26 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern presenta al Parlament el Pla d’Inversions de Transició Energètica que mobilitzarà 630 milions d’euros i que aposta per la creació de llocs de treball de qualitat i no estacionals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta al Parlament el Pla d’Inversions de Transició Energètica que mobilitzarà 630 milions d’euros i que aposta per la creació de llocs de treball de qualitat i no estacionals

El vicepresident Yllanes explica a la cambra el Pla d’Inversions per accelerar la transició energètica a les Illes Balears, dotat amb més de 233 milions i que mourà un total d’1,7 euros privats per cada euro públic injectat

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha comparegut aquest dimarts davant el Parlament per tal de presentar el Pla d’Inversions de Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), dotat amb més de 233 milions, i que mobilitzarà uns 630 milions d’euros en l’economia balear, degut també a l’aposta d’aquest programa perquè la transició energètica sigui el vector de creació de llocs de treball de qualitat i no estacionals.

Durant la compareixença, Yllanes ha explicat que aquest Pla d’Inversions no només ajudarà a blindar energèticament les Illes Balears, degut al caire de descarbonització, d’implantació de renovables i de foment de la mobilitat elèctrica que té, sinó que també servirà com a diversificador del model productiu de la Comunitat Autònoma. En aquest sentit, el vicepresident ha explicat que per cada euro públic injectat es mouran 1,7 euros privats, estimulant així els sectors productius i industrials de les illes dedicats a la transició energètica.

Yllanes, a més, ha explicat la importància estratègica que suposa la transició energètica per al Govern, ja que amb d’aquest Pla ha arribat la major oportunitat històrica de les Illes Balears per dur a terme una transformació necessària, de forma socialment justa i mediambientalment responsable. Tot i així, ha reconegut que tota la feina feta no és suficient, ja que en el procés de transició energètica, de descarbonització i de lluita contra el canvi climàtic és necessària una acció conjunta per part de les administracions públiques, sectors econòmics i productius i la ciutadania. Per això, el vicepresident ha apuntat que en aquest Pla s’inclouen multitud de programes per a fer arribar aquests fons al conjunt de la població amb l’objectiu de fer-la partícip d’aquesta transició energètica i acompanyar els sectors econòmics en les seves obligacions establertes a la llei.

En el seu torn de paraula, Yllanes ha declarat que els principals fronts d’actuació amb la implantació i desenvolupament d’aquest Pla són: avançar en la descarbonització del sistema energètic balear mitjançant la implantació d’energies renovables; aconseguir un canvi de paradigma en la mobilitat de les Illes, avançant cap a un sistema més sostenible, electrificat i col·lectiu; impulsar la descarbonització de la mar, àrea imprescindible en un territori insular, mitjançant l’electrificació de les instal·lacions portuàries i la introducció de nous combustibles no contaminants tenint en compte que el transport marítim és un dels sectors prioritaris; i augmentar l’eficiència energètica, especialment la dels grans consumidors d’energia com el cicle de l’aigua, per reduir el consum d’aquestes instal·lacions. Així mateix, ha explicat que el PITEIB té també la finalitat d’involucrar en la transició energètica al conjunt de la ciutadania, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables i lluitar contra la pobresa energètica mitjançant actuacions integrals.

El també conseller ha recordat que el Govern ha pres mesures per fer front a la crisi energètica provocada per la guerra d’Ucraïna, creant un nou dret per a tota la ciutadania de Balears com és el dret a l’autoconsum, o declarant d’interès autonòmic les instal·lacions de renovables i reduint a la meitat els terminis de tramitació, a més d’accelerar la sol·licitud de llicències necessàries per adequar la xarxa a la implementació d’energia neta.

El Pla d’Inversions

El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears va ser presentat el passat dia 14 de març per part del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i està finançat amb 233 milions d’euros provinents del Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència. Entre els seus objectius preveu passar del 6 % de producció d’energia a partir d’energies renovables actual fins al 30 % l’any 2026, així com la creació de 7.000 llocs de treball.

 Aquest Pla es desenvolupa en sis programes. El primer d’ells està dedicat a la creació d’aquestes oficines de dinamització per a la transició energètica. Així mateix, el segon programa està centrat en la inversió en projectes innovadors que puguin diversificar el model productiu (33,8 milions). El tercer programa destina 70 milions d’euros a afrontar els reptes de la insularitat, amb el finançament de més de 2.000 punts de recàrrega alimentats amb energia solar, la promoció de sistemes de lloguer compartit o la promoció del transport col·lectiu en zones d’alt valor ambiental. Cal recordar que actualment, les Illes Balears compten amb un total de 880 punts d’accés públic, dels quals més del 70 % (628 punts) estan integrats en la MELIB, xarxa que el Govern va anunciar ahir que modernitzarà. D’aquests 628 punts de la xarxa MELIB, 485 es troben a Mallorca, 59 a Menorca, 70 a Eivissa i 14 a Formentera. L’objectiu del Govern és superar el miler de punts de càrrega a totes les Illes Balears el 2022. També es preveu acompanyar la creació de zones de baixes emissions i actuacions de descarbonització de la mar.

El quart programa destina 30 milions a l’impuls de projectes integrals d’autoconsum en edificis amb habitatges on viuen famílies en situació de vulnerabilitat. Mentrestant, el cinquè programa destina 68 milions a ajuts per a la generació d’energies renovables i dona prioritat al sòl urbà. Finalment, cal destacar l’aposta per la transició energètica a l’Administració de la Comunitat Autònoma, establerta en el sisè programa, que inverteix 25 milions per assolir l’objectiu d’arribar al 35 % d’autoconsum l’any 2026.