LOGO CAIB
Contingut
4 gener 2021Conselleria de Mobilitat i Habitatge

El nou sistema tarifari del TIB permet viatjar per tot Mallorca de forma més còmoda i flexible NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El nou sistema tarifari del TIB permet viatjar per tot Mallorca de forma més còmoda i flexible

La Targeta Intermodal ara és un moneder i s’introdueix la targeta bancària com a títol de viatge

Amb el nou servei de transport públic interurbà que ha entat en vigor amb l’inici de l’any , també s’implanta un nou sistema tarifari a tota la xarxa TIB (bus, tren i metro).

Un canvi fonamental és que la Targeta Intermodal ara és un moneder i funciona amb un sistema de punts que premia els usuaris habituals, fent que com més viatgin més estalviïn. El saldo de la Targeta Intermodal es pot carregar online a la web del TIB. També es pot fer dins els busos i a través de les màquines d’autovenda de les estacions de tren i metro.

S’introdueix també la targeta bancària com a mètode de validació a tota la xarxa, amb descomptes per grups de fins a cinc persones. Les tarifes són homogènies per a tot Mallorca i basades en el nombre de salts.

Els objectius d’aquest canvi de model són, per una banda, reduir el temps de càrrega que es necessita a una parada, creant d’aquesta manera un transport públic més còmode i competitiu. En aquest sentit, a tots els busos de la nova flota s’ha de cancel·lar la targeta en pujar i en baixar del bus. Això fa que ja no sigui necessària una transacció amb el conductor a cada pujada, un fet que millora el temps de càrrega de viatgers i, per tant, el temps de trajecte. Per aconseguir-ho, el nou sistema facilita que l’usuari pugi al bus amb el bitllet ja adquirit, o bé faci servir la Targeta Intermodal o la targeta bancària.

 

La Targeta Intermodal, convertida en targeta moneder

Per aquells usuaris habituals del transport públic interurbà (bus, tren i metro) el títol de transport de referència segueix sent la Targeta Intermodal, que es converteix en targeta moneder. D’aquesta manera, desapareixen els abonaments T20 i T40, permetent a l’usuari fer qualsevol trajecte amb el saldo que tengui carregat. Aquest saldo, a més, no caduca mai. L’usuari ja no depèn del nombre de salts que necessiti per realitzar el trajecte, ni de la caducitat dels abonaments. Aquest sistema, per tant, flexibilitza al màxim l’ús de la Targeta Intermodal per tot Mallorca.

Les tarifes del nou sistema moneder es calculen en funció del nombre de salts del trajecte i també del perfil social de l’usuari (jove, pensionista, membre de família nombrosa, etc.).

A més s’introdueix un sistema de punts que premia els usuaris habituals fent que com més viatgin més estalviïn. Per cada nombre de salts i perfil, es fixa un preu base de viatge, que coincideix amb el preu del primer viatge que es fa dins un mes natural. Al llarg d’aquest mes, l’usuari acumula punts de descompte en funció del nombre de salts del trajecte viatjat, de tal manera que cada viatge li surt per un preu més baix. Si el primer viatge de 2 salts d’un usuari amb perfil general li costa 2,40 €, el segon viatge de 2 salts li costarà 2,34 € i així successivament fins a arribar a un determinat preu mínim, que també depèn del nivell de salts i del tipus de targeta. En definitiva, dins un mateix mes natural, l’usuari paga per cada viatge menys que el viatge anterior.

Els usuaris que els ha quedat viatges en els seus abonament T20 i T40, a finals de febrer es transformaran automàticament en doblers que s’afegiran al saldo de la seva Targeta Intermodal. En el cas que vulguin recuperar els viatges abans d’aquesta data, poden sol·licitar-ho al punt d’informació de l’Estació Intermodal i se’ls farà la conversió al moment.

Recordam que la Targeta Intermodal és vàlida a tota la xarxa TIB: bus, tren i metro. Al llarg de l’any 2021, també servirà per viatjar a l’EMT de Palma. Així, l’usuari podrà validar la targeta als busos de la xarxa urbana i fer transbordament entre aquests i la xarxa del TIB. En els viatges combinats EMT-TIB, el trajecte fet a la xarxa de l’EMT serà gratuït.

 

La targeta bancària com a títol de transport

Una de les grans novetats del nou sistema tarifari és que introdueix la targeta bancària contactless com a títol de transport. Tant pels visitants de l’illa com per aquells residents que no disposin de Targeta Intermodal, és una opció còmoda i econòmica per utilitzar el transport públic de l’illa. El gran avantatge d’aquest títol de viatge és que permet obtenir descomptes a grups de fins a cinc persones. Així, amb la mateixa targeta, cada membre de la família o del grup estalviarà més: 40 % el primer, 45 % el segon, 50 % el tercer, 55 % el quart i 60 % el cinquè. Així, en una família de cinc membres que emprin la mateixa targeta bancària el trajecte costa menys a cada un. S’admetran targetes tant de dèbit com de crèdit, sempre que siguin contactless.

 

Bitllet de compra anticipada a la web

A més de la Targeta Intermodal i la targeta bancària, també en breu serà possible comprar el bitllet de forma anticipada a través de la web del TIB. Una vegada feta la compra, l’usuari obtindrà un codi QR que haurà de validar en pujar al bus, sigui imprès o bé a través del mòbil.

 

Bitllet comprat a màquines de venda o taquilles d’estacions de tren o metro

Per als usuaris que no tenen Targeta Intermodal, continua essent possible fer la compra de bitllets senzills de tren i metro a les màquines de venda a les estacions i les taquilles de Palma, Inca i Manacor. El preu del bitllet és el mateix que el bitllet de compra anticipada.

Preus dels bitllets de compra anticipada (web i màquines de venda a taquilles tren i metro).

Cal apuntar que el bitllet en efectiu a bord del bus no desapareix. En aquest cas, la tarifa serà la mateixa per a tothom i la més costosa en comparació a la resta de títols de transport. Aquest bitllet només és vàlid per a la línia en la que es viatge i no permet transbordaments.

El nou sistema tarifari ha estat desenvolupat des del Consorci de Transports de Mallorca, tenint en compte les necessitats detectades amb la gestió de les actuals concessions i també el procés de participació que es va dur a terme amb usuaris i conductors. Els equipaments tecnològics del sistema tarifari està finançada pel Govern de les Illes Balears i cofinançada el 50 % amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Més informació a web tib.org, secció nova xarxa-sistema tarifari.