28 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Emergències 112 organitza un simulacre per prevenir i gestionar els riscos geològics a la costa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Emergències 112 organitza un simulacre per prevenir i gestionar els riscos geològics a la costa

Aquest exercici està emmarcat dins el projecte europeu Riskcoast

La Direcció General d’Emergències i Interior ha organitzat avui matí un simulacre, emmarcat dins el projecte europeu  «Riskcoast», on hi participen Espanya, França i Portugal.  La finalitat d’aquest projecte és establir una xarxa de cooperació transnacional per al desenvolupament d’eines per prevenir i gestionar els riscos geològics a la costa lligats al canvi climàtic.

I és que els despreniments rocosos i moviments del terreny constitueixen un fenomen geològic dinàmic en l'àmbit de les Illes Balears, especialment a les illes d'Eivissa i Mallorca. Aquests processos estan estretament lligats a una geologia complexa que, en combinació amb factors desencadenants, d’elevades precipitacions i temperatures baixes, manifesten una activitat altament perillosa per a la seguretat i integritat de les persones.

Episodis com l'ocorregut a l'agost de 2017 en el sud de l'illa d'Eivissa, a la urbanització de Es Cubells, evidencien el risc que aquests processos representen per a la població.

El simulacre s’ha plantejat a la Serra de Tramuntana (Sa Calobra-Escorca) i a la zona d’Es Cubells del municipi de Sant Josep de sa Talaia, tots dos llocs amb una estructura geològica que ha manifestat històricament nombrosos despreniments i moviments de vessants, presentant-se així com un escenari ideal per a la simulació de diversos escenaris simultanis.

L’exercici, que ha servit per posar en pràctica l’activació del Pla Especial Territorial de les Illes Balears (Platerbal), s’ha desenvolupat sense desplegament de mitjans sobre el terreny i ha simulat l'arribada d'un esdeveniment meteorològic extrem que ha provocat el despreniment d’una gran roca a la carretera de Sa Calobra, provocant l’aïllament d’unes 350 persones, tant a la carretera, com a Cala Tuent; a Eivissa, s’ha produït una caiguda de roques a la carretera d’Es Cubells i s’ha detectat una esquerda de grans dimensions a un habitatge.

A més de la Direcció General d’Emergències i Interior, que ha coordinat  l’actuació dels diferents organismes que han intervingut en l’exercici, han participat: l’112, Bombers de Mallorca, Bombers d’Eivissa, Policia Nacional, SAMU061, Guàrdia Civil, AEMET, IGME, Departament de carreteres del Consell de Mallorca i del Consell d’Eivissa, la Direcció General de Recursos Hídrics, Policia Local i Delegació del Govern.

Així mateix, han participat observadors del Centre Tecnològic i de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), de l’Institut Geològic i Miner d'Espanya, de la Universitat de Granada, de PIME d'Enginyeria, de Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM), del Centre d´études et d´expertise sur les risques, l´environnement, la mobilité et l´aménagement (CEREMA) i de la Universidade de Lisboa.