4 febrer 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

El 0'7% de l'IRPF Social ajuda a l'entitat Apaac que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones que estan lluitant contra el càncer a les Pitiüses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El 0'7% de l'IRPF Social ajuda a l'entitat Apaac que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones que estan lluitant contra el càncer a les Pitiüses

Na Belen va avui a revisió a Can Misses. Avui no té consulta amb el metge, la té amb la psicooncòloga de l'entitat Apaac. Aquesta jove entitat de les Pitiüses té un punt d'atenció al mateix hospital d'Eivissa perquè així els pacients que els necessiten ho tenen més accessible. La seva psicooncòloga Beatríz Yusta explica que a l'hospital atenen als pacients que van a consulta, als que estan a l'hospital de dia, als que estan ingressats a planta o surten des d'aquí per anar a determinats domicilis, “el nostre projecte va sorgir de la necessitat de complementar l'atenció sociosanitària que existeix a les Pitiüses. Des de l'inici del diagnòstic fins al final del procés ajudam als pacients i als seus familiar en l'atenció psicooncològica i amb l'atenció social”.

Na Belen, és una de les pacients usuàries de l'entitat Apaac, ella explica que “psicològicament és molt dur perquè el càncer té una part física però també una part emocional. No t'ho esperes mai i quan et diagnostiquen la malaltia et quedes en un estat de xoc. La gent ho associa amb mort tot i que per sort ja no és així. Hi ha molts de tractaments, hi ha molts d'avanços en la ciència que fan que jo sigui aquí i estigui bé i recuperada, però la primera cosa que et ve al cap és que et moriràs. Els metges parlen i parlen i tu ja no escoltes. Per això són molt importants les associacions i llocs on puguis repetir tots els dubtes que tens, explicar totes les pors i compartir els teus sentiments en un entorn molt més agradable i empàtic”.

La psicooncòloga d'Apaac Beatríz Yusta explica que “no és només el diagnòstic, els tractaments són prolongats en el temps i la majoria de vegades impliquen renunciar o aturar temporalment la vida social, laboral i inclús personal. És un procés similar a un dol. Primer la incredulitat, des de no voler creure que t'està passant a tu fins arribar a l'acceptació i intentar adaptar-se. A més, no és lineal i va variant molt i depèn molt dels suports que reps”.

Tallers i campanyes de conscienciació

Des de l'entitat també es fan tallers com pilates, ioga, manualitats i sobretot tallers cuidats de la pell, de maquillatge i d'ús de perruques. A més tenim voluntaris que donen suport als pacients ja sigui a l'hospital de dia o als domicilis i de cara a la població en general feim campanyes per conscienciar i sensibilitzar de la importància de prevenir els càncers.

Ajuda a les famílies

Una part molt important de la feina d'Apaac és el suport a les famílies. La psicooncòloga Beatriz Yusta explica que “ normalment la família necessita orientació per sabre com ajudar a la persona que pateix el càncer. Ens diuen no sé què fer per ajudar-la, no sé què fer per què se senti millor, és aquella frustració de voler veure be a la persona que estimes i tenir la sensació de què no la pots ajudar. Noltros facilitam aquest desfogament i després donar pautes i ajudar-lis a entendre que a vegades el poc que es pot fer i que realment serveix és aquest acompanyament, l'estar a devora i disponible”.

 

Documents adjunts: