reintroducció.

El programa, anomenat ‘Projecte Pilot de conservació ex situ de l’hortolà de canyet: cria en captivitat i reintroducció a les zones humides de la Xarxa Natura 2000’ ´és finançat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i del Repte Demogràfic i també hi col·labora la Generalitat Valenciana.

Aquesta no és l’única aportació que fa la Conselleria de cara al reforçament poblacional d’espècies protegides a la península. Aquesta setmana, el Servei de Protecció d’Espècies ha enviat 14 polls de milana a Andalusia, on queden 20 parelles amb poc èxit reproductor. Després de passar els primers dies a les instal·lacions del Grup de Restauració de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA), on seran anellats i marcats amb emissor satel·lital, seran enviats a Cazorla on s’adaptaran mitjançant un programa de hacking. Es preveu que siguin alliberats a mitjan agost.

Tot i que a les Illes Balears està catalogada en perill d’extinció, les poblacions de milana han millorat quantitativament els darrers anys i es fa viable la col·laboració en aquest projecte. Si segueix aquesta tendència la col·laboració s’estendria durant els cinc anys vinents.

La setmana passada dos polls d’àguila peixatera arribaren també a València en el marc del programa de reintroducció que mantenen les dues comunitats des de fa tres anys i que ha permès introduir-hi ja 5 exemplars d’aquesta espècie.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha valorat «molt positivament el fet que les Illes Balears estiguin en disposició de participar en projectes de reintroducció d’espècies protegides a altres comunitats autònomes» tot subratllant l’efectivitat de les mesures conservacionistes adoptades per la Conselleria els darrers anys. Mir ha agraït, en aquest sentit, la tasca feta i el compromís del Servei de protecció d’espècies, el COFIB, els Agents de Medi Ambient i el GOB.

Mir ha recordat que aquest dissabte se celebra el Dia mundial del medi ambient que, enguany, està dedicat a la restauració d’hàbitats. «La biodiversitat és fonamental per a conservar hàbitats naturals de qualitat i, per tant, és primordial que seguim executant polítiques i projectes en benefici de la seva conservació».