LOGO CAIB
Contingut
20 desembre 2021Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El Govern i el Consell de Mallorca acorden el pagament de 16,5 milions per les bestretes derivades del finançament dels consells NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i el Consell de Mallorca acorden el pagament de 16,5 milions per les bestretes derivades del finançament dels consells

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la consellera Rosario Sánchez, signen el nou conveni, relatiu a les anualitats previstes de 2021, 2022 i 2023

El Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca han signat avui un conveni per import de 16,5 milions d’euros, relatiu al pagament de les anualitats de 2021, 2022 i 2023 a la institució insular de la liquidació acordada fa tres anys entre ambdues institucions de les bestretes a compte del sistema de finançament dels consells insulars. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han signat l’acord aquest dilluns a la seu del Consell.

Mitjançant aquest conveni, el Govern pagarà enguany els 11 milions d’euros al Consell de Mallorca de les anualitats corresponents a 2021 i 2022 previstes a la liquidació de les bestretes. A més, inclou l’acord per al pagament dels 5,5 milions de l’anualitat de 2023, els quals s’imputaran al pressupost d’aquell any.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha manifestat que «és una fita important perquè el Govern demostra el seu compromís amb el Consell de Mallorca i perquè fermam el pagament de les bestretes al Consell per a tota la legislatura». «El compliment d’aquest acord se suma a un agument del finançament cap al Consell per part del Govern, que ens ha ajudat a fer un pressupost expansiu per donar una resposta contundent i de reforç dels serveis públics en un moment com l’actual» ha expressat Cladera, qui ha recordat que «aquests 16,5 milions, en concret els 11 milions que ara ja incorporam a pressupost, ens permetran seguir amb les polítiques públiques de recuperació econòmica a Mallorca».

Per part seva, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors ha destacat que la firma d’avui «és una mostra més de la voluntat del Govern de complir els seus compromisos i seguir amb el diàleg amb totes les administracions des de la presa de decisions conjuntes i confiança recíproca». Rosario Sánchez ha apuntat també que «seguim avançant cap a un federalisme insular cada vegada major i enguany s’ha incrementat el finançament dels consells insulars un 15% als nous pressuposts per al 2022», increment al qual al Consell de Mallorca s’hi afegiran ara les aportacions incloses a aquest conveni signat avui.

 L’acte també ha comptat amb l’assistència del conseller executiu d’Hisenda i Funció Pública del Consell, Josep Lluís Colom, i de la secretaria general de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors, Begoña Morey.

El conveni respon a un protocol signat el desembre de l’any 2018 entre les dues institucions, en el qual s’establia el saldo pendent a favor del Consell de Mallorca en 98,89 milions, es fixaven 15 anualitats -fins a 2033- i es feia efectiu el pagament de la primera anualitat. Fins ara el Govern ha abonat 20 milions i aquest nou acord preveu el pagament de 16,5 milions més. Així, el saldo que restarà pendent es redueix a 62,39 milions.  

L’any passat, les presidentes Armengol i Cladera varen signar l’acord relatiu a 2020, de pagament de la segona anualitat, de 10 milions d’euros, els quals, tal com es va consensuar, s’han destinat a finançar ajuts per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia de la COVID-19.

El protocol signat fa tres anys entre el Govern i el Consell de Mallorca va culminar un procés dut a terme la passada legislatura, en què els consells varen signar l’any 2017 un acord per resoldre la qüestió de les bestretes generades entre 2008 i 2013 a compte del sistema de finançament dels consells. L’acord va reconèixer, per primer cop, que el Govern mantenia un deute amb els consells, i manifestava la voluntat de resoldre’l.

A més, també va facultar la Conselleria d’Hisenda per poder fixar un calendari i una mecànica de pagaments als consells. En conseqüència, la Llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de 2018 ja va preveure un sistema de liquidació de les bestretes a compte del finançament dels consells que, a partir de la liquidació dictada per la consellera d’Hisenda per a cada un dels consells, fos objecte d’acord entre l’Administració de la Comunitat Autònoma i el consell corresponent.

En el cas del Consell de Mallorca, l’acord signat fa tres anys preveu el calendari de pagament del saldo pendent a favor de la institució insular de 98,89 milions, resultant de la quantia total de 123,89 milions de la liquidació, de la qual el Govern ja havia abonat 25 milions anteriorment. Dels 99 milions pendents, el conveni de 2018 va suposar el pagament de 10 milions de la primera anualitat; l’acord de 2020, d’altres 10 milions; i el nou conveni, d’altres 16,5 milions de les anualitats 2021, 2022 i 2023.