14 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El SOLBAL 2 proporcionarà 142 MW més de potència a les Illes Balears a finals de 2022 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El SOLBAL 2 proporcionarà 142 MW més de potència a les Illes Balears a finals de 2022

El vicepresident Yllanes i la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, han explicat que el programa compta amb un import de 18,7 milions d’euros per a Balears i impulsarà 38 projectes d’autoconsum

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la secretària d’Estat d’Energia del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, han donat a conèixer aquest dimecres a Mallorca alguns dels projectes que es finançaran gràcies a la segona edició del programa SOLBAL, destinat a la construcció i posada en marxa d’instal·lacions de generació d’energia elèctrica a partir de tecnologia solar fotovoltaica de potència nominal instal·lada superior a 100 kW i que generaran 142 MW més de potència a les Illes Balears a finals de 2022.

En una visita a Son Pons (Bunyola), parc fotovoltaic de tres hectàrees, que va obtenir subvenció del SOLBAL 1 i que ara ha presentat ampliació per al programa SOLBAL 2, el vicepresident Yllanes ha indicat que «línies d’ajuts com aquesta han estat una reivindicació històrica per part del sector a les Illes; per tant estam molt satisfets de la continuïtat del programa i que s’atenguin així els problemes derivats de la nostra insularitat».

La secretària d’Estat d’Energia, per la seva banda, ha destacat que «el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència inclou 230 milions d’euros perquè les Illes Balears avancin en l’objectiu de ser 100 % sostenibles. Estam treballant amb el Govern balear per definir les línies de treball del seu repartiment. El nostre objectiu és que Balears absorbeixi ràpidament aquesta inversió en actuacions que integrin la transició energètica en l’economia».

El parc de Son Pons té una potència d’instal·lació de 3,168 MWp gràcies al programa SOLBAL 1 i afegirà 1,255 MWp gràcies al SOLBAL 2. L’import concedit per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE) en el SOLBAL 1 va ser de 645.132 euros i pel SOLBAL 2 és de 185.489 euros. Cal assenyalar, a més, que el projecte del SOLBAL 1 té dues fases i només la primera està realitzada i en funcionament amb un total de 2,196 MWp.

Yllanes, a més, ha destacat que «només amb la implementació dels projectes previstos en aquesta convocatòria podrem aconseguir els 142 MW de potència previstos, la qual cosa ajudarà a eliminar més de 65.000 tones de CO2 l’any i ens ajudarà a fer una passa més en l’objectiu d’assolir el 25 % d’energia elèctrica renovable. A més, vull posar en valor la reclamació de Balears que les instal·lacions situades en urbà, i aquelles més petites i eficients, són les que han rebut major puntuació per accedir a aquest finançament. Amb aquestes condicions vàrem crear uns incentius econòmics clars de cap a on han d’anar les instal·lacions renovables».

Cal assenyalar que més del 30 % dels projectes presentats són en cobertes i aparcaments, i el 80 % són projectes petits (menys de 5  milions d’euros). A més, cal recordar l’obligació d’instal·lar plaques fotovoltaiques en aparcaments privats de més d’1.500 m2 abans de 2025.

El vicepresident també ha recordat que la inversió pública de 18,7 milions d’euros en ajuts mobilitzarà més de 107 milions d’inversió en total. «La mobilització d’aquests recursos genera un nombre important de llocs de treball en nous sectors productius d’alta qualitat i valor afegit. De fet, les empreses del sector calculen que en els propers anys es crearan 17.500 llocs de treball a les Illes relacionats amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Així doncs, aquests programes també formen part fonamental de la necessària diversificació i reactivació del nostre model productiu», ha afegit.

A l'acte també han assistit la delegada del Govern, Aina María Calvo; el director general de l'IDAE, Joan Groizard; el director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, Pep Malagrava i el gerent de l'Institut Balear de l'Energia, Ferran Rosa.

Una convocatòria dissenyada per a les necessitats de les Illes Balears

Cal assenyalar que el programa SOLBAL 2, gestionat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), estarà dotat amb 18,7 milions de fons FEDER que es destinaran a reforçar l’estratègia d’electrificació de l’arxipèlag amb energies verdes, amb especial èmfasi en la fotovoltaica.

El SOLBAL 2 donarà continuïtat a la iniciativa plantejada en la primera edició (2019) i sumarà 38 nous projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que aportaran més de 142 MWp de nova potència renovable al conjunt de les Illes. Es tracta tant d’instal·lacions en sòl com en cobertes o marquesines. Del total de projectes admesos, 28 operaran a Mallorca (amb una potència de 111,481 MW i una ajut de 14,6 milions d’euros), 6 a Menorca (30,1 MW i un ajut de 4 milions) i els 4 restants a Eivissa (0,5 MW i un ajut de 80.000 euros). Es preveu que els 18,7 milions d’euros en ajuts de l’IDAE mobilitzin, al seu torn, unes inversions equivalents a 108 milions d’inversió.

La posada en marxa del programa SOLBAL 2 s’emmarca dins l’objectiu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) de promoure estratègies d’energia renovable en els arxipèlags balear i canari, en col·laboració amb els governs autonòmics i insulars respectius que permetin, al seu torn, reduir els corresponents sobrecostos energètics que implica la singularitat dels territoris insulars.