27 d’abril 2022 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

De la Concha destaca en el congrés de la SEAE que el model agrari de les Balears facilita la transformació a ecològic NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

De la Concha destaca en el congrés de la SEAE que el model agrari de les Balears facilita la transformació a ecològic

Ha recordat la inclusió dels aliments ecològics als plecs de contractació de tota la compra pública alimentària

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha destacat que el model agrari de les Balears facilita la transformació dels cultius a ecològic. Ho ha dit a la mesa de diàleg per a la transició agroecològica ‘El paper de la producció ecològica a l’Estratègia de la Granja a la Mesa’. Ha estat en el marc del Congrés Internacional de la Societat Estatal d’Agricultura Ecològica (SEAE), que s’ha celebrat durant tres dies a la Universitat de les Illes Balears. La mesa ha estat moderada per Tomàs García Azcárate, del CSIC; i hi ha participat Isabel Peña-Rey, de l’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), del Ministeri de Consum; José Miguel Herrero Velasco, director general d’Indústria Alimentària, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; Xisco Llompart, del Consell Balear de l’Agricultura Ecològica (CBPAE); Luis Antonio Lascorz, ramader d’Osca; Jesús Ochoa, agricultor ecològic de la SEAE; i Estefanía Díez, representant de Vallaecolid.

Durant la seva intervenció, De la Concha, ha destacat que s’han «d’aprofitar els avantatges que tenim com a comunitat autònoma: tenim molta consciència mediambiental, amb un model de finques familiars i petites, molt diversificades» i això facilita la conversió. La consellera ha recordat la inclusió dels aliments ecològics, un mínim del 16%, als plecs de contractació de la compra alimentària feta des de l’administració pública.

Ha afegit que l’agricultura ecològica a les Balears «creix cada any, en hectàrees de cultius, en incorporació de joves i dones, molt professional i amb molt de futur». En aquest sentit, ha explicat que hi ha dues maneres d’ampliar la producció. D’una banda, ha dit, «posar terra a l’abast de la gent jove i la PAC oferirà avantatges extraordinaris als joves i a les dones que s’incorporin». També s’ha referit a eines com el banc de terres o el Parc Agrari de Palma. I d’altra banda, aconseguir la reconversió dels cultius convencionals a ecològic. Actualment, un 16,4% de la superfície agrària útil (SAU) està cultivada en ecològic a les Illes Balears.

La SEAE s’adhereix al Parc Agrari de Palma

Durant la jornada també s’ha anunciat l’adhesió de la Societat Estatal de l’Agricultura Ecològica (SEAE) al Parc Agrari de Palma. El passat 23 de febrer, el Govern i la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, l’ajuntament de Palma, el sector agrari i la UIB varen signar el protocol de creació del parc agrari de Palma. L’objectiu és convertir la zona rústica de Palma en espai de referència de l’agricultura per recuperar i augmentar l’activitat agrària a la ciutat, protegir les zones agrícoles i que el que s’hi produeixi contribueixi a la sobirania alimentària i reverteixi en benefici de la població. A la vegada és, també, una eina per a la lluita contra el canvi climàtic.