7 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Alliberat un poll de voltor negre a Ariant després d’haver caigut a la mar NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Alliberat un poll de voltor negre a Ariant després d’haver caigut a la mar

Es tracta del segon exemplar que entra al COFIB enguany pel mateix motiu

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre i la Fundació Vida Silvestre Mediterrània han alliberat un voltor negre a Ariant, després d’haver-se recuperat durant més d’un mes a les instal·lacions del COFIB d’una caiguda a la mar el passat octubre.

L’exemplar va ser traslladat al port de Sóller per un agent de medi ambient després de rebre l’avís d’una embarcació que navegava per la costa nord el passat mes d’octubre. Posteriorment va ser traslladat al COFIB on va ingressar amb hipotèrmia, edemes i dificultat per respirar. Es tractava d’un poll mascle nascut enguany, de 7,2 quilos de pes, que caigué a la mar quan devia emprendre els primers vols a prop del seu niu, ubicats en ocasions als penya-segats de la costa.

Des de llavors el personal del COFIB l’ha tractat de les diferents patologies fins que ha estat preparat per tornar al medi natural. A més, abans de l’alliberació, l’han marcat amb una anella oficial, una de lectura, un patró de decoloració de plomes i un dispositiu GPS que va ser aportat per l'entitat SEO/BirdLife dins el marc del projecte ARES i col·locat pel GOB.

La Fundació Vida Silvestre Mediterrània s’ha encarregat del trasllat fins a la finca d’Ariant, a Pollença, on l’han alliberat.

La caiguda a la mar d’exemplars joves ha estat el motiu d’entrada al centre de recuperació dels dos voltors negres atesos enguany pel COFIB. La proximitat dels nius a la costa, la manca d’experiència dels polls i fenòmens meteorològics adversos per als primers vols fan que, en ocasions, els polls puguin caure a la mar, des d’on els és pràcticament impossible sortir.

Les plomes dels voltors són estructures dissenyades per tenir resistència a l'aire però no a l'aigua. Una vegada banyades, augmenten considerablement el pes de l'animal. L'aerodinàmica d'aquesta espècie li permet fer vols llargs planejant i sense moure quasi les ales. No són animals amb moviments àgils i ràpids. Per això quan cauen no poden sortir amb vida de l'aigua sense ajuda.

Altres espècies d'aus s'han adaptat a viure a entorns aquàtics desenvolupant estratègies com major densitat de plomes al cos i sobretot la capacitat d'impregnar-les d'una secreció oliosa que segrega la glàndula de l'uropigi (al principi de la cua).

El voltor negre (Aegypus monachus) està catalogat com vulnerable al Catàleg Balear d'espècies amenaçades.