22 d’abril 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Afers Socials i Esports concentra les visites dels usuaris del servei de Punt de Trobada Familiar a Palma en un nou espai a Son Gibert NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Afers Socials i Esports concentra les visites dels usuaris del servei de Punt de Trobada Familiar a Palma en un nou espai a Son Gibert

\ Palma va tancar el 2021 amb 200 nins i nines atesos en compliment de visites, procedents de 156 famílies d’un total de 207 ateses

\ El servei facilita el compliment de visites i intercanvi de menors que estableixen els jutjats de família després d’una separació

La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i la directora general d'Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, han visitat avui el nou local de la Conselleria que concentra les visites de les famílies usuàries del servei de Punt de Trobada Familiar de Palma. La resta de serveis són a Inca, Eivissa, Maó, Ciutadella i Formentera.

El nou equipament està ubicat a Son Gibert i disposa de 223 metres quadrats. Les obres d’adequació de l’espai han costat 150.000 euros i permetran que les famílies de Palma tenguin un espai propi i exclusiu per reunir-s'hi.

El Punt de Trobada Familiar és un servei psicosocial neutral i gratuït, contractat per la Conselleria d’Afers Socials i Esports, per facilitar el compliment de les visites i intercanvi de menors que estableixen els jutjats de família després d’una separació en aquells casos que les relacions són conflictives, estan interrompudes o són de desenvolupament difícil. És un servei especialitzat amb personal qualificat per garantir els drets de relació i comunicació dels fills i filles establerts pels supòsits de separació o divorci.

En relació al compliment de les visites, preveu l’intercanvi de menors i les visites supervisades (amb presència de l’equip tècnic) i no supervisades. A més, hi ha un programa d’intervenció terapèutica i d’intervenció psicoeducativa. En el 81% dels casos és la mare qui ostenta la custòdia. Respecte de les visites, en el 77% dels casos és el pare, el 16% és la mare i en un 7% dels casos són els padrins o família extensa.

Concretament a Palma, 207 famílies han estat ateses durant el 2021, de les quals 156 han passat per visites supervisades o intercanvis. En total, són 200 nins i nines (110 nins i 90 nines) els qui han estat atesos en visites a Palma, d’un total de 300 arreu de les Illes Balears procedents de 233 casos familiars.

Es detecta una cronificació dels casos, és a dir, un augment dels casos atesos que romanen al servei un període de temps superior als 18 mesos. Un 30% dels casos que superen d'aquests 18 mesos són casos derivats pels diferents jutjats de violència sobre la dona i un 27% tenen una ordre d’allunyament.