1 juny 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El Servei de vigilància de la posidònia inicia la quarta campanya amb el repte de consolidar l’alt nivell de conscienciació assolit entre la ciutadania NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Servei de vigilància de la posidònia inicia la quarta campanya amb el repte de consolidar l’alt nivell de conscienciació assolit entre la ciutadania

L’operatiu comptarà amb 14 robots submarins adquirits per Red Eléctrica i cedits la conselleria per mor d’un conveni de col·laboració

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha presentat, aquest dilluns, la campanya d’enguany del Servei de vigilància de la posidònia en un acte a Calvià que ha comptat amb la presència del batle, Alfonso Rodríguez Badal, el tinent de batle de Medi Ambient i Transició Ecològica, Rafel Sedano, i el delegat de Red Eléctrica a les Illes Balears, Eduardo Maynau.

Mir ha explicat que, enguany, ha volgut presentar la campanya amb els responsables del consistori calvianer per reconèixer que han estat els primers a completar un Pla d’actuació a les platges adaptat al Decret de protecció de la posidònia i que ha estat avalat per la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat. En aquest sentit, el conseller ha agraït el compromís del municipi i ha destacat que ja hi ha altres consistoris fent-hi feina en col·laboració amb la conselleria, «una mostra clara i fefaent del consens pràcticament unànime envers la necessitat de garantir la conservació de la posidònia», segons ha dit.

Rodríguez Badal, per la seva banda, ha agraït que la presentació s'hagi fet a Calvià on s'estan duent a terme diversos plans i actuacions per a preservar el litoral i, en concret, per a la protecció de la posidònia. Així, ha fet referència al sistema de retirada i reaprofitament de la posidònia seca que realitzen de forma coordinada els departaments de Litoral, Medi Ambient i Calvià 2000 que, per una banda, es destina a abonament a finques agrícoles i, per altra, s'emmagatzema per a retornar-la a les platges durant l'hivern per tal de prevenir possibles danys per temporals. També s'ha referit al projecte d'allunyar l'abalisament de les platges i els ancoratges ecològics en els que s'està treballant.

Enguany, es manté el nombre d’embarcacions, quinze, que integren l’operatiu així com la distribució per illes: 5 a Mallorca, 5 a Formentera, 3 a Eivissa i 2 a Menorca. L’operatiu s’ha iniciat aquest mateix dilluns i finalitzarà el proper 30 de setembre.

La gran novetat d’enguany és que el servei comptarà amb el suport de 14 unitats ROV submergibles adquirits per Red Eléctrica Española (REE) i cedits la conselleria de Medi Ambient i Territori en virtut d’un conveni de col·laboració a través del qual la companyia elèctrica aporta 20.000 euros anuals per a la preservació de la fanerògama marina.

Mir ha agraït el compromís de la companyia i ha explicat que els aparells (robots submarins no tripulats, connectats a una embarcació en superfície mitjançant un cable) no només serviran per a controlar els fondejos amb major precisió sinó que s’empraran en tasques de control de la biodiversitat (com ara censos d’espècies protegides) o de revisió de l’estat dels diversos hàbitats marins així com en la revisió de possibles fugues d’emissaris.

Per la seva banda, el delegat de REE ha explicat que «la col·laboració de Red Eléctrica posa de manifest l’aposta de la companyia pel desenvolupament sostenible i el foment i la diversitat biològica a través de la seva política ambiental i dins del Compromís de Sostenibilitat 2030».

Finalment, Mir ha explicat que una altra de les novetats d’enguany, relacionada amb la necessitat d’adoptar mesures de seguretat per a contenir els contagis de COVID-19, és que els informadors del Servei no repartiran fulletons informatius a les embarcacions sinó que distribuiran la informació a través de codis QR.

El servei de vigilància comptarà amb el suport d’embarcacions de les Reserves Marines, Espais Naturals Protegits, la Guàrdia Civil i els Agents de Medi Ambient (AMA) que, enguany, ja comptaran amb dues embarcacions pròpies per a controlar els fondejos. També hi donaran suport la Central d’Incendis Forestals (CCIF) i tècnics de l’IBANAT. Les actuacions de control aniran a càrrec de la benemèrita i els AMA.

El servei de vigilància de la posidònia va finalitzar la temporada passada amb 121.245 actuacions realitzades. Del total d’actuacions, 16.430 van correspondre a les embarcacions informades pel servei; 10.104 a les assessorades, és a dir, les que, per voluntat pròpia, es posaren en contacte per demanar sobre la idoneïtat de la ubicació on pensaven fondejar; i 86.207 actuacions de comprovació del fondeig, de les quals 8.504 van requerir la reubicació de l’embarcació.